Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Czy środki pracodawcy nie mogą już być przekazywane na umowę oszczędnościową budowlaną WHEN Bausparvertrag)?

Napisany przez ADMCI4
Nie tak dawno temu zawsze przelewałem swoje korzyści z programu kapitałowego, które otrzymywałem ze swojej pracy, na konto oszczędności mieszkaniowej. W ciągu ostatnich lat wielokrotnie mówiono mi, żebym musiał wybrać inny rodzaj konta, na które pieniądze mogą być przekazywane. Czy faktycznie nie ma już możliwości wpłacania tych świadczeń na konto oszczędności mieszkaniowej, czy też może to dla pracodawcy jest mniej atrakcyjne z jakiegoś powodu? Jeśli naprawdę to już nie działa, to bardzo mnie to interesuje, dlaczego już nie jest to możliwe i jakie podobne opcje są mi dostępne.

Re: Czy środki pracodawcy nie mogą już być przekazywane na umowę oszczędnościową budowlaną WHEN Bausparvertrag)?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Oczywiście możesz także wpłacać VL na konto oszczędnościowe budowlane.

Napisany przez verschaukelt
Cześć Kranich,

w jakiej branży pracujesz?
Niektóre układy zbiorowe pracy wymagają, że wkłady pracodawcy są wypłacane tylko w produkty zabezpieczenia emerytalnego. Jest to na przykład praktykowane w przemyśle metalowym i elektromaszynowym.

W takim przypadku jako pracownik masz wybór między programem Riester, Rürupem, ubezpieczeniem grupowym. Warto wtedy skorzystać z dobrej porady dotyczącej zalet i wad każdej z opcji.

Napisany przez obelix
[cytat=verschaukelt">
Niektóre układy zbiorowe pracy nakazują pracodawcom wpłacanie zysków udzialowych tylko na produkty emerytalne. Jest to obowiązkowe na przykład w branży metalowej i elektrotechnicznej.

Następnie pracownik ma do wyboru pomiędzy Riesterem, Rürupem i ubezpieczeniem bezpośrednim.
[/cytat]
To również byłoby moje przypuszczenie w tej sprawie (pracodawca wpłaca tylko na produkty emerytalne).

Możliwa jest także inwestycja w oszczędności mieszkaniowe w ramach programu WohnRiester-Bausparvertrag.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata