Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy niemożliwe, ponieważ obiekt jest zbyt tani?

Napisany przez dede77
Cześć wszystkim,
stoi przed pewnym problemem. Chcę kupić tutaj małe mieszkanie jednopokojowe. Ma ono służyć mi do użytku własnego. Cena zakupu wynosi 29 000 €. Chciałbym wziąć finansowanie w wysokości 35 000 €, aby sfinansować koszty dodatkowe zakupu oraz remont.
Niestety nie mogę znaleźć banku ani kasy oszczędnościowo-budowlanej, które pomogłyby mi w finansowaniu. Nawet internetowy pośrednik nie mógł mi pomóc.
Mieszkanie ma powierzchnię 33 m² i wydaje się, że oprócz niskiej ceny zakupu to także problem.
Według informacji bankowych bonitet, Schufa i dochód nie stanowią problemu.
Nie mogę i nie chcę wziąć zwykłego kredytu, ponieważ miesięczne obciążenie byłoby zbyt wysokie z powodu krótkiego czasu spłaty.
Miesięczna rata w granicach 200-280 € jest łatwo osiągalna, ponieważ odpada mi również aktualny czynsz.
Czy ktoś widzi tutaj jakieś rozwiązanie lub ma dla mnie jakąś radę?
Z poważaniem, Didi

Napisany przez brainy
Dla dużego biznesu internetowego to pewnie za mało. Nikt nie ma ochoty...

Co mówi bank, w którym prowadzone jest konto płacowe? To powinien być pierwszy kontakt.

Następnie udałbym się do lokalnych banków regionalnych.

Napisany przez dede77
Mam już wszystko za sobą. Sparkasse wymaga 20% wkładu własnego, Volksbank nie chce finansować czegoś małego, a Targobank może przekazywać tylko do swoich usługodawców, jeśli mieszkanie ma co najmniej 45 metrów kwadratowych. Szukam już od 2 miesięcy i to frustrujące, że problem leży nie po stronie zdolności kredytowej, a jedynie obiektu. Szukam więc innej rozwiązania.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Nie ma na wszystko rozwiązania w życiu.
Większość banków finansuje nieruchomości dopiero od 40 metrów kwadratowych powierzchni mieszkalnej.
Wynika to z faktu, że poniżej tego obiekty nie są interesujące w ramach ewentualnej licytacji.
Podjęcie pełnego finansowania w takiej sytuacji jest trudne do zrealizowania, a nawet całkowicie niemożliwe.

Napisany przez McFinanz
Cześć, to mój pierwszy wpis, dlatego mam nadzieję, że będziecie łagodni, jeśli coś źle napiszę.

Didi, piszesz, że twoje konto oszczędnościowe wymaga minimum 20% kapitału własnego. Oznacza to, że przy 35 000 euro potrzebujesz tylko 7 000 euro kapitału własnego. Czy nie jesteś w stanie zdobyć tych 7000 euro przez własne oszczędności, rodziców, przyjaciół, itp.? W ten sposób miesięczna rata byłaby niższa. Dzięki temu mogłabyś przekazać część bezpośrednio bankowi, a część innym wierzycielom.

To może nie jest święty Graal, ale jedna z możliwych opcji postępowania w Twoim trudnym położeniu, chociaż niekoniecznie jedyna!

Napisany przez DagobertDuck
Podzielam stanowisko McFinanz, zwłaszcza że obecnie inne opcje nie są w zasięgu ręki, z punktu widzenia banków problem jest całkiem uzasadniony.

Jeśli nie uda ci się znaleźć banków w swojej okolicy, które być może są gotowe lub nie mogą negocjować (być może Sparkasse zaakceptuje mniejszy wkład własny przy trochę sprytu), to sytuacja wygląda ponuro.

Napisany przez florianmeier
Czy wszystkie kasy oszczędności mieszkaniowych już odrzuciły?

Napisany przez dede77
BHW i LBS chcą sfinansować co najmniej 50 000 €.
Obecnie mam także zapytanie do banku von Essen, gdzie nie mam zbyt dużego doświadczenia.

Jest również możliwość skorzystania z pomocy KfW przy korzystnych warunkach. Wnioski są tam również rozpatrywane przez banki regionalne. Jednak ze względu na wewnętrzne wytyczne banku, które nie odpowiadają mojemu projektowi, nie wiem, jak można tam złożyć wniosek.

Nie chodzi o niską kwotę pożyczki. kredyt hipoteczny w wysokości 30 000 EUR można łatwo sfinansować.
Chodzi przede wszystkim o zbyt małą powierzchnię mieszkalną w metrach kwadratowych tej mieszkania.

Napisany przez dede77
Alternatywnie, mam do zaoferowania inne mieszkanie o powierzchni trochę ponad 40 metrów kwadratowych, w cenie 43.000 €, czy szanse w takim razie są lepsze?

powyżej 40m² jest lepiej

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata