Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Kupno domu za około 15 lat, jak dziś zaplanować?

Napisany przez Bernd08
Cześć wszystkim,

moja partnerka i ja planujemy zakup własnego domu za około 15 lat.
Teraz pojawia się pytanie, jak można dzisiaj pracować, aby osiągnąć ten cel; w tej chwili mamy prawie żadnych oszczędności, ponieważ dopiero co spłaciliśmy nasze samochody (oba mamy 26 lat).

Teraz mamy miesięcznie około 600€ do dyspozycji.
Jak należy postępować? Oszczędzać na koncie oszczędnościowym / planie oszczędnościowym banku?
Może zawrzeć dużą umowę oszczędnościową, która pokryje przybliżoną cenę zakupu? (Obecnie myślimy o około 250 000 € + inflacja wynosiłaby około 320 000 €) i ma dłuższy okres spłaty?
Nasze dodatki do Riester już idą na umowę emerytalną.

Jaka byłaby najmądrzejsza taktyka?

Bylibyśmy bardzo wdzięczni za kilka wskazówek.

Pozdrowienia,
Bernd

Napisany przez Ronald88
Rachunek oszczędnościowy moim zdaniem nie jest już koniecznie sensowny, ponieważ oprocentowanie jest zbyt niskie. Albo znacie się na rzeczy i jesteście odważni, inwestując w akcje, albo otwórzcie konto oszczędnościowe budowlane. Zalecałbym porównanie warunków w różnych bankach.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Kto mówi, że będziemy nadal mieli taką inflację? Czy inflację w nieruchomościach czy żywności? W przypadku nieruchomości już teraz osiągnęliśmy szczyt. Inni pracownicy banku również twierdzą, że ich zdaniem ceny nieruchomości są bardzo, bardzo ambitne. lokaty terminowe nie są sensowne, ponieważ stopa inflacji pochłania odsetki. A może oszczędzanie na cele mieszkaniowe, ponieważ macie czas? Jeśli chodzi o oszczędzanie na cele mieszkaniowe, wybierzcie niską kwotę oszczędzania. Gdy oszczędności mieszkaniowe staną się dostępne, zawsze możecie zwiększyć kwotę oszczędzania. Ale nie decydujcie się teraz na zamknięcie umowy na 280 000 euro, zapłacenie opłaty za zamknięcie w wysokości 2 800 euro i po kilku miesiącach zmiana pomysłu? Lepiej zacznijcie od małej kwoty.

Napisany przez Bernd08

Kto mówi, że inflacja będzie się utrzymywać w takim samym tempie?
Czy chodzi Ci o inflację dotyczącą nieruchomości czy artykułów spożywczych?
W przypadku nieruchomości mamy już obecnie szczyt cen. Inni pracownicy banku również podzielają opinię, że ceny nieruchomości są bardzo wygórowane.
lokata terminowa nie ma sensu, ponieważ stopa inflacji pochłania oprocentowanie.
A może oszczędzanie budowlane z długim oddechem, bo macie czas?
Jeśli zdecydujecie się na oszczędzanie budowlane, wybierzcie proszę niską sumę oszczędzania budowlanego. Gdy oszczędzanie budowlane osiągnie wyznaczony cel, zawsze możecie zwiększyć sumę oszczędzania budowlanego. Ale zacznijcie od niewielkiej kwoty, a nie od razu zawierajcie umowę na 280 000 EUR, płacąc opłatę początkową w wysokości 2 800 EUR, by po kilku miesiącach zmienić zdanie. Lepiej zacząć od małego.

Cześć Bankkaufmann,

To po prostu założona wielkość planowania - każdemu powinno być jasne, że nikt nie może przewidzieć przyszłości :-)
Jak inaczej mamy określić sumę, którą będziemy potrzebowali za 15 lat?
Czy po prostu założyć, że będzie kosztować tyle samo co obecnie?

Co do Twojej wskazówki dotyczącej oszczędzania budowlanego:
Jeśli dzisiaj zawrę umowę na 75 000 EUR i zwiększę ją za 5 lat, czy będę musiał również przejść na obowiązujące wtedy taryfy czy pozostanie obowiązujący pierwotny taryfikator?

Dzięki i pozdrowienia!

P.S. jeszcze jedno pytanie: załóżmy, że regularnie wpłacam oszczędności na BSV, tak aby za dokładnie 15 lat doszło do przydziału. Zakładając, że potrzebuję tych pieniędzy, ale dopiero rok lub dwa później,
czy BSV może wtedy anulować umowę, czy traci się wówczas prawo do pożyczki?

Możesz zawsze zwiększyć umowę oszczędnościową budowlaną, o ile nadal obowiązuje dany plan. Bausparkassen wprowadzają nowe plany i zamykają stare, które kiedyś były atrakcyjne dla klienta. Pamiętasz, może dyskusję, że istnieją stare plany z bonusem odsetkowym w wysokości 4%, do których Bausparkassen chcą wypchnać klientów?

Generalnie uważam, że obecnie stopy procentowe powoli rosną, co widać również po rozwoju odsetek dla KfW Wohneigentum Nr.124.

W związku z tym stabilna stopa oprocentowania kredytu budowlanego z umowy oszczędnościowej również jest interesująca. Jeśli jednak planujesz długoterminowe oszczędzanie, najlepiej skonsultuj się osobiście na miejscu, gdzie mieszkasz. Istnieją również plany oszczędnościowe budowlane, które są bardziej opłacalne pod względem odsetek od stanu konta, aby złagodzić działanie inflacji.

Napisany przez Alex [CryptoMod]

Teraz pojawia się pytanie, jak dzisiaj powinniśmy dążyć do tego celu; w tej chwili prawie w ogóle nie mamy oszczędności, ponieważ niedawno spłaciliśmy nasze samochody (oboje mamy 26 lat).

Napisany przez C. Andreas

Witam, pracowniku banku,

był to tylko założony rozmiar planowania - że nikt nie może przewidzieć przyszłości, powinno być to jasne dla wszystkich :-)
Jak można by inaczej określić sumę, którą będzie się potrzebować za 15 lat?
Po prostu założyć, że będzie to kosztować mniej więcej tyle samo co dzisiaj?

Co do twojej wskazówki dotyczącej oszczędności mieszkaniowych:
Jeśli dzisiaj np. zaciągnąłbym 75 000 euro, a potem za 5 lat zwiększę, czy będę musiał zmienić na obowiązujący wtedy cennik, czy zostanie zachowany początkowy cennik?

Dzięki i pozdrowienia!

P.S. jeszcze jedno pytanie: załóżmy, że regularnie odkłada się pieniądze na oszczędności mieszkaniowe, tak że po dokładnie 15 latach przychodzi pora na alokację. Załóżmy, że pieniądze są potrzebne, ale dopiero po roku lub dwóch,
czy BSV może wypowiedzieć umowę, czy też traci się prawo do pożyczki?

Zwiększenie sumy oszczędności mieszkaniowych jest zawsze możliwe, ale trzeba wybrać wtedy aktualny cennik.

Przy oświadczeniu o przyjęciu alokacji ma się pewność, że teraz można w dowolnym momencie skorzystać z pożyczki mieszkaniowej.
czyli

a. przestaje się wpłacać, pozostawiając środki na koncie oszczędności mieszkaniowych, co może być bardzo korzystne dla obniżenia stopy oprocentowania i spłaty kredytu w zależności od cennika
b. nadal się oszczędza
c. przyjmuje się alokację i wypłaca się środki
d. w niektórych kasach oszczędności mieszkaniowych ma się teraz aż 4 lata na skorzystanie z pożyczki mieszkaniowej

Napisany przez Bernd08
Cześć Wszystkim,

po pierwsze chciałbym przeprosić, że tak długo nic nie pisałem.

Mam ogólne pytanie:
Czy można sfinansować nieruchomość tylko za pomocą oszczędności budowlanych, czy powinno się to traktować jedynie jako jedną z części finansowania? Jeśli tak, to jakie są maksymalne granice, jakie powinno stanowić kredyt budowlany w stosunku do całkowitej kwoty kredytu?

I jeszcze jedno pytanie specjalnie do Pana Andreasa:
Jeśli dobrze zrozumiałem:
- Przy gotowości do załatwienia nie muszę nic robić, dopóki nie wpłacę 100% kwoty oszczędności budowlanych, ale mogę zaakceptować przydział kiedy chcę (prawdopodobnie w określone dni?)
- Jeśli zaakceptuję przydział, istnieją kasy oszczędnościowo-budowlane, które udzielają 4 lat na wypłatę, prawda? Jakie na przykład?

Dzięki i pozdrowienia!

Cześć Bernd,
W niektórych kasach oszczędności mieszkaniowych możliwe jest otrzymanie pożyczki do 80% wartości zabezpieczenia (ceny zakupu). Reszta to pożyczka na dofinansowanie udzielona przez Bank kredytowy dla Odbudowy (KfW).
Jednakże, jak dowiedziałem się, niektóre kasy oszczędności mieszkaniowej finansują nawet do 100% ceny zakupu.

Po przyznaniu umowy oszczędności mieszkania możesz w każdej chwili zaakceptować przydział, wypłacić oszczędności z kasy oszczędnościowej i złożyć wniosek o pożyczkę hipoteczną.

Napisany przez C. Andreas

Hallo wszystkim,

Najpierw muszę przeprosić, że tak długo nic nie napisałem.

Mam ogólne pytanie:
Czy można sfinansować nieruchomość wyłącznie za pomocą oszczędności budowlanych, czy powinno się to traktować tylko jako jeden z elementów finansowania? Jeśli tak, to gdzie leżą granice, jakie maksymalnie powinno stanowić kredyt budowlany w stosunku do całkowitego kredytu?

I jeszcze jedno pytanie specjalnie do Pana Andreasa:
- W momencie gotowości przydziału nie muszę nic robić, dopóki nie wpłacę 100% kwoty oszczędności budowlanych,
ale mogę zaakceptować przydział w dowolnym momencie (prawdopodobnie w określone dni?)
- Jeśli zaakceptuję przydział, istnieją kasy oszczędnościowo-budowlane, które udzielają 4 lata na wykorzystanie kredytu, prawda? Jakie na przykład?

Dziękuję i pozdrowienia!

- W momencie gotowości przydziału nie muszę nic robić, dopóki nie wpłacę 100% kwoty oszczędności budowlanych,
ale mogę zaakceptować przydział w dowolnym momencie (prawdopodobnie w określone dni?)

- Gdy umowa zostanie przydzielona, możesz ją zostawić do momentu, kiedy będziesz potrzebował kredytu. Ponieważ już została przydzielona, nie ma dodatkowego przydziału. Możesz jednak również wypłacić środki i później skorzystać z kredytu

Napisany przez rebrun
C.Andreas - Gdy umowa zostanie przyznana, możesz zostawić ją na miejscu, aż będziesz potrzebować kredytu. Ponieważ została już przyznana, nie będzie dodatkowego przydziału. Możesz jednak również wypłacić środki i później skorzystać z kredytu
To nie do końca prawda. Wiele lat temu przyznano mi BSV. Jednak ponieważ nie potrzebowałam ani pieniędzy, ani kredytu, po prostu zostawiłam go na później. Oprocentowanie było dobre, więc nie było konieczności zmiany tej sytuacji. W zeszłym roku wypłaciłam umowę i Kasa BS poinformowała mnie, że teraz znajduje się ona w fazie spoczynku i musi zostać ponownie przydzielona. Złapałem nowe przyjęcie i zajęło to 3 miesiące, jak w przypadku wypowiedzenia. Następnie pieniądze zostały wypłacone.

Napisany przez Freeliner

Możesz także wypłacić środki a następnie później skorzystać z pożyczki

O ile mi wiadomo, nie wszystkie BSV pozwalają na to, lub tylko przez określony czas (1 rok?)

Napisany przez Shipment
Chciałbym kupić oszczędnościowy plan budowlany z korzystnymi warunkami kredytowymi i zacząć go regularnie oszczędzać. Jak już wspomniałem, chodzi o niewielką kwotę na planie budowlanym, a jeśli będzie konieczne, możemy później dokupić więcej.

Napisany przez xlarge
Może warto odłożyć trochę pieniędzy na nowe używane auta dla dwóch 26-latków?

Napisany przez MC Muffin
Przy tak długich okresach oczekiwania najlepiej jest zainwestować w plan oszczędnościowy lub pojedyncze inwestycje na giełdzie. Oszczędzanie w systemie BV z niskim oprocentowaniem nie ma sensu.

Napisany przez Pilot
*Post został ponownie usunięty*
.... Widziałem, że Bernd ostatnio pojawił się na forum prawie 3 lata temu.

Napisany przez mari1978
Podpisz umowę oszczędnościową budowlaną. Jeśli masz 600 € wolne każdego miesiąca, to musisz mimo wszystko przeznaczyć co najmniej 200-250 € na niespodziewane wydatki, które możesz np. wpłacać na konto oszczędnościowe poprzez zlecenie stałe. W ten sposób, jeśli pojawi się nagła potrzeba naprawy lub innych wydatków, będziesz mieć odpowiednią rezerwę. Pozostałe 350 € - 400 € możesz regularnie wpłacać na umowę oszczędnościową budowlaną. Dzięki temu w ciągu 15 lat będziesz mógł zaoszczędzić około 72 000 € na koncie oszczędnościowym budowlanym. W zależności od tego, gdzie planujesz budować, te środki mogą pokryć koszty zakupu działki.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata