Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Fundusze inwestycyjne DWS

Napisany przez jens-04-1986
Cześć ludzie,

mam kilka pytań i proszę o wyjaśnienie.

Mam około 15 jednostkowych funduszy w DWS. Zawartość to około 18000 euro. Zaletą Gebildes jest to, że jest to pasywne konto, oznacza to, że nie muszę płacić podatku od zysków kapitałowych, ponieważ wszystko zostało wpłacone przed datą ustanowienia.

Jednakże przeczytałem również, że na przykład w Cortal Consors za przeniesienie depozytu pobiera się 1% wartości. Czy mogę po prostu przenieść to Gebilde i przede wszystkim, czy zwolnienie z podatku od zysków kapitałowych będzie nadal obowiązywać po przeniesieniu?

Ponadto, zawsze reklamują się kosztem 4,95 euro za transakcję. Co to oznacza? Obecnie zawsze płacę 5% opłatę manipulacyjną. Czy istnieją dostawcy, którzy pozwalają zaoszczędzić na tym?

Pozdrowienia i dzięki z góry!

Napisany przez EuroPaule

Teraz przeczytałem, że na przykład Cortal Consors oferuje 1% wartości za transfer depozytu. Czy mogę po prostu przenieść to Gebilde i przede wszystkim, czy zwolnienie z podatku od zysków kapitałowych pozostaje w mocy po przelewie?

Cześć,

To Gebilde bardziej jest historią marketingową niż ramami prawnymi. Zawsze decydującą rolę odgrywa data zakupu udziałów w funduszu.
Podczas transferu DWS musi dostarczyć Consorsowi datę zakupu funduszu, a ten musi ją umieścić w swoich systemach. To jest właściwie standardem w przypadku transferów funduszy, ale tylko Consors może naprawdę na to odpowiedzieć.
Ważne: Jeśli zadasz pytanie Consorsowi, dokładnie udokumentuj odpowiedź. Jeśli jednak wszystko nie potoczy się tak, jak obiecano... .

Cytat jens-04-1986

Ponadto zawsze reklamują 4,95 euro za transakcję. O co chodzi? Obecnie zawsze płacę 5% prowizji przy zakupie. Czy istnieją dostawcy, gdzie można zaoszczędzić?

Model biznesowy Consors przyszedł z handlu akcjami, gdzie stałe koszty transakcyjne są całkowicie normalne.
W branży funduszy tradycyjnie sprzedaż jest bezpłatna, a przy zakupie naliczany jest wyższy koszt. Ale każdy bank może działać inaczej w przypadku swoich depozytów.
Najtańszym rozwiązaniem będzie założenie depozytu w funduszu / platformie funduszowej, jak np. ebase. Jeśli zdecydujesz się na otwarcie konta przez dyskont funduszy (po prostu wyszukaj sobie), zwykle nie płacisz wyższego opłaty przy zakupie.

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez jens-04-1986
Czy to oznacza, że gdybym założył plan oszczędnościowy w Cortal Consors na 50 euro miesięcznie, to musiałbym płacić za to 4,90 euro miesięcznie?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata