Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: pożyczka prywatna z zagranicy - wpływ środków.

Napisany przez Johannes91
Witajcie,

Mam kilka pytań dotyczących otrzymania pieniędzy (lub procedury) z prywatnego kredytu z zagranicy.

Krótka wyjaśnienia na temat:

Starałem się o prywatną pożyczkę w wysokości 100 000 € i otrzymałem pozytywną odpowiedź od członka rodziny/ wujka (mieszka on w Stanach Zjednoczonych). Mój wujek posiadał nieruchomość mieszkalną w Iraku/Bagdadzie, która została sprzedana kilka dni temu. Z tej sprzedaży mam otrzymać wyżej wymienioną kwotę.

Teraz moje pytanie.

Jak postąpić w tej sprawie, jeśli chcę przelać pożyczkę na niemieckie konto bankowe?

Gdzie/komu muszę podać informacje na ten temat?

.

Jakie dokumenty są mi potrzebne?

Mam następujące dokumenty:

Umowa pożyczki na 3 lata, 3% oprocentowania rocznie.

Wstępna umowa sprzedaży nieruchomości.

Notarialnie potwierdzona umowa sprzedaży nieruchomości (dostępna od 1 kwietnia 2014 r).

Dowód opłaty podatku od zysku ze sprzedaży nieruchomości (dostępny od 1 kwietnia 2014 r).

Pożyczka zostanie przesłana przez firmę transferową, np. Western Union, bezpośrednio od kupującego do banku.

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Dziękuję z góry

Napisany przez NinjaGree

pożyczka byłaby przekazywana bezpośrednio z firmy transferowej, np. Western Union, przez kupującego do banku.

Co do tego izolowanego zagadnienia, na pewno odradzałbym skorzystania z Western Union ze względu na horrendalne opłaty!

Moją ulubioną usługą do przesyłania pieniędzy jest currencyfair (.com). Jest wiele innych, np. Transferwise i co tylko chcesz...

...spróbuj Currencyfair i Transferwise z małymi kwotami testowymi, abyś wiedział, jak to ogólnie wygląda.

Co mi się rzuciło w oczy przy tych dwóch firmach: W przypadku currencyfair trzeba się całkowicie zarejestrować, inaczej nie będziesz mógł z nich skorzystać. Transferwise wydaje się być łatwiejszy w rejestracji niż currencyfair. Jednak gdy przelałaś większą kwotę, nagle mówią, że trzeba się dokładnie zidentyfikować, zanim środki zostaną wypłacone, prawie że zostajesz zmuszony do tego, a kwota jest trzymana jako zakładnik. To uważam za działanie nieuczciwe, dlatego wypróbowałem currencyfair, gdzie ogólnie uważam przebieg procesu za dużo lepszy.

Szczególnie dla USD powinien być przyzwoity fx.com, ale nie mam z nimi osobistych doświadczeń.

Jeśli masz jakieś pytania, śmiało pytaj

Napisany przez 6Bankkaufmann
Warto wcześniej poinformować bank i dostarczyć własnej instytucji bankowej dokumentację dotyczącą przekazu pieniężnego. To znacznie ułatwi kwestię prania pieniędzy.

Napisany przez FranzF83
Przesłałem już mniejsze kwoty za pomocą Western Union, ale przy takiej sumie zapytałbym o poradę w twoim banku.

Napisany przez NinjaGree

Przesłałem już mniejsze kwoty za pośrednictwem Western Union.

Jedyne sensowne uzasadnienie korzystania z Western Union, z którym się spotkałem, to wysłanie pieniędzy osobie znajdującej się w nagłej potrzebie i nie mającej możliwości zdobycia środków samodzielnie. Na przykład, gdy przyjacielowi zostaje skradziony portfel, a znajduje się w innym zakątku świata.

Dla wszystkich innych zastosowań istnieją znacznie tańsze opcje.

Cytat od FranzF83

Przy takiej sumie polecałbym skonsultować się z bankiem.

Ja korzystałbym z currencyfair/transferwise/fx.com i oszczędzał. Jeśli komuś nie ufamy, to można skorzystać z własnego banku i liczyć się z dodatkowymi opłatami za (wyższe?) poczucie bezpieczeństwa.

Przesyłałem kilka transz 10 000 € za pośrednictwem currencyfair i nigdy nie było problemu.

To musi każdy zdecydować sam.

Pozdrawiam, Christian

Napisany przez Sandokan
Nie wziąłbym kredytu z zagranicy, bo trudno byłoby rzeczywiście zweryfikować jego wiarygodność. Byłoby to dla mnie zbyt ryzykowne.

Sandokan

Napisany przez 2Escorpio

Nie wziąłbym kredytu z zagranicy, bo trudno byłoby mi zweryfikować rzeczywistą wiarygodność. Byłoby to zbyt ryzykowne dla mnie.

Sandokan

co? Skoro otrzymujesz pieniądze, nie ma znaczenia, jaka jest wiarygodność drugiej strony, prawda? Inna sprawa, gdy chodzi o inwestycje.

Napisany przez Blue
Zgadzam się z Escorpio i uważam, że ważne jest skontaktowanie się z bankiem, aby upewnić się, że zagraniczny dostawca nie jest podejrzany.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata