Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Podstawowy system granulacyjny A60 Deka

Napisany przez schweinshaxxn
Cześć,

mój ojciec założył dla mnie plan oszczędnościowy w funduszu Deka. Jego nazwa brzmi Basisanlage A60. Miesięczna rata oszczędności wynosi 50€.

Na wyciągu z rachunku funduszu zauważyłem, że z łącznej wpłaconej kwoty 100€ zaksięgowano tylko 96,11€. Moje obliczenia wskazują, że jest to o 3,9% mniej.

W dokumentach widzę tylko koszty bieżące na poziomie 1,49%, roczną opłatę depozytową w wysokości 15,47€ i 4% opłatę przy zakupie (co to dokładnie oznacza?). Koszty depozytu zostały pobrane z mojego konta bankowego.

Wkrótce będę musiał sam zapłacić te 50€ z mojego wynagrodzenia jako praktykant. Zastanawiam się teraz, czy ten fundusz jest dla mnie opłacalny (przynajmniej na dłuższą metę), czy może lepiej będzie go zlikwidować i zainwestować np. w rosnący kontrakt oszczędnościowy na zakup mieszkania. Nie chcę przecież tylko ponosić strat.

Pozdrowienia,
Basti

Re: Podstawowy system granulacyjny A60 Deka

Napisany przez EuroPaule
Cześć Schweinshaxxn!

Podana kwota to opłata emisyjna.

Obliczenia nie są takie proste, jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka.

Cała kwota inwestycji musi zawierać faktyczną inwestycję wraz z opłatą emisyjną.

Czyli 50€ nie stanowią 100% kwoty inwestycji, lecz 104%.

Podziel kwotę 50€ przez 104, pomnóż ją ponownie przez 100, w ten sposób otrzymasz 48,0769...€. To jest kwota, która faktycznie zostanie dla Ciebie zainwestowana.

Co to jest opłata emisyjna?

To prowizja, którą Sparkasse otrzymuje za przekonanie Twojego ojca do tej bzdury.

Dlaczego bzdura?

1. Bo dzisiaj nie trzeba już płacić opłaty emisyjnej (oprócz Volksbanków i Sparkassen ;-))

2. Bo fundusze Dekafonds nie są warte żadnych prowizji. Ich wyniki są najwyżej przeciętne.

Wskazówka:

Weź odpowiedzialność za swoje pieniądze, dowiedz się więcej, a następnie poszukaj w Google rabatu na fundusze.

Pozdrowienia, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata