Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Oszustwo umowy oszczędnościowej na budowę

Napisany przez commander126
Cześć, moja przyjaciółka została zmuszona do podpisania umowy oszczędnościowej LBS na 50 000 euro na początku swojej pierwszej pracy przed 1,5 roku. Niestety, nie miała nikogo, kto mógłby to sprawdzić, a przypadkowo pokazała mi umowę. Płaci tylko 50 euro miesięcznie. Moim zdaniem to całkowite oszustwo i zastanawiam się, jak można tak naciągnąć młodą kobietę. Tu chodziło tylko o premię za podpisanie umowy. Co byście zrobili lub jakie są możliwości w takiej sytuacji?

Napisany przez obelix
Czy byłeś obecny na rozmowie?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Czy istnieją e-maile, korespondencja pisemna lub protokół doradczy, w którym określono, dlaczego została podjęta decyzja o zawarciu umowy oszczędnościowej na cele budowlane? Umowa oszczędnościowa na cele budowlane nie ma służyć krótkoterminowym oszczędnościom, ale raczej długoterminowym celom. Nie znam warunków LBS dotyczących minimalnej kwoty umowy oszczędnościowej na cele budowlane, ale jeśli już decydujemy się na taką umowę, moim zdaniem zawsze powinno się zacząć od najniższej możliwej kwoty oszczędnościowej. Zawsze można ją zwiększyć później. Kwotę oszczędnościową należało raczej ustalić na 10 000 EUR. Jeśli oszczędzamy miesięcznie 50 EUR, czyli rocznie 600 EUR, to po 7 latach uzbiera się 4 200 EUR. W tym czasie będą naliczane opłaty za prowadzenie konta i opłata za otwarcie umowy. Wtedy byłoby to w miarę rozsądne. 50 000 EUR jest naprawdę zbyt wysoką kwotą. Niemniej jednak, bez e-maili ani innej dokumentacji, nic nie można zrobić.

Niestety nie byłem obecny na rozmowie, a nie ma również żadnych e-maili ani innych informacji. Zastanawia mnie, jak naiwni ludzie są oszukiwani. Umowa oszczędnościowa mieszkaniowa powinna być dostosowana do kwoty oszczędności.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Kwotę oszczędności budowlanych wybiera się na podstawie miesięcznej raty I przewidzianego okresu, aby otrzymać przydział umowy o oszczędzanie budowlane.

Być może można napisać list do banku i poprosić o wyjaśnienie, czy można zmniejszyć kwotę oszczędności budowlanych bezpłatnie, otrzymując zwrócone opłaty z tytułu zawarcia umowy. Zwrócenie obniżonej opłaty z tytułu zawarcia umowy w rzeczywistych pieniądzach na koncie.

Napisany przez obelix

Niestety nie byłem obecny na rozmowie i nie ma żadnych e-maili ani innych dokumentów.

to już jest kiepsko.

Cytat od commander126

Umowa oszczędnościowa powinna być dostosowana do sumy oszczędności.

zasadniczo słuszne.

Cytat od commander126

Uważam, że to straszne, jak niewtajemniczeni są oskubiani.

z takim twierdzeniem należy być ostrożnym, ponieważ - jak dotąd - nie ma konkretnych informacji na temat przebiegu rozmowy/doradztwa.

Więcej niż raz nie chcą lub nie potrafią zapamiętać, co zostało omówione. Jednakże rzetelny doradca pozostawiłby notatki po (oby się odbyło) spotkaniu doradczym; nawet jeśli było to w teczkach związanych z oszczędzaniem na bausparze. W końcu dla swojego własnego bezpieczeństwa.

Są klienci, z którymi uzgodniono, że na początku umowy oszczędnościowej będzie oszczędzane (np. ) 50 euro miesięcznie, a - na przykład - raz w roku będzie miała miejsce dodatkowa wpłata lub - na przykład - po pewnym czasie miesięczna kwota oszczędzania zostanie zwiększona. Zwłaszcza jeśli z klientami rozmawiano również o ich życzeniach i oczekiwaniach (w związku z tą umową oszczędnościową).

Czego chce osiągnąć ta przyjaciółka za pomocą tej umowy oszczędnościowej? Czy to tylko taka luksusowa opcja... czy są konkretne cele??? Nawet dla przewiezienia (pełnej) premii mieszkaniowej, jeśli przyjaciółka spełnia określone kryteria, 50 euro miesięcznie nie wystarczą.

W każdym razie oczywiste jest, że wybrana suma oszczędnościowa powinna zasadniczo pasować do miesięcznych (rocznych całkowitych wpłat).

(Przyjazny) list do kasy oszczędnościowej w duchu opcji Bankkaufmann nie zaszkodzi.

Napisany przez Matthew Pryor
Nawet jeśli twoja przyjaciółka spełnia kryteria, aby otrzymać (pełną) premię mieszkaniową, to 50 euro miesięcznie mogą okazać się niewystarczające.

Jak wysokie twoim zdaniem powinny być wpłaty tej pani, której stanu cywilnego nie znamy, aby otrzymać pełną premię?

Napisany przez obelix

Jak wysokie Twoim zdaniem powinny być wpłaty pani, której stanu cywilnego nie znamy, aby otrzymać pełną premię?

Co za ciągłe draństwo? Wydaje mi się nudne. Przykładem był temat premii mieszkaniowej.

W tekście wejściowym mowa jest o dziewczynie, dlatego zakładam, że chodzi o samotną oszczędzającą na budowę mieszkania. Aby otrzymać maksymalną premię mieszkaniową, konieczne byłoby roczne wpłaty w wysokości 800 euro na własne konto oszczędnościowe budowlane. Zaznaczyłem, że kryteria uzyskania WOP muszą być spełnione (co najmniej 16 lat, limity dochodów).

Mam 25 lat i jestem wolna. Jednorazowe wpłaty na razie nie wchodzą w grę.

Szukam dobrych rad, których otrzymałam od kilku źródeł, ale nie moralizatorów ani osob, które wszystko wiedzą.

To było konkretne przykład z twojej strony. Skąd masz te 800€? A jeśli zaszufladkowałbym każdy z twoich czasem bezsensownych postów jako nudny, to nikomu by nie pomogło. Zadałem ci pytanie, jeśli chcesz się cofnąć do kąta oburzenia, proszę bardzo. To też by nie było nic nowego.

Napisany przez obelix

To było konkretny przykład od ciebie. Skąd bierzesz te 800€?

Niestety, muszę ci przyznać rację, dla premii mieszkaniowej oczywiście obowiązuje 512 euro rocznie (pojedynczo).

W przeciwnym razie twoje zrzędzenie jest bardziej irytujące niż cokolwiek innego. Trzymaj się faktów, popraw je w razie potrzeby i wystarczy.

@commander136; jak wyżej zostało napisane, skontaktuj się bezpośrednio z kasą oszczędności mieszkaniowych. Warto spróbować.

Jeśli wykazałbyś chociaż minimalną wolę do poszukiwań, takie komentarze by nie istniały. Uważam twoje nieprawdziwe i uogólnione opinie w innych miejscach za równie irytujące, ale z uwagi na twoje komentarze, jak ten tutaj, oszczędzam sobie odpowiedzi.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata