Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Dzienny zasiłek chorobowy bez badania zdrowotnego w pełnym ubezpieczeniu zdrowotnym PKV.

Napisany przez Phil_
Cześć,

Mam pytanie dotyczące ubezpieczenia KTG.

Mam 20 lat i od dzieciństwa miałem ubezpieczenie prywatne, ale z powodu pracy przez pewien czas byłem zmuszony do ubezpieczenia obowiązkowego, w ramach którego zawarto aneks na pełne ubezpieczenie. Niestety PKV teraz odmawia zawarcia ubezpieczenia KTG ze względu na wcześniejsze schorzenia lub też chce wykluczyć wszystkie wcześniejsze choroby ze względu na obowiązek kontraktacyjny w grupowym ubezpieczeniu. Na KTG nie było również wcześniej zaanektowanej aneksji ani nie było to możliwe, ponieważ wcześniej takie ubezpieczenie nie było dostępne dla dzieci, studentów, etc...

Chociaż nie zawsze byłem w pełni zdrowy, przez ostatnie kilka dni poza 1-2 dniową przeziębieniem nie byłem zauważalnie chory. Jednak brak KTG w ubezpieczeniu PKV stwarza ogromne ryzyko.

Czy macie doświadczenie z KTG bez badania zdrowotnego? Posiadam mocne ubezpieczenie od inwalidztwa, chodzi głównie o okres do 6 miesięcy, lub o choroby, które mogą wystąpić kilka razy przez 3-4 miesiące. Zauważyłem, że Hansa Merkur oferuje maksymalnie 20€ bez badania zdrowotnego. Dla mnie jednak kwota powinna wynosić już 130€...

Macie jakieś pomysły lub wskazówki w tej sprawie?

Dziękuję!

Pozdrawiam

Phil

Re: Dzienny zasiłek chorobowy bez badania zdrowotnego w pełnym ubezpieczeniu zdrowotnym PKV.

Napisany przez EasyD

Chociaż nie zawsze byłem w pełni zdrowy, w ostatnich dniach oprócz 1-2 dni przeziębienia nie chorowałem poważnie.

Czy mówisz o dniach czy latach?

Hanse Merkur z ich ubezpieczeniem na życie bez weryfikacji stanu zdrowia jest według mnie zawsze atrakcyjną opcją, jednak warto dobrze znać warunki.

Aby móc zalecić konkretny produkt, trzeba dokładnie wiedzieć, jakie choroby stoją na przeszkodzie.

W przeciwnym wypadku jedynym rozwiązaniem jest gromadzenie kwoty X, która jest dla Ciebie istotna, aby pokryć lukę do rozpoczęcia ubezpieczenia od niezdolności do pracy.

Napisany przez Phil_
Cześć EasyD,

dzięki za Twoją odpowiedź.

Oczywiście mam na myśli lata, tutaj popełniłem błąd.

Chodzi głównie o alergie, ale także o zdiagnozowane początkowo obawy dotyczące choroby ośrodkowego układu nerwowego, które na szczęście nie potwierdziły się, oraz kilka problemów z kręgosłupem. Interesujące jest to, że kilka lat temu dostałem ubezpieczenie niezdolności do pracy (BU) bez dopłaty za ryzyko, mimo że początkowo przewidziano dopłatę za alergie w wysokości 50%. Wtedy temat ZNS jeszcze nie występował.

Czy istnieją inne oferty, jak ta od Hanse Merkur, które ewentualnie można połączyć? Oczekiwanie 1-2 lata, które jest tam wymagane, nie stanowi dla mnie problemu, ale ubezpieczenie od kosztów leczenia powinno działać odpowiednio za 5, 10 czy nawet 30 lat. Trochę trudno mi jest być całkowicie bez ubezpieczenia od kosztów leczenia (lub tylko z ubezpieczeniem w wysokości 20€) w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym, jeśli realistycznie 130 byłoby rozsądne, a 100 właściwie konieczne... W przypadku choroby trwającej 4-5 miesięcy sumy te mogą znacznie się zwiększyć... (10-14 tygodni bez istotnego ubezpieczenia od kosztów leczenia -> 7.000-10.000 euro). Najgorszą sytuacją byłoby na przykład kilkukrotne dłuższe przerwy w chorobie w ciągu 2-3 lat, na przykład z powodu dysku międzykręgowego itp. Wtedy koszty finansowe znacznie wzrosłyby...

Czy poszedłbyś do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego, całkowicie bez ubezpieczenia od kosztów leczenia (lub z minimalnym ubezpieczeniem od Hanse Merkur)? Choć różnica składki nie jest dla mnie głównym powodem wyboru prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego, a raczej świadczenia, obecnie wynosi ona około 200€ miesięcznie więcej niż w publicznym ubezpieczeniu zdrowotnym + ubezpieczenie dodatkowe.

Dzięki!

Pozdrowienia

Phil

Napisany przez EasyD
Podstawowej zmiany na prywatne ubezpieczenie zdrowotne nie kwestionuję. Może jedynie chodzić o czas, aż taka rezerwa nie naruszalna będzie dostępna, jeśli żaden inny dostawca ubezpieczenia nie wchodzi w grę dla kateteru.

Twój ubezpieczyciel zaoferował ci wyłączenia dla pleców i alergii?

Z opisu punktów, które przedstawiłeś, uważam alergie za najmniej krytyczne. Jeśli chodzi tylko o to, z pewnością można znaleźć ubezpieczyciela, który przyjmie wniosek.

W przypadku podejrzenia problemów z ośrodkowym układem nerwowym wiele zależy od tego, co dokładnie jest zawarte w raporcie lekarskim.

Problemy z plecami są naturalnie bardzo niefajnym punktem. Jak sam poruszasz kwestię, problem z kręgosłupem wynikający z niego stwarza wyższe ryzyko dla towarzystwa ubezpieczeniowego. W zależności od konkretnej sytuacji można jednak to potencjalne ryzyko przedstawić nawet z dodatkową składką.

Osobiście zrobiłbym to, co ty i skorzystałby z usług doradcy, któremu zaopatrzyć się w raporty lekarskie dotyczące chorób. Będzie on mógł ustalić, jakie towarzystwo ubezpieczeniowe wchodzi w grę.

Na podstawie dostarczonych dotąd informacji, które oczywiście są dalekie od kompletnego obrazu, moim zdaniem powinieneś poszukać innych ubezpieczycieli lub zlecić to komuś, ponieważ istnieje realna szansa na uzyskanie ochrony ubezpieczeniowej nawet przy wywiadzie zdrowotnym.

Napisany przez Phil_
Witaj EasyD,

jeszcze raz dziękuję za pomoc.

Problemem dotyczącym czasu jest to, że mogę przywrócić uprawnienie do polisy tylko w ciągu 2 miesięcy od ustania obowiązku ubezpieczenia, w przeciwnym razie przepada. Dlatego czekanie niestety nie wchodzi w grę.

Przekazałem już mojemu maklerowi, któremu w tej kwestii także ufam i uznaję go za kompetentnego, wszystkie odpowiednie dokumenty. Inne towarzystwa już odrzuciły wniosek.

Moja prywatna polisa zdrowotna zaproponowała mi ubezpieczenie z wyłączeniem wszystkich chorób przewlekłych, inne firmy ubezpieczeniowe wymieniają wszystko - od alergii, przez problemy z kręgosłupem, choroby mięśni aż po choroby układu nerwowego. Dlatego wygląda na to, że droga z innymi dostawcami jest zablokowana.

Dziwi mnie, że możliwe jest oferowanie ubezpieczenia zdrowotnego bez ubezpieczenia od chorób przewlekłych. Dotychczas miałem zawsze wrażenie, że jest to nierozerwalnie związane z pracownikami.

Masz może inne pomysły? Czy istnieją inne firmy ubezpieczeniowe niż HanseMerkur?

Dziękuję ci serdecznie za pomoc i miłej niedzieli!

Pozdrawiam serdecznie,

Phil

P.S. Przepraszam za sposób pisania, związany z moim telefonem ;-)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata