Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Czy do złożenia wniosku o kartę kredytową potrzebna jest dobra zdolność kredytowa?

Napisany przez ADMCI4
Mam już kartę Master Card, ale chciałbym również ubiegać się o kartę kredytową Amazon, ponieważ często tam zamawiam i ma to finansowe korzyści. Ponadto karta kredytowa Amazon oferuje również możliwość spłaty kwoty na karcie w ratach. Czy moja zdolność kredytowa będzie ponownie w pełni sprawdzana w tym celu, czy wystarczy, że mam już kartę kredytową i została przez to już przeprowadzona kontrola? Ponadto nadal mam kartę, co również potwierdza dobrą zdolność kredytową.

Re: Czy do złożenia wniosku o kartę kredytową potrzebna jest dobra zdolność kredytowa?

Napisany przez 2Escorpio
Cześć,

to zależy od tego, czy masz obecną kartę Mastercard w tym samym banku, co kartę kredytową Amazon (LandesBankBerlin).

Jeśli to dwie różne banki, oczywiście Twoja zdolność kredytowa będzie ponownie sprawdzana.

I to, że masz już kartę kredytową, nie oznacza, że masz dobrą zdolność kredytową.... niektóre banki sprawdzają zmiany tylko co kilka miesięcy... więc można mieć kartę kredytową nawet z niską zdolnością kredytową.

Pozdrowienia, esco

Napisany przez Bernhard-Reise
Chciałbym dodać do odpowiedzi Escorpio: Amazon dość dobrze zna swoich klientów i oczywiście ich zdolność kredytową. Jeśli jesteś już klientem Amazona (a przecież niemal każdy kiedyś coś tam zamawiał) i do tej pory wszystko przebiegało gładko, nie powinno być problemu z kartą kredytową. Powszechnie wiadomo, że Amazon przeprowadza oceny punktowe i nie wysyła kilku rzeczy pod tą samą adres, jeśli wcześniej już raz zdarzyło się, że nic nie doszło. Jeśli w Twoim przypadku to nigdy nie miało miejsca, nie martwiłbym się związanie z wnioskiem o kartę kredytową.
W przeciwnym razie wystarczy złożyć zapytanie na stronie internetowej Landesbank Berlin (lbb).

Napisany przez 2Escorpio

Chciałbym uzupełnić odpowiedź Escorpio: Amazon zna swoich klientów dość dobrze, a także ich płynność finansową. Jeśli jesteś już klientem Amazona (i przecież praktycznie każdy już tam coś zamawiał) i wszystko do tej pory przebiegało gładko, nie powinno być problemu z kartą kredytową. Wiadomo, że Amazon przeprowadza scoring i nie wysyła kilkakrotnie towaru pod ten sam adres, jeśli wcześniej stwierdzono, że nic nie doszło. Jeśli u Ciebie taka sytuacja nigdy nie miała miejsca, to nie miałbym obaw co do wniosku o kartę kredytową.

W przeciwnym razie, po prostu zapytaj na stronie internetowej Landesbank Berlin (lbb).

To nieprawda. Amazon nie ma nic do czynienia z kartą kredytową. Zatwierdzenie oraz sprawdzenie zdolności kredytowej odbywa się wszystko przez LBB. Nawet jeśli rocznie wydajesz 10 000 euro na Amazonie, a twoja zdolność kredytowa nie jest wystarczająca, LBB powie nie i nie dostaniesz karty kredytowej.

Bank (LBB) pozostaje na kosztach/stratach, jeśli ktoś nie opłaci swojego rachunku za kartę kredytową... dlatego nie pozwala Amazonowi ingerować w tę kwestię.

Napisany przez Bernhard-Reise
@Escorpio: Nie twierdzę, że opisany przeze mnie scenariusz wystarczy, aby z 100% pewnością otrzymać kartę kredytową LBB. Po prostu uważam, że być płacącym klientem Amazona przyczynia się do zdolności kredytowej. Podpowiedziałem także, że warto osobiście zapytać w LBB.

Napisany przez 2Escorpio

Tylko to przyczynia się do zdolności kredytowej, bycie płatnym klientem Amazona.

Nie, to nie ma żadnego znaczenia. Ani w banku, ani w Schufa, ani gdziekolwiek indziej.

Napisany przez Banker70
Czym jest karta kredytowa Amazon? Nigdy o niej nie słyszałem... Do czego służy i jakie są korzyści z jej używania?

Napisany przez NinjaGree
Amazon oferuje, podobnie jak wielu innych, kartę kredytową za pośrednictwem partnerującego banku.

Amazon otrzymuje udział w opłatach, które są naliczane przez bank emitujący kartę handlowcowi.

Dodatkowo, po pierwszym roku karta miała chyba opłatę roczną.

Amazon jest więc w końcu kanałem dystrybucji - w przeciwnym razie jest to jedna z wielu kart kredytowych.

Prawdziwą zaletą jest to, że Amazon zachęca nowych klientów bonusem w postaci bonu o wartości 30 €. W pierwszym bezpłatnym roku można go zdobyć i zrezygnować z karty.

W mojej opinii, karta nie oferuje niczego specjalnego.

Napisany przez HeinzK
Moim miejscu ponownie rozważyłbym tę kwestię. Warunki karty kredytowej, którą otrzymujesz przez Amazon, nie są właśnie błyszczące w porównaniu do kongruencji.

Oczywiście, podczas zawierania umowy otrzymujesz jednorazowy bon Amazon o wartości 30 €, nie płacisz opłaty za rok i otrzymujesz 2 punkty za każde wydane euro na Amazonie. Niemniej jednak te punkty mają wartość tylko 0,01 € każdy, co oznacza, że otrzymujesz efektywnie tylko 2% rabatu.

Od drugiego roku jednak, o ile widzę, musisz zapłacić opłatę roczną w wysokości 19,99 €. Wypłata gotówki kosztuje 3% lub min. 7,50 € krajowo, a ogólne korzystanie z karty za granicą jest obarczone opłatą w wysokości 1,75%. Ponadto skumulowany roczny oprocentowanie w przypadku opóźnionych płatności w wysokości 14,98% wydaje mi się również dość wysokie w porównaniu do kongruencji.

Moim zdaniem, jak już wspomniałem na początku, istnieją lepsze karty kredytowe. Wystarczy poszukać porównań kart kredytowych.

Pozdrawiam,
Heinz

Napisany przez 2Escorpio

Prawdziwą zaletą jest to, że Amazon zachęca nowych klientów ofertą 30-euroowego kuponu. Możesz go odebrać w pierwszym bezpłatnym roku i potem znowu zrezygnować z karty.

Te 30 euro w żadnym wypadku nie dorównują temu, co długoterminowo zniszczysz swoją historią kredytową poprzez takie działanie.

Napisany przez soundjunk

30 euro nie są w żaden sposób realistyczną kwotą w porównaniu do szkód, jakie długoterminowo wyrządzasz sobie w bazie danych SCHUFA / zdolności kredytowej poprzez takie działanie.

Też tak nie można uogólniać. Pracuję obecnie od ponad 8 lat w trzecim już banku oszczędnościowym. Nikogo tam nie obchodzi wasz super wynik w SCHUFA.
Chodzi jedynie o to, jak prowadzisz swoje konto osobiste.
Oczywiście, na pierwszy rzut oka posiadanie 300 kart kredytowych nie wydaje się pozytywne. Ale ktoś ma dwie karty kredytowe?!
Bzdura!

Napisany przez 2Escorpio
"
Nawet tego nie da się uogólnić. Pracuję już od ponad 8 lat w trzeciej Sparkasse. Nikogo nie interesuje was o waszym świetnym wyniku w Schufa.
Chodzi tylko o to, jak prowadzisz swoje [url]konto[/url] osobiste.
Oczywiście 300 kart kredytowych na pierwszy rzut oka nie wygląda pozytywnie. Ale dlatego że ktoś ma dwie karty kredytowe?!
Bzdury!
Większość od dłuższego czasu nie bierze już [url]kredytów[/url] w banku, w którym mają [url]konto[/url] osobiste. (Zwłaszcza w zakresie finansowania dóbr konsumpcyjnych oraz [url]kredytów[/url] samochodowych).

Poza tym nie ma tylko Sparkasse... norisbank na przykład nie wydaje nawet karty debetowej przy wyniku poniżej 98%.

Poza tym nie chodziło o dwie karty kredytowe, a o ciągłe zmiany kart.

Napisany przez soundjunk
Mówiąc konkretnie, chodzi ciągle o twoje stwierdzenie odnośnie wpływu ciągłej zmiany na Twój wynik w Schufie i powtórzę: choć Norisbank może napotykać trudności z bilansem w wys. 5,1 mln EUR przy złym wyniku w Schufie, twoje ogólne twierdzenie, nawet w kontekście wspomnianej przez ciebie stałej zmiany, jest niewłaściwe. Ponadto twoje przypuszczenia dotyczące tego, że większość osób nie bierze już kredytów konsumpcyjnych w swoim banku, są zupełnie bezpodstawne. Moje doświadczenia są zupełnie inne, ale obydwoje nie znamy całej prawdy.

Napisany przez 2Escorpio

Chodzi nadal o twoje stwierdzenie, jak wpływ stałej zmiany kart kredytowych ma na scoring w Schufie i ponownie:
Nawet jeśli Norisbank o bilansie w wysokości 5,1 mln EUR ma kłopoty przy złym wyniku w Schufie, twoje stwierdzenie, nawet przy wspomnianej przez ciebie stałej zmianie, ogólnie nie jest poprawne.

Ponadto twoje przeczucie odnośnie tego, że większość osób nie bierze już kredytów konsumpcyjnych w swoim banku, jest również zupełnie bezdusznie rzucone w przestrzeń. Moje doświadczenia są zdecydowanie inne, a mimo to obaj nie znamy całej prawdy.

Szczerze mówiąc, nie wiem, na co teraz się zwracasz?

Moje podstawowe stwierdzenie, że stała zmiana karty kredytowej wpływa negatywnie na wynik w Schufie, nie podlega dyskusji.

I czy twoja regionalna kasa oszczędnościowo-kredytowa w Niemczech gdzieś to teraz wartościuje, nie ma nic wspólnego z moim stwierdzeniem i tak naprawdę nikogo to nie interesuje... czy ci dotknięci teraz wszyscy mają stać się klientami twojej kasy oszczędnościowo-kredytowej?

Większość banków, a także kas oszczędnościowo-kredytowych korzysta ze scoringu... np. LBB (Berliner Sparkasse) czy Haspa (co najmniej o tych dwóch wiem)... nie wspominając o całej masie banków internetowych.

Zamknięte... ponieważ chodzi tutaj nie o to, gdzie jest wartościowany scoring, a gdzie nie.

Edycja: Post znowu otwarty, może teraz przejdzie to w bardziej merytoryczny sposób. Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata