Re: Propozycje / zalecenia finansowania - Finansowanie jest tuż przed sfinalizowaniem.
Napisany przez Selassie -
- sob sty 25, 2014 12:25 pm
Teraz przyszedł czas, ustaliliśmy warunki z sprzedawcą i teraz nadchodzi moment finalizacji finansowania. Termin w banku hipotecznym jest zaplanowany na przyszły tydzień, a do tego czasu chciałbym być przygotowany i przynajmniej w przybliżeniu wiedzieć, jakie modele finansowania wchodzą w grę lub są sensowne. Ponownie, oto kluczowe informacje: Cena zakupu domu: 222 500 €, plus 10% kosztów dodatkowych: 22 500 € (procent prowizji dla pośrednika 4,25% został uwzględniony, ale mam nadzieję, że nie będzie konieczny - ale to już inna historia). Wkład własny: 30 000 €, Miesięczny dochód: 3 400 € (1800 € / 1600 €) planowane małżeństwo (po nim zostaniemy w klasie podatkowej IV), Dodatkowo otrzymamy 13 pensję i jednorazową premię w wysokości 3 500 € brutto (13 pensja i premie nie są uwzględniane w naszych miesięcznych dochodach, stanowią one rezerwę na ewentualne nadpłaty lub inne wydatki). Ostateczna kwota do sfinansowania to 215 000 €. Koszty dodatkowe związane z energią, wodą i podatkiem gruntowym są szacowane na 300 € miesięcznie. Zakładamy miesięczne obciążenie związane z kredytem na poziomie 900 €. Teraz pojawia się decydujące pytanie, jakie modele finansowania byście nam polecali? Osobiście preferowałbym kredyt ratalny w banku z dodatkowym kredytem KFW w wysokości 50 000 €. Nie wiem jednak, czy nasz bank zgadza się na takie warunki, czy też może trzeba będzie uwzględnić system oszczędnościowy albo inne rozwiązanie. Prawdopodobnie nie będziecie w stanie pomóc mi bez konkretnych liczb, ale mimo wszystko liczę na jakąś wskazówkę. Dziękuję