Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Szwajcarska firma inwestycyjna PICAM.

Napisany przez Vosman
Ktoś wie coś o tych instalacjach i możliwościach. Obiecano wysoki zwrot inwestycji ????

Dziękuję

Napisany przez EuroPaule
Cześć,

zawsze trzeba zachować najwyższą ostrożność w przypadku obietnic wysokich zwrotów. Prokon obiecał 8% i ostatecznie skończyło się na całkowitej utracie.

Więcej na temat związku między stopą zwrotu a ryzykiem: Związek między stopą zwrotu a ryzykiem | finanzdeutsch

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Matthew Pryor
Prokon obiecał 8% i jest całkowitą stratą.

Absurd. Na razie nie ma pewności, że inwestycja w obligacje PROKON okaże się całkowitą stratą. Podobnie wątpliwe są również nieprawdziwe informacje na temat bloga EuroSperlinga.

Napisany przez EuroPaule
Dzięki Stänkermathew, naprawdę na Ciebie można liczyć!
Jeśli ktoś miałby Cię lubić, to z pewnością za to.

Napisany przez florianmeier
W przypadku Prokon jestem ciekaw, ile jeszcze jest mięsa na kości.

Wielu inwestorów ma nadzieję, że nie będzie to całkowita strata. Czy to tylko życzenie?

Faktem jest, że (również poprzez reklamy bezpośrednie) reklama w ostatnich dwóch latach znacząco wzrosła, a Prokon nie był w stanie szybko pozyskać gotówki ze sprzedaży niektórych aktywów! W mojej opinii, właśnie ten ostatni punkt jest logicznym krokiem w przypadku wypowiedzenia umowy o udziały zyskowe.

Przy inwestycjach zawsze ważne jest, aby robić tylko to, co się rozumie.

Generalnie należy unikać produktów szarego rynku kapitałowego.

Lepsza stopa zwrotu zwykle występuje wtedy, gdy koszty pośrednictwa, zarządzania i doradztwa są jak najniższe.

Dzięki Stänkermathew, możesz na Ciebie liczyć!

W tym przypadku odpowiednią determinantą byłoby raczej Klarstellmatthew. Nie jest moją winą, że nie jesteś w stanie intelektualnie oddzielić utraty od potencjalnej utraty. W związku z tym twoje szkice na blogu są raczej słabe pod względem merytorycznym i fachowym.

Napisany przez EuroPaule

Wyjaśnienie matematyczne byłoby odpowiednim określeniem w tym przypadku. Nie jestem winny tego, że nie potrafisz odróżnić straty od potencjalnej straty intelektualnie.
Odpowiednio twoje notatki na blogu są raczej słabe pod względem merytorycznym i fachowym.

Ach, teraz znowu jestem blogerem, a nie sprzedawcą przestarzałych funduszy za przestępstwo?
Dobrze wiedzieć, gdzie jest moje miejsce...

O, jestem pod wrażeniem twojej znajomości obcych słów!

D-E-T-E-R-M-I-N-A-N-T-E! Wow! Chyba chcesz nam pokazać, że jesteś matematycznym geniuszem, co nie?
Już wiedzieliśmy to dzięki twoim wspaniałym wpisom... .

Rozumiem, że jako osoba żyjąca z sprzedaży usług finansowych musisz odruchowo bronić formy udziału w zyskach.
Przecież to jedna z niewielu możliwości, aby wzbudzić fantazję u inwestorów. I taka cudownie elastyczna i nieregulowana... .

Dla inwestorów ważne jest jednak zrozumienie, z jakim ryzykiem wiąże się wysoki zwrot z tych ofert.

Jeśli wierzysz, że z Prokonem jeszcze coś się uda, to kup udziały. To może być świetny interes.

Jeśli chcesz tylko odgrywać nauczyciela: świetnie zrobione. Otrzymujesz gwiazdkę!

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez soundjunk
Cześć Paule,

szczerze mówiąc nie wiem, co jest tak złego w kuponach uprawomocnionych przez Prokon?!
Oczywiście, jest niezgodne z zasadą długoterminowych celów inwestycyjnych przyjmowanie krótkoterminowych środków finansowych. Nawet nie każdemu bankowi udaje się tego rodzaju transformacja terminowa.
Prokonowi zarzuca się ciągle: podrzędne zobowiązania w kuponach uprawomocnionych są katastrofalne. Ale dlaczego?
Prokon nie wziął ani grosza kredytu u banku?
Kto miałby mieć pierwszeństwo? Maks. Dostawcy i raczej zarobki pracowników.
Istnienie elektrowni wiatrowych, czyli masy do zagospodarowania w przypadku niewypłacalności, jest znane.
Należy raczej iść tą drogą i nauczyć się rozróżniać, dlaczego kupon uprawomocniony jest wyżej oprocentowany, niż na przykład obligacja czy dywidenda akcji. Wtedy stanie się jasne, kto działał z czystej chciwości i kto świadomie podjął ryzyko na rzecz zielonej alternatywy.
Takiego rodzaju różnicowania pragnę też od ciebie, Paule. Posiadasz świetną wiedzę fachową, która w przypadku Prokon nie powinna prowadzić do pisania beż tła, jak gazety codzienne.

Pozdrowienia
Sound

Boże! Chyba chcesz nam pokazać, że jesteś prawdziwym as w matematyce, co? Już wiedzieliśmy to dzięki Twoim świetnym postom .... .

Czy naprawdę przychodzi Ci tylko taki niewiarygodnie infantylny bełkot do głowy? Ile masz lat? 5? Jeszcze raz baaaardzo powoli dla Ciebie: To nie mój problem, jeśli brakuje Ci intelektu, aby odróżnić rzeczywistą utratę od potencjalnie możliwej.

Rozumiem, że jako osoba żyjąca z prowadzenia sprzedaży usług finansowych musisz odruchowo bronić formy inwestowania jak udział w zyskach.

Słabe zagranie, SpärlichSperling. Jako były strukki, który wielokrotnie oszukiwał niewiedzących konsumentów (oczywiście chcę Ci przyznać, że być może byłeś również tutaj zbyt fachowo przytłoczony i nie było złej intencji), powinieneś skromnie powstrzymać się od takich oświadczeń. Przypominam Twoje legendarnie zalecane fundusze w innych miejscach. Aby zaoszczędzić Ci tej kolejnej kłopotliwej sytuacji, zrezygnuję z umieszczenia linka. Kto szuka, znajdzie.

Poza tym, nie bronię, tylko wyjaśniam. A Twoje absurdalne łańcuchy argumentacyjne Prokon→Zagubienie całości oczywiście wymagały wyjaśnienia.

Jeśli chcesz tylko trochę grać na nauczyciela: dobrze zrobione. Usiądź. Dostajesz gwiazdkę!

Pewnie korzystnie by ci zrobiła wizyta w szkole. Tam z największym prawdopodobieństwem nauczono by Ci między innymi, czym jest różnica między fikcją a rzeczywistością.

Napisany przez EuroPaule

Nie będę kłamać, nie wiem, dlaczego udziały zyskowności Prokon są tak złe?!

Cześć Soundjunk,

Złe są zyski z udziałów zyskowności, gdy są one źle wykorzystywane. To samo dotyczy wszystkich instrumentów inwestycyjnych.
Tak jak reklamowano obligacje Prokon, np. na n-tv, zwykłemu inwestorowi przekazywano wrażenie: zielona energia jest na topie i dlatego jest bezpieczna. I robi się coś ekologicznie dobrego.
A 8% w tych dniach to naprawdę rentowność, o której wielu marzy.

Jakie jest ryzyko w tych warunkach, pokazuje rzeczywistość, ale inwestorowi jest to przedstawiane bardzo delikatnie.
Oczywiście można powiedzieć, że każdy sam jest winien, kto inwestuje w coś takiego. W końcu znajdziesz wystarczająco literatury lub stron internetowych informujących o tych związkach.
Ale jeśli u zwykłego inwestora kiedyś zostanie pobudzona chciwość, to okulary na klapkach dość mocno się zwężą i jest to celowo wykorzystywane.

Nic nie mam przeciwko udziałom zyskowności, gdy profesjonaliści korzystają z tego instrumentu. Zwykły inwestor staje się dla mnie zbyt często ofiarą.

Cytat od soundjunk

Oczywiście jest błędem przy długoterminowych celach inwestycyjnych wprowadzanie krótkoterminowych środków. Tego rodzaju transformacja terminów nie udaje się nawet każdemu bankowi.

To już jest błąd w podejściu. Profesjonalny inwestor, który rozpoznaje tę metodę, nie zainwestowałby tutaj. Zwykłemu inwestorowi jest to sprzedawane w zielony sposób i reklamowane pięknie...

Cytat od soundjunk

Prokonowi zawsze zarzuca się: zabezpieczone długi przy udziałach zyskowności są fatalne. Ale dlaczego?
Czy Prokon nawet nie wziął pożyczki od banku?

To z zabezpieczeniem jest podstawowym problemem udziałów zyskowności. Jeśli firma całkowicie omija drogę finansowania poprzez banki i od razu przechodzi na szary rynek, zadaję sobie pytanie dlaczego?
Z biznesowego punktu widzenia ma to sens, jeśli 8% za prawo do zysku jest tańsze niż stopa procentowa, jaką żądają banki.
Jeśli stopa procentowa banku przekracza 8% + koszty dystrybucji i reklamy, to ponownie jasno wskazuje na to, jak kruchy jest model biznesowy.
Nie można dać się zwieść faktem, że nie ma banków wśród pierwszorzędnych wierzycieli. Mogą to być także inni kredytodawcy.
Kto powinien być pierwszorzędny? Maks. dostawcy i raczej wynagrodzenia pracowników.

Cytat od soundjunk

Wiadomo, że istnieją farmy wiatrowe, czyli istnieje masa do zagospodarowania w razie niewypłacalności.

Tutaj widzę główny problem. Farmy wiatrowe nie są przecież handlowane jak samochody używane czy centra handlowe. Polityka powoduje duże niepewności, a potencjalni inwestorzy również wiedzą, w jakiej sytuacji jest Prokon.

Cytat od soundjunk

Tej różnorodności też oczekuję od ciebie, Paule.

Piszesz także w innym wątku, że oczekujesz odemnie bardziej szczegółowych informacji. To mnie zaszczyca oczywiście. Ale proszę, miej zrozumienie, że nie mogę podczas pisania zastanawiać się, jakie oczekiwania mogą mieć ode mnie inni.
Jesteś zaproszony do kwestionowania, uzupełniania lub krytykowania moich wypowiedzi.
Czasami po prostu brakuje czasu..

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez soundjunk
Pozycja negocjacyjna w zakresie wykorzystania masy upadłościowej jest bardzo słaba. Istnieją już zainteresowani z obszaru funduszy hedgingowych.
Chciałbym zwrócić uwagę na twoje stwierdzenie ...jest całkowitą stratą. Na pewno tak nie będzie. Chodzi tu nie tyle o oczekiwania czy wymaganie podania każdego szczegółu. Nie zaprzeczysz jednak, że gdy polecasz zagraniczny fundusz inwestycyjny, który oczywiście jest dobry i ma świetną wydajność, musisz koniecznie wspomnieć, że tego typu inwestycja prowadzi do obowiązkowego zgłoszenia w krajowym urzędzie skarbowym. Nie chcemy, żeby w obecnych czasach dyskusji o zniesieniu samozgłoszeń ludzie na forum stali się Uli Hoeneß 2.0. Uważa się, że dzięki Twoim postom na forum i Twojemu blogowi jesteś osobą bardzo kompetentną w tym temacie. Dlatego nie można moim zdaniem pominąć tak ważnego szczegółu, nawet jeśli brakuje nam czasu, z którego - przypuszczalnie - wszyscy cierpimy.

Napisany przez EuroPaule

Chciałbym zwrócić uwagę na twoje stwierdzenie ...jest całkowitą stratą.
Na pewno nie będzie tak, na pewno.

Formalnie mówiłem tam głupoty. Przyznaję się do winy. Całkowita strata nie jest oczywiście pewna z uwagi na fazę postępowania upadłościowego. Z drugiej strony nie jest również wykluczona. Zobaczymy, co się stanie.
Dla inwestora, który oczekiwał 8-procentowej stopy zwrotu i zwrotu swojego kapitału, kilka procent więcej lub mniej, które może być zmuszony zwrócić (kiedyś...), są odczuwaną całkowitą stratą.

Cytat od soundjunk

.... zagraniczny fundusz kapitałowy, który oczywiście jest dobry i ma świetną wydajność, którego polecasz, musisz także koniecznie wspomnieć, że tego rodzaju inwestycja prowadzi do obowiązkowej opodatkowania przez krajowy urząd skarbowy.

Nie wiem. O ile mi wiadomo, nie ma na świecie żadnego funduszu, których dochody nie podlegają opodatkowaniu dla inwestora mającego siedzibę w Niemczech. Miejsce siedziby funduszu nie ma tutaj znaczenia.
Nie ma znaczenia, czy fundusz jest krajowy czy zagraniczny, dywidendowy czy kapitalizujący.
Jeśli mam dołączyć wszystkie obowiązujące mnie prawa, które mogą dotyczyć mojego posta, musiałbym załadować długi disclaimer do podpisu...
Myślałem, że odnosisz się do kwestii określania wartości szacunkowej i problemów z podatkiem u źródła w przypadku zagranicznych funduszy kapitalizujących. Temat jest jednak na tyle skomplikowany, że nie sposób go sensownie omówić na forum.

Cytat od soundjunk

W czasach dyskusji na temat zniesienia samodenuncjacji, nie chcemy uczynić nikogo na forum drugim Uli Hoeneßem.

Mój odczucie jest takie, że nikogo nie trzeba zmieniać w cokolwiek ze względu na jego posty na forum. Mam wrażenie, że każdy stara się optymalizować swoje podatki, gdzie tylko może. W przypadku Pana Hoeneßa jest po prostu więcej treści...

Ponadto zakładam, że niewiele niemieckich inwestorów 12 lat po wprowadzeniu platformy funduszy nadal trzyma Carmignac w depozycie we Francji tylko dlatego, że jest to fundusz francuski.
Według moich doświadczeń, rzeczywistość jest taka, że fundusz ten, obok innych, leży w depozytach w ebase, FFB itp., albo DAB, Consors, Comdirekt itp.
Wtedy jest zapewnione dość odpowiednie opodatkowanie.

Cytat od soundjunk

Zakłada się, że ze względu na twoje posty na forum i bloga jesteś bardzo obeznany w temacie.

Proszę, nie daj się zarażać przymusowymi wyobrażeniami innego uczestnika forum. finanzdeutsch może i mi się podoba, ale to nie jest mój blog. Tego rodzaju blogu nie mógłbym prowadzić ze względu na moje zależne stosunek pracy. I w kraju pełnym adwokatów łaknących pozwów można założyć, że nikt nie skłamałby w takim blogu rekreacyjnym w stopce.

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez EuroPaule

Czy naprawdę masz tylko taki niewiarygodnie infantylny bełkot do zaproponowania? Ile masz lat? Pięć? Jeszcze raz zaaaaaaaaaaa wolno dla ciebie, żebyś zrozumiał:
To nie mój problem, jeśli brakuje ci intelektu, żeby rozróżnić utratę istniejącą od potencjalnie możliwej.

Wyraźnie wszyscy widzą, że masz być może zupełnie inne problemy.

Cytat Matthew Pryor

Aby cię uchronić przed kolejnym kompromitującym wystąpieniem, zrezygnuję z podania linku. Kto szuka, znajdzie.

Szkoda, że nie pozwoliłeś nam raz jeszcze podziwiać tego klejnotu twojego sztuki budowania łańcucha argumentacji. Kiedy to oceniłeś fundusz na podstawie jego wyników za pięć miesięcy... .

Tak na marginesie:

Moje pierwsze stwierdzenie (w lipcu 2013) było takie, że fundusz nie weźmie udziału w hossie na akcjach. Co się stało? Pod koniec 2013 roku mieliśmy małą hossę. A co zrobił fundusz? Nie wziął w niej udziału. Nie byłem zbyt daleko od mojej prognozy, prawda?
(Uwaga, Matthew, teraz przyjdzie kolorowy obrazek)

Moje drugie stwierdzenie brzmiało, że fundusz osiągnie roczną stopę zwrotu między 4 a 8% (czy też między 6 a 8%?).
Wyniki od czasu, gdy Greiff AG zarządza funduszem:
2010: + 5,83%
2011: - 6,69%
2012: + 7,62%
2013: + 4,39%

Każdy może teraz to interpretować, jak chce.
Z dzisiejszej perspektywy nadal uważam pomysł na fundusz za bardzo dobry, ale obecnie zrezygnowałbym już z zakupu, ponieważ Greiff AG wyraźnie nie potrafi zebrać wystarczającej ilości kapitału. Oraz z niewielką ilością kapitału, niestety koszty funduszu zaczynają przewyższać zyski.

Cytat Matthew Pryor

Ponadto nie osłaniam, ale wyjaśniam. A twoje szokujące łańcuchy argumentacyjne Prokon→Zguba wymagały oczywiście wyjaśnienia.

Tak, oczywiście i jak najbardziej. W telewizji leci właśnie Order przeciwko powagi. Zaraz wejdę na stronę internetową i zgłoszę cię na 2015 rok!

Cytat Matthew Pryor

Korzystnie byłoby dla ciebie odwiedzić szkołę. Tam prawdopodobnie nauczono by cię, między innymi, czym jest różnica między fikcją a rzeczywistością.

Na takie błahostki nie miałem czasu. Musiałem oszukiwać ludzi jako oszust (co szczęśliwie już mi wybaczyłeś) i założyć bloga. Bycie dwiema osobami naraz jest bardzo wyzwaniem i trzeba się do tego odpowiednio przygotować!

Serdeczne pozdrowienia

Paule

Napisany przez soundjunk
To robi różnicę, czy płacę podatek od zysków kapitałowych, czy z tego tytułu zostanę zmuszony do złożenia zeznania podatkowego. Niemieckie fundusze, zarówno kapitalizujące, jak i dywidendowe, oraz zagraniczne dywidendowe, można łatwo przechowywać w portfelu. Zagraniczne fundusze kapitalizujące muszą być zgłaszane w zeznaniu podatkowym co roku, bez względu na kraj, w którym prowadzony jest depozyt. Nie można już tutaj pobrać zagranicznych podatków. Patrz także na dyrektywę UE w sprawie opodatkowania odsetek. A bądźmy szczerzy: jeśli jestem singlem bez dochodów z V+V i niewielkimi kosztami reklamowymi i nie składam zeznania podatkowego, to fundusz zagraniczny kapitalizujący z urzędu nie będzie wystarczającym powodem do złożenia dodatkowego zeznania. Dlatego wielu moich klientów niestety nie decyduje się na takie produkty.

Napisany przez EuroPaule
Cześć Soundjunk,

wyjaśniłeś to lepiej, niż kiedykolwiek mógłbym. Lepiej zrobić to samemu niż czekać na innych.

Patrzę na ten temat też z innej perspektywy. Z mojego punktu widzenia większe wysiłki związane z rozliczeniem podatkowym nie powinny być powodem do rezygnacji z sensownych instrumentów inwestycyjnych.
W końcu istnieje wiele innych interesujących zagranicznych funduszy w innych segmentach. Niemieckie służby podatkowe robią z tego problem, ale nie jest to niemożliwe.
Pośrednicy, z którymi rozmawiam, często rozwiązują to poprzez rozsądne współprace ze doradcami podatkowymi. Dla obu stron jest to bardzo opłacalne.
Oczywiście ma sens dopiero przy pewnych kwotach inwestycyjnych....

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez soundjunk
Cześć Paule,

Jak z pewnością rozumiesz, staram się również jako mały regionalny bank spółdzielczy zapewnić małym klientom szansę na wejście do świata funduszy inwestycyjnych poprzez miesięczne inwestycje. Są to klienci, którzy z powodu niskich kwot nie chcą się angażować w rozliczenia podatkowe.

Przy dużych sumach klient zazwyczaj jest bardziej wymagający i nie zniechęci go ten trud.

Ważne jest tylko, żeby każdy klient wiedział, jakie konsekwencje ma dla niego fundusz zagraniczny z kapitalizacją zysków.

Pozdrowienia
Sound

Napisany przez 2titan1981
Jeśli masz pytanie, czy wszystko jest zgodne, to co dokładnie trzeba wpisać w zeznaniu podatkowym? Czy tylko to, co otrzymałeś od zarządcy rachunku depozytowego w raporcie rocznym, gdzie wymienione są poszczególne pozycje?

Napisany przez soundjunk
Do załączenia do formularza KAP jest zaświadczenie podatkowe od banku depozytowego, w którym notowany jest odpowiadający fundusz

Napisany przez 2titan1981
I czy to ma być dużo pracy? Myślałem, że przez lata robiłem coś źle...

Napisany przez soundjunk
Nie, takie też nie jest. Istnieją rzeczy, o których trudno jest przekonać klientów, gdy tylko padną słowa zeznanie podatkowe, urząd skarbowy i podatek kościelny

Napisany przez EuroPaule
OK, z perspektywy pracownika banku widok na to naturalnie jest inny. Być może patrzę na to trochę zbyt jednostronnie z perspektywy wolnych pośredników, menedżerów majątku itp..

Jak jest w przypadku Deka-Lux? Czy oferują tylko fundusze wypłacające dywidendy?

Pozdrawiam, Paule

Napisany przez soundjunk
Ja powiem tak: nie znam żadnego funduszu DekaLux, który nie wypłaca dywidendy. Według Fondsweb - sprawdziłem to właśnie jeszcze raz - takiego nie ma.

Od kilku miesięcy trzymam również Biotech, który moim zdaniem świetnie się rozwija.

Pozdrowienia
Sound

Napisany przez bloodflowers
Myślałem, że dowiem się tutaj czegoś o PICAM, zamiast tego trwa dyskusja o Prokonie i innych inwestycjach...
Czy nikt nie ma solidnych informacji na temat PICAM, ewentualnie PICCOR?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata