Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: BHW Taryfa D3 - Ratowanie umowy

Napisany przez wusi
Cześć Kochani,
odziedziczyłem w 2006 roku umowę oszczędnościową na cele mieszkaniowe w BHW i przeniosłem ją na swoje nazwisko.
Niestety, nie mam dokumentów umowy (ABB).

Kwota oszczędności mieszkaniowych: 14.000,00 €
Taryfa: D3
Data zawarcia umowy: 10.04.1995
Częściowa kwota oszczędności mieszkaniowych: 14.000,00 €
Współczynnik oceny: 410,30
Saldo konta: 13.632,21 €

Koniec roku oznacza zakończenie tej umowy z odsetkami.
Z powodu korzystnych odsetek chciałbym kontynuować tę umowę. W ciągu ostatnich lat doradca BHW kilkakrotnie próbował namówić mnie do wypowiedzenia tej umowy i zawarcia nowej. Dlatego zakładam, że BHW wypowie tę starą umowę.

Teraz moje pytania:
- Czy BHW ma prawo wypowiedzieć tę umowę?
- Czy mogę zwiększyć tę starą umowę?
- Czy istnieje możliwość przeniesienia odsetek na inny istniejący już kontrakt?
- Czy mam jakąś możliwość zabezpieczenia sobie dalszych korzystnych odsetek?

Jesteście moją ostatnią nadzieją, naprawdę nie wiem, kogo mogę zapytać, nie czując się naciąganym.

Pozdrowienia
wusi

Napisany przez Andre_Neuwald
Hej wusi,

chciałbym odpowiedzieć na Twoje pytania:

- Czy BHW może anulować ten kontrakt?
==> Z bardzo dużym prawdopodobieństwem: Tak. Inne duże kasy oszczędnościowo-budowlane postępują w międzyczasie tak samo, oferując wysokie stopy procentowe w swoich portfelach.

- Czy mogę zwiększyć ten stary kontrakt?
==> Z bardzo dużym prawdopodobieństwem: Nie. Ten stary kontrakt nie jest już oferowany przez BHW. Z tego powodu zwiększenie nie jest możliwe.

- Czy istnieje możliwość przeniesienia odsetek na inny już istniejący kontrakt?
==> Zdecydowanie: NIE

- Czy mam jakąkolwiek możliwość zachowania dla siebie korzystnych stóp procentowych?
==> Szacunkowo: NIE, ponieważ, jak już wspomniano, kasa oszczędnościowo-budowlana wcześniej czy później anuluje umowę.

Proszę pamiętać, że umowa o oszczędzaniu w kase oszczędnościowo-budowlanej nie jest jak książeczka oszczędnościowa w klasycznym znaczeniu. Kasy oszczędnościowo-budowlane muszą postępować zgodnie z oprocentowaniem kont, które znacznie przewyższa poziom rynkowy, i muszą je anulować. To po prostu konieczne ze względów ekonomicznych i zrozumiałe.

Przykro mi, że nie mam lepszych wieści dla Ciebie...

Napisany przez wusi
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Spodziewałem się negatywnej odpowiedzi, ale jak mówi przysłowie, nadzieja umiera ostatnia.

Z perspektywy BHW rozumiem decyzję o wypowiedzeniu - ale wolałbym, żeby było inaczej.

Pozdrowienia,
wusi

Napisany przez 6Bankkaufmann
Zwiększenie sumy oszczędności na cele mieszkaniowe na pewno nie będzie możliwe. Zwiększenie sumy oszczędności wymaga zawsze zgody kasy oszczędności budowlanej. A kasa oszczędności budowlanej na pewno temu nie przychyli.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata