Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: kredyt na pomysł biznesowy, bez zabezpieczeń itp.

Napisany przez sikicikenji
Witajcie Kochani na Forum,

Specjalnie się zarejestrowałem tutaj, aby zadać wam pytanie.

Moja dobra przyjaciółka powiedziała mi ostatnio, że ma pomysł biznesowy z koleżanką z pracy. Chcą otworzyć razem bar.

Natychmiast powiedziałem mojej przyjaciółce, że powinna z tego zrezygnować. Ma ona 20 lat i 21 stycznia kończy właśnie 21 lat. Pracuje jak jej przyjaciółka w WYPOŻYCZALNI, nie ma żadnych zabezpieczeń, czyli działki, domu, mieszkania, a sytuacja finansowa jej rodziny jest zła!!

Nie mogę powiedzieć, jak wygląda sytuacja drugiej dziewczyny, poza tym, że ma ona też około tego wieku i również pracuje w wypożyczalni.

Teraz obie miały pomysł, aby pożyczyć pieniądze na otwarcie baru od banku. Nie mogę powiedzieć, ile € mogą potrzebować na taki pełny bar z wszystkim, ale myślę, że minimum 50 tysięcy na pewno.

Kiedy powiedziałem swoje zdanie na ten temat, czyli zapomnij, to się nie uda, usłyszałem tylko uda się to... Po prostu młode i naiwne...

Teraz moje pytanie do was, czy jakikolwiek bank udzieliłby im kredytu, jak wspomniałem, bez zabezpieczeń i bez ani grosza kapitału własnego??? Mam nadzieję, że nie...

Dzięki z góry.

Napisany przez Andre_Neuwald
Cześć,

Moja ocena: Raczej nie do Wcale.

Niezależnie od braku zabezpieczenia i braku kapitału własnego, dla banku ważne jest także, jak wygląda model biznesowy/plan biznesowy założycieli. Oznacza to, że bank udzieli finansowania tylko wtedy, gdy będzie można udowodnić, że po pewnym okresie rozruchu obroty i zyski będą wystarczające do spłaty pożyczki oraz zapewnienia obu dyrektorek środków utrzymania.

Tak jak opisujesz tutaj, to wszystko nie jest obecne. Więc też nic z tego nie będzie.

Napisany przez 6Bankkaufmann
W wieku 20,21 lat nie ma się jeszcze dużego doświadczenia zawodowego i niektóre przemyślenia mogą być całkowicie błędne.
Warto dążyć do uzyskania osobistej porady i przyjęcia zdania trzeciej osoby na miejscu. Można także skontaktować się z urzędem pracy.
Jednak bez zabezpieczeń i zrównoważonego modelu biznesowego nie ma szans.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata