Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Plan oszczędnościowy dla dzieci

Napisany przez Wombelinchen
Cześć wszystkim,
Przeglądałem tutaj wiele, ale jeszcze nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie:
Moje dzieci mają teraz już 16 i 18 lat, i do tej pory nie mieliśmy dla nich żadnych inwestycji. Teraz od stycznia mogę zacząć inwestować około 50 zł miesięcznie na każde dziecko, ale praktycznie nie mam pojęcia, co mogę zrobić. Czy ktoś może doradzić, w jakim kierunku powinienem myśleć dalej? A może jest coś, czego absolutnie powinienem unikać? Będę wdzięczny za każdą radę! Pozdrawiam, Wombelinchen

Napisany przez 2titan1981
Jak długo mają być lokowane poszczególne 50 €/mies. byłoby również interesujące, ponieważ po tym można określić, czy ma to być długoterminowe czy krótkoterminowe.

Napisany przez Wombelinchen
Przepraszam, oczywiście to ważne. Więc: myślę o formie inwestycji, którą można wykorzystać jako fundusz emerytalny. Riester odpada, ponieważ jestem urzędniczką, a mój mąż jest samozatrudnionym rzemieślnikiem. Na pewno dobrze byłoby pomyśleć o emeryturze dla dzieci.....

Napisany przez Matthew Pryor
Dlaczego w takim razie wypada Riester? Pracownicy administracji są z reguły uprawnieni do otrzymania wsparcia, co uczyniłoby ich męża pośrednio uprawnionym do otrzymania świadczeń. Czy Riester ma sens, a jeśli tak, w jakiej formie, to już inna kwestia.

Napisany przez 2titan1981
Na etapie inwestycji chciałbym pozostać elastyczny. Ponieważ dzieci na pewno jeszcze nie wiedzą, kim chcą być w przyszłości. Dlatego lepiej, jeśli można je w dowolnym momencie wypłacić. Dla mnie wchodziłoby w grę następujące rozwiązanie, aby zapewnić dzieciom beztroski start w życie. Jeśli sami tego nie zrobili...

Zabezpieczenie ryzyka niezdolności do pracy - im wcześniej się w to zainwestuje, tym tańsze będzie, co niektórzy nie mają tego od początku na uwadze. Rodzice mogliby wesprzeć finansowo... jednak moim zdaniem już teraz należałoby zacząć myśleć o przyszłym zawodzie...

Oszczędności w rachunku oszczędnościowym z oprocentowaniem ~1,3% (2-3 miesięczne pensje dzieci w przyszłym zawodzie)

Oszczędności w lokacie ~2% oprocentowania (na 2 lata, 2 x rachunek oszczędnościowy, zawsze na zmianę, aby co roku mieć dostęp do części środków)

Plan oszczędnościowy w banku ~3% oprocentowania (dla nieco większego zwrotu)

Jeśli pozwala na to sytuacja finansowa dzieci, warto zainwestować w fundusze, które jednak w dłuższym okresie czasu mogą generować straty.

W ten sposób można dać dzieciom łatwiejszy start w życie, o ile posiadają pewną dyscyplinę finansową i nie chcą wszystkiego od razu wydać. Ponieważ konta będą prowadzone na ich nazwiska, a po osiągnięciu 18 roku życia praktycznie mogą robić z nimi, co im się podoba.

Taniej przynajmniej finansowo nie będzie, ponieważ składka musi być opłacana przez dłuższy okres czasu. Jest to jednak tańsze w sensie bardziej sensowne, ponieważ z czasem ryzyko braku odpowiedniego ubezpieczenia wzrasta ze względu na problemy zdrowotne.

Napisany przez EuroPaule
Cześć,
Tutaj znajdziesz przegląd możliwości inwestycyjnych i ich cech:
Formy inwestycji dla świadczenia alimentacyjnego. Stopa zwrotu, ryzyko, elastyczność | finanzdeutsch

Pozdrowienia, Paule

Zanim zaczniecie marnować czas na naiwnym blogu EuroSperlinga, lepiej rozważcie inwestycję w książkę odpowiednią dla Waszego celu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata