Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: konto oszczędnościowe w akf24?

Napisany przez Kneifzange
Czy ktoś ma doświadczenia z tą firmą? Ten sam oprocentowanie co w RaboDirect. Dodatkowo jest to bank w Niemczech. Czy jest coś przeciwko tej bankowi?

Napisany przez JuppSchupp
Nie miałem jeszcze do czynienia z akf. Dlatego nie mogę wystawić oceny.

Jeśli chodzi o lokaty terminowe, polecam Cortal Consors. Gwarantują one obecny oprocentowanie na poziomie 1,4% przez 12 miesięcy.

Najlepsze warunki oferuje obecnie ING-Diba z oprocentowaniem na poziomie 1,5%. Ten stopa procentowa jest gwarantowana przez 4 miesiące.

Jeśli potrzebujesz dodatkowych informacji na temat tych ofert, śmiało możesz mi wysłać prywatną wiadomość.

Pozdrawiam,
JuppSchupp

Deutsche Bank oferuje stopę oprocentowania 1,00%...

Napisany przez JuppSchupp
1,00% otrzymują obecni klienci. Jako nowy klient Twój depozyt terminowy będzie oprocentowany 1,50% przez 4 miesiące.

Przesłałem Ci link do przeglądu warunków za pośrednictwem PW. Ponieważ nie mam jeszcze wystarczającej liczby postów, nie mogę podać tutaj linku.

Pozdrowienia
JuppSchupp

Napisany przez Linda00
Mi osobiście nic nie mówi akf24. Obecnie oferuje ono 1,30% p.a. odsetek od lokaty terminowej. Zaletą jest niemiecki system gwarantowania depozytów. Na pierwszy rzut oka nic przeciwko temu nie przemawia, ale jak już wspomniałem, nie mam żadnych osobistych doświadczeń z tym dostawcą. Obecnie Cortal Consors oferuje nieco wyższe oprocentowanie (1,40% p.a.), także z niemieckim systemem gwarantowania depozytów. ING DiBa oferuje obecnie nowym klientom stopę procentową w wysokości 1,50% p.a., gwarantowaną na 4 miesiące od otwarcia konta, a następnie oprocentowanie spada do dość mizernych 1,00% p.a.

Napisany przez Money55

1,00 % otrzymują obecni klienci. Jako nowy klient Twój rachunek oszczędnościowy zostanie oprocentowany 1,50% przez 4 miesiące.

Przesłałem Ci link do zestawienia warunków przez prywatną wiadomość. Ponieważ nie mam jeszcze wystarczającej ilości postów, nie mogę zamieścić tutaj linku.

Pozdrowienia
JuppSchupp

Brzmi interesująco. Warto o tym pomyśleć.

Napisany przez Reinsch
Tylko zastanów się, o co chodzi w tej całej szopce wokół tych kilku dziesiątych procent. 0,1% z 10 000 € to tylko 10 € w ciągu roku. A ci, którzy pozwalają, aby więcej niż 10 000 € leżało bezczynnie na rachunku oszczędnościowym, powinni w ogóle się zastanowić.

Napisany przez 2titan1981
Dlaczego? Na koncie bieżącym powinno być jednak 2-3 wynagrodzenia netto miesięcznie, na wypadek nieplanowanych wydatków.. 10 000€ uważam za niezbyt dużą kwotę, zawsze się zdarza coś, co netto miesięcznie...

Napisany przez obelix

Pytanie tylko, po co cały ten cyrk wokół tych kilku dziesiątych procent. 0,1% z 10 000 € to tylko 10 € w ciągu roku.
A ten, kto pozostawia więcej niż 10 000 € na rachunku oszczędnościowym, powinien w ogóle się zastanowić.

jaki jest Twój sugestia?

jaki byłby twój pomysł?

chciałbym to także wiedzieć.

Mam 10.000€, które jakoś na przyszłość chciałbym dobrze i bezpiecznie wykorzystać...

Napisany przez Reinsch
Po prostu: Na rachunku oszczędnościowym trzeba trzymać fundusz awaryjny na nagłe naprawy samochodu itp. Jak dużo pieniędzy tam umieścić, zależy od każdego.

Natomiast jeśli chodzi o większe kwoty, można trzymać je tylko krótkoterminowo, np. gdy czeka się na inwestycję lub nie jest pewne, czy się zrealizuje itp.

Wszystkie środki, które na pewno nie będą potrzebne przez co najmniej 6 miesięcy, można przenieść na lokatę terminową. Jest to równie bezpieczne, ale przynosi o wiele lepsze oprocentowanie.

Napisany przez obelix

Wszystko, czego na pewno nie chce/nie musi się dotykać przez dłużej niż 6 miesięcy, można przynajmniej włożyć na lokatę terminową. Równie pewne, ale zdecydowanie lepsze oprocentowanie.

no cóż, szybko znajduję na przykład lokatę terminową na 1 rok, która nie jest tak atrakcyjna jak konto oszczędnościowe.

konto oszczędnościowe ~1,5%
lokata terminowa 1 rok ~1%

Napisany przez Schwertlilie
Im dalsza jest okres trwania lokaty terminowej, tym większe jest ryzyko zmiany stóp procentowych: Jeśli stopy procentowe rosną, pieniądze są ulokowane na niższym oprocentowaniu niż lokata terminowa. Dlatego maksymalny okres inwestycji w lokatę terminową wynosiłby 1 rok.

Napisany przez Reinsch
Ja spróbowałbym innych porównywarek. W żadnym miejscu nie znajduję lokat terminowych na 1,5% (pomijając krótkoterminowe oferty początkowe), ale jest wiele ofert lokat na 1 rok i im dłużej, tym więcej.
A ryzyko związane z rozwojem oprocentowania działa w obie strony. Obecnie cieszę się z mojej lokaty, którą założyłem 2 lata temu na 4,5%...

Napisany przez obelix

Wydaje mi się, że nigdzie nie znajdziesz lokaty terminowej na poziomie 1,5% (pomijając krótkoterminowe oferty na początek),

Cortal Consors oferuje nowym klientom na przykład 1,4% na rok (lokata terminowa). Inne oferty nie odbiegają zbytnio od tego (patrz wyżej).

Zdanie autora Reinsch

lokata terminowa na rok, jednakże im dłużej, tym więcej.

Przykłady?

Ponadto, nie zdecydowałbym się również na lokatę terminową na okres dłuższy niż rok z uwagi na obecnie niskie oprocentowanie. Gdy stopy procentowe wynosiły 4,5%, różnica w dół była znaczna, ale już nie teraz.

Napisany przez Reinsch
Z prawej strony nie mogę zamieścić łączy, ale strony porównujące lokaty terminowe i lokaty tysiąca złotych można znaleźć w dużej liczbie. Tam znajdziesz wiele przykładów.

I to, że odsetki są na najniższym poziomie, mówią eksperci już od 2011 roku. To, że teraz są one tak niskie, jak długo, nie oznacza, że lokata terminowa może przynieść tylko 0,5% w przyszłym roku...

Napisany przez Matthew Pryor
Przykłady?

Jeśli pytanie jest poważne:
-RaboSpar 90
-Credit Agricole
-MoneYou
...................

Tutaj oprocentowanie lokat Moneyou: https://moneyou.de/festgeld/zinsen-konditionen

6 miesięcy przynosi 1,40%. Więcej naprawdę nie ma na rynku...
Moneyou zawsze jest jednak w TOP3.

Napisany przez obelix
przepraszam, dublowanie postów

Napisany przez obelix

Jeśli pytanie jest poważne:
-RaboSpar 90
-Credit Agricole
-MoneYou
...................

chodzi tu o porównanie lokaty terminowej i lokaty na 1 rok.

lokata terminowa wypada podobnie do lokaty na 1 rok; częściej jest wręcz odwrotnie.

Rabo (1 rok) = 0,7%
MoneYou (1 rok) = 1,5%

Jakieś dodatkowe wskazówki?

Napisany przez Ravemaster84

chodzi tutaj o porównanie lokaty terminowej i lokaty oszczędnościowej na 1 rok.

lokata oszczędnościowa wypada nieznacznie gorzej, częściej zdarza się odwrotnie.

Rabo (1 rok) = 0,7%
MoneYou (1 rok) = 1,5%

Jakieś dodatkowe wskazówki?

Ale dlaczego miałbym zdeponować swoje pieniądze na rok w MoneYou za 1,50%, gdy mogę uzyskać ten sam stopień zysku przy lokacie RaboSpar90 na zaledwie 3 miesiące?
Zapewne nie po to, aby zabezpieczyć obecny stopę procentową?!

Napisany przez obelix

Ale dlaczego miałbym zablokować moje pieniądze na jeden rok z oprocentowaniem 1,50% w MoneYou, skoro mogę uzyskać ten sam odsetek przy okresie lokaty z RaboSpar90 tylko na 3 miesiące?
Chyba nie po to, żeby zabezpieczyć sobie aktualną stopę procentową?!

przecież nie o to chodzi. lokata terminowa jest - niemal - tak samo opłacalna.

W tym wpisie zostało wspomniane, że roczna lokata terminowa jest o wiele bardziej opłacalna niż konto oszczędnościowe. Brakuje mi (nam) jeszcze informacji na ten temat.

Osobiście wybrałbym konto oszczędnościowe (~1,5%).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata