Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy będzie wymagana dopłata do GKV, jeśli dochód z działalności gospodarczej jest niższy niż wynagrodzenie ze stałego zatrudnienia?

Napisany przez thaimaak
Cześć,

Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc w następującej kwestii:

Od wielu lat prowadzę działalność samodzielnie, dlatego mam prywatne ubezpieczenie, ale jednocześnie zawsze pracowałem na niepełny etat, w ramach którego mój pracodawca odprowadzał składki na ubezpieczenie emerytalne i rentowe. Składka na ubezpieczenie zdrowotne nie była odprowadzana przez pracodawcę mojej pracy na niepełny etat, ponieważ moje dochody z działalności samodzielnej były wyższe niż wynagrodzenie z mojej pracy na część etatu, co oznaczało, że byłem głównie samozatrudniony i musiałem sam pokrywać wszystkie koszty ubezpieczenia zdrowotnego.

Ze względu na spadek liczby zleceń moje dochody z działalności samodzielnej w ostatnich latach niestety spadły - od około 2 lat moje wynagrodzenie z pracy na część etatu jest wyższe niż dochód z działalności samodzielnej. Niestety zauważyłem to zbyt późno, dopiero w ramach moich rocznych deklaracji podatkowych, które zawsze składam na ostatni termin...

1) Czy teraz jestem zobowiązany do ubezpieczenia w ubezpieczeniu zdrowotnym publicznym, do którego i tak powinienem wrócić przed ukończeniem 55 roku życia (niestety nie mogłem sobie pozwolić na dobrowolne ubezpieczenie w ubezpieczeniu zdrowotnym publicznym dla samozatrudnionych, ponieważ prywatne ubezpieczenie zdrowotne było tańsze, w przeciwnym razie pozostałbym solidarnie głównie samozatrudniony w ubezpieczeniu zdrowotnym publicznym) i

2) W jakiej wysokości grożą mi i mojemu pracodawcy zaległe składki na ubezpieczenie zdrowotne za ostatnie lata w przypadku, gdy moje wynagrodzenie z pracy na etacie było wyższe niż dochód z mojej działalności samodzielnej?

Dziękuję za wskazówki i informacje!

Thai Maak

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata