Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Spraw aby koszty poboczne były opłacalne

Napisany przez Pommel
Cześć wszystkim.
Chcę kupić mieszkanie własnościowe za 102.000€, ale nie mam dostępnego kapitału własnego. (Proszę o powstrzymanie się od komentarzy, że to zły pomysł i żebym się z tego wycofał)
Już złożyłem kilka ofert i chciałbym wiedzieć, czy można to rozwiązać w bardziej elegancki sposób. Dla informacji, mam 25 lat i jestem urzędnikiem.

Cena zakupu wyniosłaby 102.000€
Koszty dodatkowe 7.000€

Przypadek 1:
7000€ kosztów dodatkowych z własnego kapitału.

Finansowane byłoby 50.000€ za pośrednictwem Kfw 124, na 10 lat w odsetkach 2,78%, spłata kapitału 4,01%
52.000€ kredytu, na 10 lat w odsetkach 2,81%, spłata kapitału 6%

Po 10 latach miałbym pozostały dług w wysokości 16.100€ + 29.500€ czyli 45.600€

Jeśli zdecydowałbym się sfinansować koszty dodatkowe, otrzymałbym następujący rezultat:

Przypadek 2:

Finansowane byłoby 50.000€ za pośrednictwem Kfw 124, na 10 lat w odsetkach 2,78%, spłata kapitału 4,01%
59.000€ kredytu, na 10 lat w odsetkach 3,23%, spłata kapitału 6%

Po 10 latach miałbym pozostały dług w wysokości 24.250€ + 29.500€ czyli 53.750€

Raty w przypadku 1 wynoszą 662€, a w przypadku 2 - 686€, co daje łączne koszty po 10 latach: Przypadek 1: 79.440€, Przypadek 2: 82.320€ (różnica 2880€)

Oznacza to różnicę przeszło 8.100€ długu + 2.880€ kosztów dodatkowych miesięcznie (łącznie około 11.000€) za sfinansowanie kosztów dodatkowych nabycia. Jeśli nie popełniłem błędu w myśleniu, oznacza to, że zapłacę około 4000€ więcej odsetek, czyż nie?

Czy miałoby sens, lub nawet czy jest możliwe skorzystanie z kredytu prywatnego, kredytu z okresem karencji lub czegokolwiek innego, aby pokryć koszty dodatkowe nabycia i wyjść na tym taniej?

Mam nadzieję, że możecie mi pomóc w podjęciu decyzji!

Napisany przez 6Bankkaufmann
Przy dodatkowych kosztach w wysokości 7 000 EUR powinieneś sprawdzić poniższe obliczenia.
Płacisz o 0,42% więcej odsetek miesięcznie.

Całkowite odsetki w przypadku wariantu a wynoszące 52 000 EUR to 175 344 EUR, a w wariacie b wynoszące 59 000 EUR to 228 684 EUR.

Być może zmotywuje Cię dodatkowa opłata odsetkowa do znalezienia sposobu na zdobycie dodatkowych 7 000 EUR?

Napisany przez Pommel
Problem polega na tym, że w chwili obecnej nie jestem w stanie pokryć kosztów dodatkowych.

Za 2,5 roku będę miał do dyspozycji jednorazową kwotę 5500€, ale nie mogę teraz do niej dotrzeć.

Teraz pytanie brzmi, jak zdobyć potrzebne pieniądze na koszty dodatkowe.

Czy mogę wziąć prywatny kredyt, kredyt bez spłaty kapitału, czy może istnieje lepszy sposób?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Skąd pochodzą EUR 5.500?

Napisany przez Alex [CryptoMod]

Dzień dobry wszystkim.
Chcę kupić mieszkanie własnościowe za 102.000€, niestety nie mam dostępnego własnego kapitału. (Proszę nie krytykować mnie w tym momencie, że to złe i że lepiej zrezygnować)

To jest złe, lepiej zrezygnuj....

Nie, poważnie, dlaczego zawsze miałoby to być złe?
To jest złe, kiedy ktoś bez kapitału własnego myśli, że może teraz płacić x EUR więcej za nieruchomość niż dotychczas za wynajem, ale nie był w stanie oszczędzać tej kwoty miesięcznie wcześniej.

100 tys. EUR brzmi na razie przystępnie, ale odbija się to w wysokości odsetek.

Myślę, że obecnie można dostać kredyt ratalny poniżej 5% oprocentowania.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata