Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Pytanie dotyczące SEPA

Napisany przez Finanzerin69
Nadal jestem trochę zdezorientowany nowymi płatnościami. Kiedy muszę podawać moje nowe dane SEPA, gdy wystawiam rachunki? Innymi słowy, jak długo jeszcze mogę podawać stare dane, a pieniądze dotrą na moje konto?

Napisany przez 2Escorpio
Hej, r n r n nie można tego uogólnić ... Jest określona data (zarówno dla firm, jak i klientów indywidualnych), do której wszystkie banki muszą zostać przestawione, ale to nie mówi nam nic o tym, kiedy dany bank dokona przejścia. r n r n Niektóre banki np. już nie akceptują przelewów konto / BLZ ... inne banki nadal dają klientowi możliwość dokonywania przelewów za pomocą danych konto / BLZ, ale w tle zamieniają wprowadzone dane na SEPA i dokonują takiego przelewu. r n r n A jeszcze inne banki oferują obie możliwości równolegle. r n r n Jeśli chcesz to dokładnie wiedzieć, jedynie zapytanie w banku może pomóc. r n r n Pozdrawiam, esco

Napisany przez Money55
Jeśli dobrze pamiętam, przeczytałem na stronie mojego banku (Sparkasse), że istnieje okres przejściowy dla starych danych konta. Jednak wolałbym upewnić się i zapytać jeszcze raz.

Napisany przez 2Escorpio

Jeśli dobrze pamiętam, przeczytałem w moim banku (Sparkasse), że nadal istnieje okres ochronny dla starych danych konta. Ale wolałbym jeszcze raz się zapytać dokładnie.

Sparkassen są regionalne... każdy region jest więc niezależny i postępuje inaczej.

Napisany przez Simon.Bormann
Więc od 1 lutego 2014 roku dane SEPA zostaną oficjalnie wprowadzone jako transakcje płatnicze na terenie całego kraju. Nie jestem pewien, do kiedy będziemy mogli nadal korzystać z starego numeru konta i numeru BLZ. Słyszałem, że do sierpnia, ale nie jestem pewien. Lepiej zapytać ponownie.

Napisany przez Linda00
Mogę się tylko z tym zgodzić: Najlepiej wyjaśnić to poprzez kontakt z bankiem.
Niektóre banki nadal oferują możliwość korzystania z numeru konta i kodu banku, podczas gdy w innych można używać zarówno opcji numer konta/kodu banku, jak i opcji IBAN/BIC.

Napisany przez HeinzK
Aktualnie też byłem trochę zdezorientowany. Podczas dokonywania przelewów online moje bank przetłumaczył automatycznie numer konta/nr BLZ na wersję IBAN/BIC, ale mimo to na początku było to dla mnie trochę dziwne.
BTW
Znalazłem coś takiego na https://www.helpster.de/special/sepa-verfahren-das-sollten-sie-wissen_208694. Grafika tam tłumaczy trochę ten nowy system.

Napisany przez soundjunk
Okres przejściowy dwóch lat może być wykorzystany do korzystania z starych przelewów krajowych.
W rezultacie ważne jest zrozumienie systemu. Jeśli dostanę fakturę i na niej widnieje tylko numer IBAN zamiast starego numeru konta, to mogę odczytać numer kodu banku i numer konta.

Przykład:

DE 44 20050550 0133642056

^ ^ ^ ^
Kod kraju Cyfra kontrolna Kod banku Numer konta

Napisany przez Malivin
Faktycznie wszystkie przelewy od 1.2.2014 powinny odbywać się za pomocą SEPA (czyli z użyciem IBAN / BIC).

Termin ten został teraz przedłużony o pół roku do 1.8., ponieważ warunki nie zostały jeszcze spełnione.

W trakcie okresu przejściowego do 2016 roku nadal można dokonywać przelewów z numerem konta i numerem banku, a bank dokona transformacji.

Od 2016 roku będzie wymagane podanie IBAN.

Napisany przez Malivin
Jeśli ktoś jeszcze z jakichś powodów trafił tutaj w poszukiwaniu informacji na temat SEPA, tutaj mała wyjaśnienie z bloga na temat przelewu SEPA.
Ale uwaga! W artykule podano, że termin upływa 1 lutego. Jest to przestarzała informacja! Teraz firmy i organizacje mają czas do 1 sierpnia na dostosowanie się.

Napisany przez Staubkuchen
Mam też interesujący artykuł na temat przelewów SEPA.

Tutaj jest link do artykułu.

SEPA - Obsługa płatności.

Mam nadzieję, że link pomoże niektórym z was...

Pozdrowienia

*Link usunięty* escorpio

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata