Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Zachować czy zrezygnować?? Strategia Riester nr 1

Napisany przez ella99
Cześć,

ponieważ istnieje kilku prawdziwych ekspertów, którzy potrafią szybko ocenić, czy opłaca się brać rentę Riestera, oto moje pytanie.

Ja, 40 lat, żonaty, jedno dziecko (2 lata), (drugie jest w drodze) w 2007 roku założyłem Riestrente Achner Müchner Strategie Nr 1. Od dwóch lat płacę maksymalną składkę, aby otrzymać maksymalne wsparcie.
Teraz (zbyt późno) wiem, że ta renta jest związana z umowami na siłę i wysokimi kosztami.

Teraz moje pytanie: Pozostawić czy sprzedać? Wiem, że zerwanie umowy wiąże się z dużą stratą. Ale czy gdybym zainwestował pieniądze, które w przyszłości wpłacałbym na tę rentę gdzie indziej (bardziej efektywnie), nie odniósłbym lepszych rezultatów?

Dziękuję za Twoją ocenę

Ella

Napisany przez obelix
Generalnie zawsze wypowiedzenie umowy jest najgorszą opcją.

Jeśli zamierzasz przejść na inną ofertę, lepiej jest pozostawić umowę Riester na wstrzymaniu.

Z drugiej strony, mając dwójkę dzieci (= wyższe dodatki), później - gdy dzieci będą poza domem (= potencjalne ulgi podatkowe), umowa Riester może być dobrym uzupełnieniem emerytury.

Warunki oferty Aachener & Münchener nie są mi znane.

Napisany przez AV-Planer
Przy Riester istnieje również możliwość przeniesienia umowy do innego dostawcy. Należy wtedy indywidualnie obliczyć, czy warto to zrobić. Natomiast wypowiedzenie umowy jest zasadniczo możliwe w przypadku Riester. Należy jednak zwrócić wszystkie dotacje (ulgi podatkowe i dodatki).

Napisany przez ella99
Dziękuję za wskazówki,

dzisiaj umówiłem się na spotkanie w naszym banku z prośbą o obliczenie zmiany na Wohn Riester. To byłoby wtedy bezpłatne (poza małymi potrąceniami). Czy jest coś, na co powinienem zwrócić szczególną uwagę w przypadku Wohnriester?

Ella

Napisany przez obelix
"
Przejście na mieszkanie Riester do obliczenia. W końcu byłoby to darmowe (z małymi potrąceniami).

dlaczego miałoby to być darmowe?

Jeśli - jak przeważnie - chodzi o umowę oszczędnościową Riester na mieszkanie, zazwyczaj pobierana jest prowizja za zamknięcie 1% (rozłożona na 5 lat) oraz ewentualna opłata za prowadzenie konta roczna.

Czy są jakieś rzeczy, na które powinienem zwrócić szczególną uwagę w przypadku mieszkania Riester?

Mieszkanie Riester ma sens tylko wtedy, gdy faktycznie planowane jest posiadaną nieruchomość.

Zasadniczo pozostaję przy stwierdzeniu, że z reguły korzystniej jest pozostawić starą umowę nietkniętą. Nawet ta może ewentualnie zostać wykorzystana jako mieszkanie Riester."

Napisany przez ADMCI4
Aby móc to naprawdę jednoznacznie obliczyć, najpierw musiałoby być ustalone, ile zostanie stracone z powodu wypowiedzenia umowy.

Należy wziąć pod uwagę przede wszystkim:

- Dotychczasowe dotacje otrzymane od państwa
- Koszty administracyjne
- Koszty reklamy

Może po prostu porozmawiasz z twoim ubezpieczycielem, żeby dowiedzieć się, ile możesz odzyskać. Dopiero wtedy będzie można dokładnie powiedzieć i obliczyć, czy opłaca się zrezygnować z umowy.

Napisany przez ella99
Cześć Kochani,

Dziękuję za Wasze wpisy. Ogólnie chciałbym kontynuować model Riester, ale być może w innym kształcie. Składki nie stanowią problemu). Mamy już nieruchomość i uważam, że jest bardzo atrakcyjne móc wcześniej spłacić trochę dzięki wsparciu Wohn Riester (jeśli dobrze rozumiem, można to zrobić z wpłat z Wohn-Riester). Czy można to zrobić dopiero po 60. roku życia?

Dziękuję

Ella

Napisany przez Torsten Breitag
Od tego roku możesz również spłacić długi hipoteczne związane z nieruchomościami z przed 2008 roku (nawet jeśli zostały nabyte po tej dacie) za pomocą programu Wohnriester ... więc tak, to możliwe.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata