Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Przejąć kredyt?

Napisany przez Angelika
Cześć drogie Forum,

napotkałem problem, chciałbym przejąć Dom moich rodziców.
Dom posiada 2 mieszkania i małe mieszkanie dla lokatora.
Wartość około 360 000 €.
Długi dzisiaj 183 000 €. Hipoteka w BHW.

Wcześniejsza spłata jest niekorzystna, ponieważ pozostały jeszcze 3 i 4 miesiące do końca i naliczają się prawie 36 000 € odsetek przedterminowych.

Teraz moje pytania, jeśli po prostu przejmę Dom, jakie koszty będą występować?
Przejmuję kredyt, zostaję wpisany do księgi wieczystej, wynajmuję jedno mieszkanie swoim rodzicom za 66% lokalnego czynszu.
Drugie mieszkanie wynajmuję normalnie aktualnemu lokatorowi.
Co zrobić z małym mieszkaniem dla lokatora, jeszcze nie mam planu.

Bank pobierze odemnie opłatę za zmianę kredytu? Ile to będzie? Powiedziano mi 3,5%! Uważam to za dużo za nic.
Czy poniosę także koszty notarialne?

Czy istnieje możliwość, abym przejął Dom, rodzice nadal mieszkają tam jak dotychczas, spłacają kredyt praktycznie w formie czynszu, a ja przejmuję odsetki, a kredyt nie jest przepisywany.
Przynajmniej do czerwca 2017, wtedy poszukam innego finansującego.
Ważne jest, abym mógł odliczyć odsetki od podatku.
Oczywiście otrzymają wieczyste prawo do zamieszkania (jeśli coś takiego istnieje).

Być może jakiś specjalista zna dobry sposób dla mnie.

Dziękuję.

Z poważaniem

Napisany przez 6Bankkaufmann
Jeśli chcesz przejąć kredyt, istnieje procedura bankowa polegająca na przejęciu długu. Moim obecnym stanem wiedzy jest to, że coraz więcej banków wyklucza tę opcję, ponieważ jest zbyt czasochłonna itp. Chce się uniknąć przejęcia długu poprzez nowego właściciela/kupującego po prostu spłacając stary kredyt nowym kredytem bankowym.
W związku z tym, możesz sprawdzić u dowolnego banku możliwość spłacenia dotychczasowego kredytu i notarialnie zakupić nieruchomość.

Sprzedaż nieruchomości tobie albo darowizna albo przelew jest możliwy, ale dotychczasowy bank nie musi zwalniać twoich rodziców - nawet jeśli są właścicielami - z odpowiedzialności za dług. W rzeczywistości, musisz wtedy złożyć deklarację właściciela bankowi.

Poprawne, tylko właściciel może odliczyć odsetki. Pomysł jest słuszny, aby po zmianie właściciela zastrzec prawo do zamieszkania.

Czy już skonsultowałeś się z notariuszem lub doradcą podatkowym, którzy mogliby osobiście podać ci więcej szczegółów?

Napisany przez Angelika
Dzień dobry,

Tak, mamy spotkanie z notariuszem 17.02. Nie chciałem pojawić się tam zupełnie nieprzygotowany.

Czy uważasz, że jest najlepszym i najtańszym rozwiązaniem dla wszystkich, jeśli przepiszemy lub podarujemy na czas życia dla mamy i taty, spłata byłaby czynszem dla Ciebie, a my płacilibyśmy odsetki i inne koszty wynikające z tego?

Dziękuję i pozdrawiam

Napisany przez 6Bankkaufmann
Nie można powiedzieć, co jest lepsze, nie znając dokładnych sald resztkowych ani obciążenia odsetkami dotychczasowego kredytu. Kontynuowanie płatności czy przekształcenie z opłatą przedterminową. Jeśli jednak kwota 36 000 EUR za VFE jest poprawna, to bardziej opłacalne wydaje się kontynuowanie płatności do 2017 roku. Wówczas można przepisać na Ciebie również warunki kredytu, jeśli bank się zgodzi.

Napisany przez Angelika
Mam nadzieję, że notariusz pokaże nam najlepszą drogę.

Uważam, że 2 procent jeszcze nie spłaconej kwoty kredytu, którą żąda Postbank/BHW za przepisanie, to dość dużo.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata