Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: plan oszczędzania w funduszach

Napisany przez Kneifzange
Tutaj i ówdzie czytam o planie oszczędzania w funduszach, który można rozpocząć już od 25€ miesięcznie i który jednocześnie jest sensowny dla osób bojących się ryzyka.

To jest coś dla mnie. Czy ktoś mógłby polecić mi dobrą literaturę i porady dotyczące tego, jak się do tego zabrać i dowiedzieć się więcej na ten temat. Chyba nie chcę po prostu iść do banku i zrobić coś na siłę..

Napisany przez Matthew Pryor
Plan oszczędnościowy w funduszach inwestycyjnych i niechęć do ryzyka to już dwie różne rzeczy. Decydujące będzie raczej to, na jaki rodzaj funduszy chcesz się zdecydować. Na przykład fundusze obligacji zazwyczaj uważane są za mniej ryzykowne niż fundusze akcji.
Nie zgadzam się z tym argumentem, ponieważ nawet w przypadku funduszy obligacji to od bazujących wartości zależy, jak ryzykownie się inwestuje.
Celem powinno być jak najszersze rozproszenie inwestycji poprzez różne klasy aktywów.
Dodatkowo warto zwrócić uwagę na jak najbardziej efektywną strukturę kosztów. Każdy grosz przeznaczony na koszty idzie kosztem rentowności.
Przede wszystkim jednak nie zaszkodzi zapoznać się najpierw z podstawami. Do tego należy zarówno znajomość podstawowych klas aktywów, jak i wiedza na temat ETF-ów, okresu inwestycji i wiele innych.
Ponieważ EuroSperling z pewnością zaraz znów będzie szerzyć swoją opinię na swoim blogu: Jeśli zależy ci naprawdę na planie oszczędnościowym i wejściu w inwestycję funduszy, warto zaopatrzyć się w literaturę dla początkujących. Wiele informacji można znaleźć za darmo w internecie. Blog dla laików z pewnością nie jest dobrym miejscem do szukania informacji, zwłaszcza jeśli jest przepełniony błędami merytorycznymi.

Napisany przez soundjunk
Matthew już to dobrze powiedział. Unikanie ryzyka nie musi oznaczać niczego złego. Fundusz emerytalny może się zawalić z powodu złych dłużników lub rosnących stóp procentowych tak samo, jak fundusz akcji. Dla mnie nie ma nic złego w cotygodniowym oszczędzaniu w fundusz akcji. Nawet jeśli ktoś unika ryzyka, powinien zastanowić się, dlaczego różne spółki notowane na Dax przetrwały już światowe wojny, reformy walutowe i wciąż nie chcą sprzedawać swojej firmy, aby ulokować zysk w moneyyou czy Ra(m)bo-Bank na rachunku oszczędnościowym. Wygląda na to, że istnieje sens w działalności przedsiębiorczej. Nie znam żadnych funduszy akcji opartych na indeksie Dax, które poniosłyby duże straty w programie oszczędzania w dłuższej perspektywie (10 lat i więcej), chętnie się o tym przekonam. I oczywiście: zanim pójdziesz do banku, powinieneś zrozumieć ogólnoekonomiczne zależności poprzez literaturę (warto sprawdzić recenzje na Amazonie) i możesz również kupić książkę Dirka Muellera Kurs crash na poszczególne produkty.

Napisany przez Kneifzange

Jeśli zależy ci na poważnym planie oszczędnościowym i rozpoczęciu inwestowania w fundusze, powinieneś sięgnąć po literaturę dla początkujących. Wiele materiałów można znaleźć bezpłatnie w sieci. Blog dla amatorów na pewno nie jest dobrym miejscem do uzyskania informacji, zwłaszcza jeśli jest pełen błędów merytorycznych.

Dziękuję. Chciałbym się zająć analizą literatury dla początkujących. Jeśli masz dla mnie jakiś link lub wskazówkę, będę bardzo wdzięczny.

Muszę działać. Muszę coś zrobić na przyszłość. Dotychczas zupełnie nic nie zrobiłem i nie ufam bankowi oraz standardowym przedstawicielom...

Napisany przez Bueltke
Nie mogę teraz wiele powiedzieć, poza tym, że kilka lat temu oszczędzałem 50 € miesięcznie do funduszu akumulacyjnego I. To szło całkiem dobrze - myślę, że znów się tym zajmę i ponownie ustanowię taki plan oszczędnościowy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata