Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Ogolne pytanie dotyczace SEPA

Napisany przez CineX
Cześć wszystkim,

W przypadku polecenia SEPA wymagane są mandaty, aby umożliwić jednoznaczną identyfikację polecenia. Na przykład mam umowę na telefon komórkowy u dostawcy A. Oczywiście mam ważny mandat SEPA i regularne polecenia obciążeniowe. Jak dotąd wszystko gra. Teraz również zamawiam u dostawcy A łącze stacjonarne. Związane z tym jest kolejne polecenie obciążeniowe. Czy mandat SEPA, którego udzieliłem już w ramach umowy na telefon komórkowy, jest nadal ważny również dla nowego polecenia obciążeniowego? Pozostaję przecież u tego samego przedsiębiorstwa. Czy dla każdego polecenia obciążeniowego (umowy) wymagany jest osobny mandat?

Pozdrowienia

Napisany przez 2Escorpio
Cześć,

to zależy od samej firmy i sposobu, w jaki strukturyzuje swoją księgowość.

Mandat SEPA na obciążenia nie jest przyporządkowany do określonego celu, dlatego też zgodnie z prawem jeden mandat wystarczyłby do zawarcia wielu umów w tej samej firmie.

Oczywiście możliwe jest, że firma ta podzielona jest na wiele oddziałów, z których każdy ma swoją własną strukturę. W takim przypadku konieczny byłby kolejny mandat SEPA na obciążenia, ponieważ dotyczyłby on zupełnie innej firmy.

Pozdrawiam, esco

Napisany przez CineX
Świetnie, dziękuję bardzo. Czy możemy powiedzieć, że każda firma wymaga jednej pełnomocnictwa?

Napisany przez 2Escorpio

Super, wielkie dzięki. Czyli można powiedzieć, że każda firma potrzebuje jednego mandatu.

Dokładnie ALE jak już wspomniałem... zwłaszcza przy większych firmach istnieje ogromna sieć spółek zależnych.

Na przykład T-Mobile to inna firma niż Telekom... Dlatego potrzebne są dwa mandaty SEPA na obciążenia automatem - jeden dla umowy telefonicznej, drugi dla usługi stacjonarnej.

Napisany przez CineX
Naprawdę? Myślałem, że doszło do fuzji?

T-Home i T-Mobile zostały połączone od 01.04.2010 r. w Telekom Deutschland GmbH. Dzięki restrukturyzacji możemy jeszcze lepiej dostosować naszą ofertę do Twoich potrzeb i ściślej zintegrować usługi telefoniczne i mobilne. Dzięki temu otrzymasz wszystkie produkty i usługi dla domu i podróży oraz dla Twojej firmy, wszystko w jednym miejscu.

Niestety nie mogę jeszcze udostępnić bezpośrednich linków, ale co najmniej takie informacje można znaleźć na stronie t-mobile.

Wikipedia informuje:

T-Mobile Deutschland [ti ˈmoʊbaɪl] (wcześniej T-Mobil [1], wcześniej DeTeMobil pod marką T-D1) było działem telefonii komórkowej i jednym z trzech ówczesnych strategicznych obszarów działalności Deutsche Telekom AG (DTAG). Od 1 kwietnia 2010 r. T-Mobile Deutschland GmbH działa pod nazwą Telekom Deutschland GmbH w połączeniu z firmą telekomunikacyjną DTAG T-Home. Siedziba Telekom Deutschland GmbH znajduje się w Bonn.

Napisany przez 2Escorpio
Nie wiedziałem o tym. To był po prostu jeden przykład spośród wielu.

Jednakże jeśli teraz wszystko jest obsługiwane w tej samej firmie, SEPA-Lastschriftmandat byłoby prawdopodobnie wystarczające z prawnego punktu widzenia. Oczywiście nie mam pojęcia, czy nadal chcieliby tego oddzielić ze względów księgowych.

Napisany przez CineX
Super, teraz wszystko staje się jaśniejsze. Dziękuję bardzo

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata