Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Kto zna się na Infoscore?

Napisany przez Sia79
Cześć,

mam do was do was pytanie do was:

otrzymałem pismo windykacyjne od Infoscore Forderungsmanagement GmbH z roszczeniem, którego nie spowodowałem (przeprowadziłem dochodzenie i jestem w 100% pewien, że to roszczenie jest nieuzasadnione wobec mnie). Ale powód roszczenia jest tu nieistotny. Faktem jest, że Infoscore zostało zlecone odzyskanie tego roszczenia (oni też nie wiedzą, czy roszczenie jest uzasadnione czy nie).

Wysłałem list do Infoscore, w którym wyraźnie i w pełni zaprotestowałem przeciwko zgłoszonemu roszczeniu. Ponadto dosłownie napisałem: Ponadto wyrażam wyraźny sprzeciw wobec przechowywania i udostępniania moich danych osobowych. oraz poprosiłem o informacje zgodnie z § 34.

Następnie otrzymałem list od Infoscore, w którym z grubsza napisano, że mają prawo przechowywania moich danych zgodnie z § 28 ust. 1 zdanie 1 pkt 2 BDSG. Jednakże dodano: Dane zostały zablokowane. Nasz Dom nie będzie udostępniał danych dotyczących zdolności kredytowej agencjom informacyjnym.

Teraz moje pytanie do osób, które się na tym znają:

Infoscore nie udostępnia moich danych. Do tej pory wszystko w porządku. Jednak w jaki sposób przechowywane dane wpływają na mój wynik punktowy w Infoscore?

Planuję wziąć kredyt później w tym roku z powodu przeprowadzki. Większość banków sprawdza również Infoscore. Moje przechowywane dane nie są udostępniane, ale czy mój wynik punktowy w Infoscore może być niższy, gdy zostanie sprawdzony?

Jeśli ktoś ma odpowiedź, byłbym bardzo wdzięczny.

Napisany przez 2Escorpio
Cześć,

wynik jest obliczany na podstawie informacji, które Infoscore ma o Tobie. Jak mogłoby być inaczej? Przecież nie masz kryształowej kuli ;-)

Ale jeśli złożyłeś sprzeciw wobec przekazywania swoich informacji, to nie wpłynie to także na wynik?

Jaki masz zamiar osiągnąć za pomocą blokady informacji? Co sądzisz, co się stanie, jeśli na przykład bank zapyta, a Infoscore zgłosi, że Klient ustawił blokadę informacji. ?! To nie odbędzie się pozytywnie i doprowadzi do odrzucenia wniosku o kredyt.

Pozdrawiam

Napisany przez Sia79
Wniosek przeciwko mnie jest nieuzasadniony, dlaczego miałbym pozwolić na przekazywanie takich informacji jako negatywnego czynnika, co tylko jeszcze bardziej doprowadziłoby do odrzucenia kredytu. Poprosiłem o nieprzekazywanie moich danych. Z tego, co mogę prześledzić (np. w przypadku Schufa, nie ma żadnych wpisów).

Ponadto, nie poprosiłem o ogólny zakaz przetwarzania informacji, ale tylko w odniesieniu do tego wniosku.

Napisany przez Sia79
No cóż, najprawdopodobniej wkrótce będę musiał/musiała przetestować całą tę sprawę, ponieważ muszę ubiegać się o moją pierwszą kartę kredytową na tegoroczne wakacje. Bank, od którego chcę otrzymać kartę kredytową, sprawdza również w Infoscore. Zobaczę więc, co z tego wyniknie i nadal mam wystarczająco czasu, aby zastanowić się nad kredytem na przeprowadzkę.

Napisany przez 2Escorpio
No cóż... takie informacje nie pojawiają się tak szybko w Schufa... istnieje również dobra szansa, że nawet Infoscore nie zawiera tego rodzaju informacji w zakresie zdolności kredytowej.

W przeciwnym razie bardzo bym się zdziwił, gdyby można było zablokować poszczególne wpisy... To zniszczyłoby cały sens sprawdzania zdolności kredytowej, ponieważ można by po prostu zablokować wszystkie negatywne wpisy.

Bardziej prawdopodobne jest, że blokada dotyczy wszystkich Twoich danych jako klienta...

Napisany przez Sia79

O tak... tak szybko coś takiego nie pojawi się w Schufa... może nawet być, że nie jest to uwzględniane w dziale zdolności kredytowej Infoscore.

Mam nadzieję właśnie na to.

Ta historia trwa od listopada 2012 roku.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Ja, zgadzam się z Escorpio. Blokada dotyczyłaby wszystkich danych osobowych.
Specyficzna blokada tylko określonych informacji, o których nigdy nie słyszałem ani nie czytałem.

Napisany przez Sia79
Dziękuję za Wasze odpowiedzi. Procedura polegająca na wezwaniu biura windykacyjnego do nieprzechowywania i nieudostępniania danych jest zalecana na większości stron pomocy (od forum po bardzo profesjonalne).

Będę Was informować na bieżąco, czy wystąpiły problemy z moją aplikacją o kartę kredytową (gdzie występuje zapytanie do Infoscore).

Napisany przez 2Escorpio

Dziękuję za Wasze odpowiedzi. Procedura z wezwaniem do biura windykacyjnego o niezachowywanie i nieudostępnianie danych jest zalecana na większości stron pomocy (od forum po bardzo poważne)

Będę Was informować, czy wystąpiły jakieś problemy z wnioskiem o moją kartę kredytową (gdzie następuje sprawdzenie w Infoscore).

W rzeczywistości już w odpowiedzi jest napisane, że wszystko zostało zablokowane.

Dane zostały zablokowane. Nie będzie przekazania danych dotyczących zdolności kredytowej do biur informacyjnych przez nasz Dom.

A jeśli chodzi o kartę kredytową... skąd wiesz, że jest sprawdzana przez Infoscore? Tylko dlatego, że bank podaje kilka biur informacyjnych, nie oznacza to, że wszystkie są sprawdzane... zazwyczaj to kosztuje bank około 3 euro za sprawdzenie. To daje dużą sumę, gdy dotyczy wielu klientów.

Zazwyczaj sprawdzane są kilka biur informacyjnych tylko przy większych kredytach.

Pozdrawiam, esco

Napisany przez Sia79

I co z kartą kredytową... skąd wiesz, że sprawdzany jest tam Infoscore? Tylko dlatego, że bank podaje kilka plików informacyjnych, nie oznacza to jeszcze, że wszystkie są sprawdzane... ponieważ kosztuje to bank średnio 3 euro za zapytanie. Dla wielu klientów to duża suma.

Zazwyczaj kilka plików informacyjnych jest sprawdzane tylko przy większych kredytach.

Pozdrowienia esco

Ponieważ w oświadczeniu zgody dokładnie wskazano, gdzie dokonuje się sprawdzeń. Obok Schufy i Infoscore, wymienione były jeszcze dwa konkretne pliki informacyjne.

Mój wniosek online o kartę kredytową został zaakceptowany, zobaczymy co się stanie po przeprowadzeniu sprawdzenia, gdy wyślę podpisany kontrakt. Muszę teraz najpierw przeprowadzić procedurę Post-Ident i wysłać podpisany kontrakt.

Napisany przez 2Escorpio

Ponieważ w deklaracji zgody dokładnie określono, gdzie będą pobierane informacje. Oprócz Schufa i Infoscore były jeszcze dwie konkretne bazy danych, które zostały wymienione nazwami.

Moja internetowa aplikacja o kartę kredytową została zaakceptowana, teraz czekam na przegląd po wysłaniu umowy. Teraz muszę przeprowadzić identyfikację listowną i wysłać podpisaną umowę.

Oczywiście, że to jest wymienione... dzięki temu zabezpieczają się na wypadek, gdyby mieli kiedyś to zrobić nawet za 10 lat. Zwykle jednak sprawdzana jest tylko Schufa... i na tym koniec.

Aplikacja pozytywna? Czy została przeprowadzona online weryfikacja Schufa i danych dochodowych? Jeśli tak, to prawdopodobnie dostaniesz kartę... po przesłaniu dokumentów przez PostIdent niewiele więcej się nie dzieje

Napisany przez Sia79
Tak, miła usługa powiadamiania Schufy poinformowała mnie, że Barclaycard złożyło zapytanie i od razu można to było zobaczyć online. Są naprawdę szybcy.

Napisany przez 2Escorpio

Ja, miła usługa powiadamiania Schufa powiadomiła mnie, że Barclaycard złożyło zapytanie i od razu można to było zobaczyć online. Są szybcy.

Barclaycard? Mów od razu... po prostu sprawdzają Schufę!

Bywają jednak piekielnie surowi! Wystarczy mały błąd w Schufie, a karta jest zlikwidowana szybciej, niż zdążysz podjechać do supermarketu.

Zauważysz jednak, że Schufa często oferuje Ci VIP-kredyty... zwłaszcza jeśli korzystasz z opcji płacenia ratalnie. Jeśli zdecydujesz się na kredyt, Infoscore także zostanie zapytane, w zależności od wysokości kredytu.

Napisany przez Sia79
Skoro tutaj naprawdę dobrze się orientujecie, chciałbym kontynuować pytanie. Chcę wziąć kredyt w okresie wrzesień/październik, ponieważ mój chłopak zamieszka ze mną i chcemy odnowić mieszkanie (chcę stworzyć gniazdko wygody).

Obecnie mieszkam z moją siostrą w dosyć dużym mieszkaniu (4 pokoje, 100 m²) i ona się wyprowadza, gdy mój chłopak wprowadzi się. Moja sytuacja finansowa obecnie wygląda tak: około 1900 € netto, zatrudniona na stałe od 15 lat w tej samej firmie, od początku na czas nieokreślony. Brak innych kredytów, brak rat do spłacania, od niedawna mam nadzieję, że karta kredytowa. Mam konto bieżące na plusie (choć mam debet, ale nie korzystam z niego).

Teraz jednak moje problem. Czynsz w wysokości 860 € miesięcznie idzie kompletnie z mojego konta, podobnie telefon 40 €. Moja siostra daje mi połowę czynszu w gotówce (430 €) ale bez potwierdzenia zapłaty czy coś w tym stylu. Nie zawsze wpłacam te pieniądze, czasami od razu wydaję je na jedzenie/rozrywkę/paliwo. Moja siostra opłaca prąd i ubezpieczenie mieszkania.

Osobiście mam też wydatki na telefon w wysokości 20 €, ubezpieczenie (od samochodu po niezdolność do pracy) w wysokości 190 €, paliwo 60 € oraz około 50 € na różności.

Jeśli dobrze się rozeznałam, to to, co zostaje na koniec, nie wystarcza bankowi, aby dostać kredyt w wysokości od 7.500 do 10.000 € (rata powinna wynosić około 160 € miesięcznie). Bank widzi tylko, że koszty, jak czynsz, w całości idą z mojego konta, a ja mogę im opowiadać, że otrzymuję połowę od siostry. Nie mam żadnego dowodu.

Teraz myślę, że zabiorę mojego chłopaka na rozmowę i weźmiemy zgodę od właściciela, że mój chłopak może wprowadzić się do mieszkania (najlepiej już zmianę w umowie najmu) oraz wypowiedzenie jego starego mieszkania. On osobiście może potwierdzić, że od momentu wprowadzenia się będzie dzielił się kosztami związany z mieszkaniem. W ten sposób moja rzeczywista sytuacja finansowa wyglądałaby lepiej w oczach banku.

Co myślicie, czy wtedy jest szansa na kredyt, jeśli partner ustnie zobowiąże się do udziału w kosztach w przyszłości. Nie chcę zawierać z nim umowy kredytowej, ponieważ chcę kupić wiele rzeczy do mieszkania, na które Misiu pokiwałby głową, a tam chcę płacić sama.

Chciałbym wziąć kredyt w banku, w którym kiedyś spłaciłam wyższy kredyt bez problemów. Bank zna przynajmniej trochę moje zachowanie finansowe.

Napisany przez 2Escorpio
hm...

Więc rata w wysokości 160 euro / miesiąc, przy kredycie w wysokości 10 000 euro, wydaje mi się trochę za niska. Myślę, że około 200-230 euro / miesiąc to dobra średnia... przecież nie chcesz być pochłonięty przez odsetki albo spłacać przez 10 lat (przesadzając oczywiście)

Patrząc na twoje miesięczne wynagrodzenie netto, 15 lat z umową o pracę na czas nieokreślony, nie powinno być problemów z kredytem w wysokości 10 000 euro. Oczywiście, warunkiem koniecznym jest odpowiednia zdolność kredytowa i terminowa spłata, a pracodawca nie powinien akurat znajdować się w sytuacji upadłości ^.^.

Dobra, choć powierzchowna zasada to...
Dochód netto - czynsz - 650 euro* (dla osoby bez zobowiązań alimentacyjnych) - rata kredytu = + lub -.

Jeśli na koniec pozostaje jeszcze stosunkowo duże plus (co jest w twoim przypadku), a zdolność kredytowa i terminowa spłata są w porządku... nie powinno być problemów z kredytem.

Gdyby teraz czynsz został zredukowany o połowę, byłoby to oczywiście idealne, ponieważ zmniejszyłoby to twoje wydatki i być może uzyskałbyś lepszą stopę procentową.

Dlaczego więc siostra nie przelewa już teraz swojej części czynszu? Może to zrobić na twoje konto, całkowicie niezależnie od właściciela? Zawsze lepiej, gdy wpłynie dodatkowe 400 euro na konto... nawet jeśli od razu byś je wypłacił... Wiem, że to niezbyt logiczne, ale nie mam na to wpływu :-) - To miałoby również tę zaletę, że już krótko przed przeprowadzką swojego chłopaka mógłbyś zaciągnąć kredyt - To wygląda bardziej stabilnie niż nowy partner (bank nie wie, jak długo jesteście już razem) i oszczędza ci całego zamieszania z wspólnym gospodarstwem (w związkach)... bo z twoją siostrą jest to wspólne mieszkanie.

Masz jeszcze jakieś pytania?

Pozdrawiam, escorpio

*Te 650 euro to szacunkowa kwota, którą samotna osoba bez zobowiązań alimentacyjnych potrzebuje na jedzenie + dodatkowe miesięczne wydatki (telefon, ubezpieczenie itp.). Wyłączone są z tego prywatne ubezpieczenia zdrowotne, chyba że są to ubezpieczenia dodatkowe.

Napisany przez Sia79
Hm, oczywiście mogę namówić moją siostrę, żeby przelała mi pieniądze.

Dodatkowo muszę powiedzieć, że na moim koncie można również zobaczyć, że co miesiąc wpłacam około 350 € gotówką na konto. Pieniądze pochodzą nie od mojej siostry (ale także od rodziny, bo kiedyś komuś pomagałem - płatność trwa do przyszłego roku). Czasami wpłacam znacznie więcej, jeśli zdążę wpłacić pieniądze od mojej siostry. Te wpłaty gotówkowe są jednak dochodami, których nie można bezpośrednio podać w wniosku kredytowym. Podsumowując: każdego miesiąca dokonuję co najmniej jednej wpłaty gotówkowej w wysokości od 350 € do 800 € na swoje konto (Wiem, wszystko jest trochę skomplikowane ).

Właściwie chciałem wziąć kredyt już miesiąc PRZED przeprowadzką, a nie dopiero gdy mój chłopak będzie tu mieszkał (mieszkanie powinno być prawie skończone przed jego przeprowadzką). Dlatego w chwili podpisywania umowy wszystkie koszty będą jeszcze w całości moje. Dlatego moje pytanie, czy ma sens, żebyśmy zabrali na rozmowę w banku zmiany umowy najmu i wypowiedzenia umowy najmu jego starego mieszkania.

Ogólnie rzecz biorąc, według Twojej koncepcji, byłoby możliwe otrzymanie kredytu w wysokości od 7 500 do 10 000 euro (ja raczej skłaniam się bardziej ku 7 500 €), gdyby z wyciągów bankowych wynikały wszystkie moje wydatki (teraz po prostu zakładam najgorszy przypadek i załóżmy, że moja siostra będzie kombinować, jeśli chodzi o przelewy na moje konto - potrafi być czasem trochę trudna ). Z Twoim wzorem byłoby to możliwe. W sieci zawsze obliczają dochód netto - czynsz - ubezpieczenia - auto - około 650 € na utrzymanie. Wydawało mi się, że to zbyt wysoko. Twoje obliczenia brzmią bardziej realistycznie.

Nie wiem dokładnie, jak dokładnie banki teraz sprawdzają wyciągi bankowe i jak daleko sięgają wstecz, aby śledzić np. wpływy. Nie mam nic do ukrycia, ale to i tak trochę dziwne. Niektóre banki chcą tylko najnowszego wyciągu, na którym widnieje potwierdzenie wynagrodzenia, inne chcą kompletnych wyciągów z ostatnich 3 miesięcy. Co jest najbardziej popularne, jakie znasz???

P.S. Mój pracodawca nie może zbankrutować, ponieważ żyjemy z publicznych pieniędzy i należymy do państwa .

P.S.S. Przepraszam za długi i zawiły tekst, ale zazwyczaj nie zajmuję się takimi sprawami. Nie bierze się przecież kredytu co kilka dni .

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata