Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Oszczędzanie na emeryturę we własnym zakresie - Wirtschaftswoche

Napisany przez peterstuhl
Hej,
natknąłem się na artykuł nt. ubezpieczeń emerytalnych w zeszłotygodniowym wydaniu Wirtschaftswoche, który uznałem za interesujący.

Główna teza artykułu brzmi, że nie potrzeba ubezpieczeń i można zaoszczędzić na opłatach. Autor porównuje zarówno ubezpieczenie na życie, jak i ubezpieczenie emerytalne oferowane przez Cosmos (ponieważ według autora mają one niskie koszty i wysokie wypłaty) z wersją DIY.

Przykładowy oszczędzający (30 lat) otrzymuje 52500 euro po opodatkowaniu (podatek 30%) za składkę miesięczną w wysokości 100 euro na ubezpieczenie na życie oraz 185 euro miesięcznie po opodatkowaniu za ubezpieczenie emerytalne.

Jako DIY ubezpieczenie na życie proponuje się inwestowanie w obligacje Europejskiego Banku Inwestycyjnego (ze względu na dobre ratingi). Oszczędzający kupuje je corocznie, z początkowo długim okresem zapadalności, który się skraca wraz z wiekiem. Otrzymane odsetki również inwestuje z powrotem w obligacje. Według przykładowego obliczenia, miesięcznie trzeba wydać 83,78 euro, aby osiągnąć ten sam wynik co w przypadku Cosmos.

Za pozostałe 16,22 euro oszczędzający może zainwestować w fundusze ETF DAX, aby dodatkowo gromadzić kapitał na emeryturę. Jest to - zgodnie z naturą akcji - oczywiście niepewne. Przy zakładanej stopie zwrotu wynoszącej 5%, oszczędzający uzyskałby dodatkowo około 20 000 euro kapitału.

W przypadku DIY ubezpieczenia emerytalnego również inwestuje się w obligacje EBI. Dzięki temu osiąga się tę samą równą comiesięczną kwotę co w przypadku Cosmos, a także nieco dodatkowego kapitału, który nadal można inwestować. Dzięki temu kapitał wystarczyłby do 113 lat.

Ciekawi mnie wasza opinia na ten temat, czy to może działać, czy też to zdecydowanie bzdura.

cześć
Piotr

Napisany przez Schwertlilie
Cześć, uważam, że byłoby ryzykowne polegać głównie na jednej inwestycji. Wolałbym stworzyć zdywersyfikowany portfel ETF-ów akcji i obligacji na całym świecie, z wyważeniem akcji i obligacji (lub również dodatkowo lokat terminowych), w zależności od skłonności do ryzyka oraz wieku. Coś takiego opisują książki Gerd Kommera oraz blogi Holgera Grethe i Holgera Handsteina (blog inwestycyjny dla inwestorów indywidualnych). Pozdrowienia, Schwertlilie

Napisany przez peterstuhl
Cześć,

ale odnosisz się do dodatkowego ETF DAX, który oszczędzający kupuje za 16 euro, prawda?

ciao
Martin

Nie, moje stwierdzenie odnosiło się do obligacji (nie mam pojęcia o banku, chodzi mi o to, że to jest obligacja jednego emitenta. Oczywiście, można o tym dyskutować, widzieliśmy już, że systemowo istotne banki zostały uratowane w kryzysie - ale czy zawsze musi tak być?). Podstawową zasadą inwestowania w portfel zróżnicowany akcjami i obligacjami ETF jest osiągnięcie jak najkorzystniejszego stosunku między stopą zwrotu a ryzykiem. Jeśli to dla Ciebie nowe, to warto najpierw zajrzeć na bloga Holgera Grethe (Erfolgreich Vermögen bilden in Eigenregie). (To nie jest profesjonalista/komercyjny, ale w wystarczający sposób wyjaśnia, o co chodzi i jak to działa). Pozdrowienia, Schwertlilie

PS Również inwestowanie wyłącznie w ETFy DAX jest dla mnie zbyt ryzykowne. Może się zdarzyć, że w pewnym momencie nie będą one tak dobrze prosperować, ale inne indeksy lub obligacje państwowe?
Inwestując w zdywersyfikowany portfel na całym świecie, ogólne ryzyko jest mniejsze, ponieważ różne ryzyka częściowo się zrównoważają. Oczywiście stopa zwrotu nigdy nie będzie tak wysoka jak w przypadku wybranych pojedynczych akcji lub indeksów, ale ryzyko strat jest również mniejsze.
W końcu zdywersyfikowany portfel na całym świecie zyskał w ciągu ostatnich dwóch lat około 20%.
Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata