Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: finansowanie dołączenia

Napisany przez dchrist1
Cześć wszystkim,

obecnie modernizujemy stary Dom i zaciągnęliśmy dwa kredyty na łączną kwotę 350 000 euro. Składają się one następująco:

· 100 000 euro; L-Bank, 1,4%, 10 lat terminu wiązania do 31.07.2023 r. - pozostałe zadłużenie 82 636 euro

· 250 000 euro; kredyt ze Sparkasse, 2,95%, 15 lat terminu wiązania do 31.07.2028 r. - pozostałe zadłużenie 114 708 euro

Teraz zastanawiamy się, w jaki sposób podejść do refinansowania. Nasz doradca bankowy zaproponował nam skorzystanie z umowy oszczędnościowej na cele budowlane, ponieważ w ciągu 10 lub 15 lat raczej nie otrzymamy tak korzystnych warunków. Dlatego rozważyłbym założenie dwóch umów oszczędnościowych na obie kwoty. Czy ktoś z was może polecić mi konkretną umowę oszczędnościową na cele budowlane? A może proponujecie inne podejście?

Pozdrawiam serdecznie,

Daniel Christ

Napisany przez soundjunk
Cześć,

jaka jest sytuacja dochodowa u Ciebie?
Przy 82 tys. EUR na bauspar i 114 tys. EUR musisz wpłacać miesięcznie 300 € i 273 €, aby spłacić pożyczki.
Czy jesteś w stanie wprowadzić to również do swojego obecnego finansowania poprzez dodatkową spłatę lub zwiększenie raty?

Jaka jest Twoja opinia na temat stóp procentowych na rok 2023? Czy wyższe/równe/niższe niż obecnie?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Należy przypuszczać, że odsetki w 2023 lub 2028 będą wyższe niż obecnie.
Jako zabezpieczenie możesz zawrzeć umowę oszczędnościową. Dlaczego od razu dwie?
A kwotę oszczędności w ramach umowy oszczędnościowej powinno się trzymać na niskim poziomie, aby można było ocenić Twoje zachowanie oszczędnościowe.
Więc kwota oszczędności w ramach umowy oszczędnościowej w wysokości EUR 10 000 lub EUR 30 000 jest całkowicie wystarczająca. Możesz później zwiększyć kwotę oszczędności, gdy umowa oszczędnościowa stanie się gotowa do zrealizowania.

Napisany przez soundjunk

Można przypuszczać, że odsetki będą wyższe w 2023 lub 2028 niż obecnie.
Dla pewności można zawrzeć umowę oszczędnościową na cele budowlane. Dlaczego od razu dwie?
A sumę oszczędności w ramach umowy budowlanej zalecam zachować na niskim poziomie, aby można było ocenić twoje zachowanie oszczędnościowe.
Więc kwota oszczędności wynosząca 10 000 EUR lub 30 000 EUR jest całkowicie wystarczająca. Możesz później zwiększyć tę kwotę oszczędności, kiedy umowa oszczędnościowa zostanie przydzielona.

Różne okresy wiązania oprocentowania i niejasność co do wysokości odsetek w 2023 roku. Jeśli będą one wyższe niż 2,95% oferowane przez Sparkasse, wówczas ma sens podzielenie oszczędności budowlanych.
I jak już wspomniałem: nie liczy się to, co ty albo ja przypuszczamy - ponieważ obaj mamy tę samą opinię na temat odsetek - liczy się to, co myśli klient/właściwa osoba, i na tej podstawie powinna być podjęta decyzja. Nie mamy argumentów na to, dlaczego odsetki w 2023 roku miałyby być wyższe niż obecnie. Rozmawiamy tutaj o przeczuciu.

Należy również wspomnieć, że cena korzystnego kredytu w ramach oszczędności budowlanych jest bardzo niskim oprocentowaniem lokaty.

Dlatego pieniądze na taki okres lepiej/inaczej inwestować miesięcznie, a następnie wprowadzać oszczędności do realizacji za pomocą jednorazowych wpłat.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Tylko jako szybkie obliczenia orientacyjne:

Te wymagane 600 EUR/miesiąc (około) oszczędności na składki ubezpieczeń społecznych lepiej zainwestować jako dodatkową spłatę kredytu w Sparkassendarlehen (7.200 EUR rocznie), co po 15 latach okresu wiązania oprocentowania pozostawi zaledwie zadłużenie w wysokości 5.000 EUR.

Powinno to w połączeniu z 84 tysiącami z L-Bank nie stanowić już konstelacji zagrażającej egzystencji dla refinansowania.

Napisany przez winfoer
Ale wtedy doradca bankowy już nic nie zarabia ... ?!

@Herrmueller, Twoja przykład jest dobry. Oczywiście dodatkowa spłata jest lepsza niż oszczędzanie w rachunku oszczędnościowym. Jednakże, w Twoim przykładzie, wydaje się, że pozostałby tylko kredyt L-Bank.

Jednak pytanie brzmi, co zrobić, gdy nie ma się nawet 600 EUR na oszczędności w koncie Bausparvertrag.

Do autora wątku: ile zarabiasz miesięcznie?

Napisany przez NaTwoim13
@all

Około 500 euro miesięcznie. Bezpłatne alokowanie przez okres 10 lat z roszczeniem kredytowym w wysokości około 70% i oprocentowaniem kredytu w wysokości 2% też spełnia swoje zadanie.

Dlatego dla sumy alokacji - zgodnej z sumą wypłaty z większości kas oszczędności budowlanych - nie jest nawet konieczna opłata za aktywację w wysokości 1%.

Napisany przez soundjunk

@all

Około 500 euro miesięcznie. Obok uszczuplenia rezerw na przypisanie w ciągu 10 lat z roszczenie o pożyczkę na około 70% i oprocentowanie pożyczki na poziomie 2%.

Dlatego też dla sumy przydziału - zgodnie z sumą oszczędności w przypadku większości kasy społecznej - nawet nie jest potrzebne opłata wstępna na poziomie 1%.

Która kasa oszczędnościowo-budowlana/taryfa stoi za tym?

@all

Około 500 euro miesięcznie na oszczędności dla przydziału za 10 lat z prawem do pożyczki w wysokości około 70% i oprocentowaniem pożyczki w wysokości 2% powinno wystarczyć.

Dla tego celu wymagana jest opłata aktywacyjna na poziomie niecałego 1% przydziału, zgodnie z sumą oszczędności dla większości kas oszczędnościowo-budowlanych.

Moim zdaniem, sensowne byłoby, gdyby osoba zakładająca temat (TE) wykupiła taryfę oszczędnościowo-budowlaną (BSV), z której po 10 latach mogłaby spłacić 250 tys. EUR przy 2% oprocentowaniu.

Zostawiłaby wtedy w banku oszczędnościowym pozostały dług w wysokości 168 000 EUR oraz 82 000 EUR w L-Banku.

Wówczas miesięczna stawka oszczędnościowa musiałaby wynieść około 625 EUR.

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście, może być sensowne również ustalenie pozostałej kwoty do spłaty z 15-letniej pożyczki i również spłacenie jej po 10 latach z półrocznym okresem wypowiedzenia. Należy dokładnie ustalić, kiedy można ją spłacić. Albo zawiera się 2 umowy z różnymi terminami alokacji, albo zachowuje się resztę kwoty do wypłacenia później, gdy 15-letnia pożyczka zostanie spłacona po 10 i pół roku. To pół roku można pokryć resztką kwoty do wypłacenia lub środkami gotówkowymi do dyspozycji.

Oczywiście, wszystko zależy od możliwej stopy oszczędzania lub płynności oszczędzającego, ponieważ jeśli stanie się to 2, z czego jeden zostanie przydzielony około 5 lat później, to kwota alokacji będzie niższa, a dla jednej części czas oszczędzania będzie dłuższy, co skutkuje uzyskiwaniem niższych kwot alokacji z niższymi stopami oszczędzania.

Napisany przez C. Andreas

Ale czy w takim razie doradca finansowy w banku nie zarabia już niczego... ?!

Budowanie oszczędności opłaca się, gdy wpłacamy bardzo niewiele, a możemy uzyskać dużo pożyczki i umieścić ją w bezpiecznym porcie. Obecnie na rynku możliwe są stopy oszczędności w wysokości 20-30%, aby osiągnąć przydziały w pożądanym czasie.
To się opłaca.
Kalkulator budżetu mieszkaniowego do porównywania pożyczek budowlanych

Napisany przez dchrist1
Dziękuję najpierw za wiele odpowiedzi.

Obecnie zarabiamy netto razem prawie 4 500 euro miesięcznie, bez dodatkowego świadczenia świątecznego i urlopowego. Moja pierwsza myśl była po prostu taka, że chcę zapewnić sobie korzystne oprocentowanie na przyszłość - i to dla obu umów.

Teraz faktycznie zaczynam wątpić w moje zamiary, im dłużej się nad nimi zastanawiam. Według umowy mogę roczne odroczenie spłaty w Sparkassenkredit wynosić do 12 500 euro. W przypadku pożyczki LBank dowolną kwotę.

Czy mówi coś przeciwko temu, aby zabezpieczyć pożyczkę L-Bank na korzystnych warunkach na całą kwotę, jednocześnie minimalizując wysokość obligacji, oraz próbować spłacić pożyczkę Sparkassen poprzez dodatkowe spłaty? Myślę, że moglibyśmy rocznie dokonać nadzwyczajnej spłaty w kwocie od 6 000 do 8 000 euro. Co więcej, oszczędzę na kosztach związanych z zawarciem umowy kredytowej związanej z budową.

Czy jest coś przeciwko zabezpieczeniu korzystnego kredytu L-Bank na całą kwotę przy jak najniższej stawce oszczędnościowej, a następnie próba spłacenia kredytu przez Sparkasse poprzez dodatkowe wpłaty?

Moim zdaniem właściwym rozwiązaniem jest spłacenie „drogiego” kredytu tak szybko, jak to możliwe.

„Zabezpieczenie” jest w zasadzie zakładem na rosnące stopy procentowe. Można to zrobić, jednak przy przeliczeniach doszedłem do wniosku, że przy rocznej dodatkowej spłacie w wysokości 7,200 EUR, dług wobec Sparkasse wyniósłby prawie 89 tys. EUR (5 tys. Sparkasse + 84 tys. LBank).

To nie jest jednak zagrożenie dla Twojego bytu, nawet gdyby stopy procentowe wzrosły o 4%......

Musisz obliczyć, o ile musiałyby wzrosnąć stopy procentowe, aby polisa kapitału została zamieniona na plus, tak jakbyś określał stopę procentową graniczną, a następnie zdecydować, czy uważasz, że stopy procentowe mogą wzrosnąć do takiego poziomu lub nawet wyżej.

Napisany przez Goegelein
Może jeszcze mała wskazówka: W internecie znajdziesz wiele kalkulatorów finansowania nieruchomości. Możesz wszystko dokładnie obliczyć!

Napisany przez hatirla
SZUKAM finansowania dalszego (odwołaliśmy się w ramach jokera odwołania)

Cześć,

chciałbym zadać pytanie (i jednocześnie podzielić się moimi doświadczeniami).

W 2003 roku finansowo zakupiliśmy mieszkanie, w którym obecnie mieszkamy (z zastawem na rzecz Volksbanku). Zaciągnęliśmy 2 kredyty, 90 000 EUR i 50 000 EUR.

Mieszkanie ma obecnie wartość około 160 000 EUR.

W ramach jokera odwołania w czerwcu 2016 roku odwołaliśmy oba kredyty. Odbyła się także rozmowa z dyrektorem Volksbanku, podczas której obecny był także adwokat. Jesteśmy również reprezentowani przez adwokata i obecnie prowadzimy negocjacje z Volksbankiem. (Według ich obliczeń, pozostał nam dług w wysokości 65 000 EUR, według naszych obliczeń - 55 000 EUR, dla pierwszego kredytu). Nasz adwokat napisał do Volksbanku i rozmawiał telefonicznie. W najbliższych dniach bank przedstawi nam swoją przeciwną propozycję. Ostatecznie będzie to oznaczało, że rozstaniemy się z Volksbankiem za pomocą umowy rozwiązania umowy i znajdziemy finansowanie dalsze (dla pierwszego kredytu, około 60 000 EUR). Drugi kredyt możemy spłacić gotówką.

Dlatego aktualnie poszukujemy finansowania dalszego w wysokości 60 000 EUR (jak tylko Volksbank przedstawi nam swoją przeciwną propozycję, co powinno się stać w najbliższych dniach/tygodniach).

Bank Sparda i Deutsche Bank powiedziały, że nie udzielą finansowania dalszego, jeśli w innej banku zostało złożone odwołanie.

Czy ktoś wie, który bank oferuje finansowanie dalsze (nawet jeśli odwołaliśmy się do banku pierwotnego) ??

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Z poważaniem

Napisany przez NaTwoim13
Cześć, pamiętaj,
dodaj jeszcze DKB i Ing.DiBa, wtedy będziesz wiedział, które banki nie finansują odwołujących, a więc też, które to robią
Grupa IG Revocation, który jest moim wyłącznym partnerem finansowym, opublikował tutaj
Revocation Joker - nie bój się braku finansowania z powodu WoKRi
Joker odwołania: Idealne finansowanie uzupełniające dla odwołania kredytu hipotecznego
o tym już informowała.
Chętnie pomogę, po prostu wyślij mi e-mail.

Cześć Hatirla, istnieją pewne banki, które finansują w przypadku udanego odwołania.
Przy kredycie w wysokości 60 000 EUR i wartości nieruchomości 160 000 EUR na pewno znajdziesz także dobrą ofertę oprocentowania.
Jak wysoka powinna być miesięczna rata spłaty dla kredytu w wysokości 60 000 EUR?

Napisany przez hatirla
Ten post na forum napisałem w imieniu mojego ojca (jest emerytem, otrzymuje 830 EUR emerytury, ma dodatkową pracę na 200 EUR. Moja matka pracuje na pół etatu, zarabia 450 EUR).

Miesięczna rata w wysokości 300 EUR byłaby akceptowalna (plus/minus 50 EUR).

Co do mnie: Mam powyżej 30 lat, jestem przyszłym prawnikiem i pracuję w kancelarii.

Osobiście przejrzałem około 30 umów pożyczkowych w kancelarii i prawie 20 z nich unieważniłem.

W przypadku 4 klientów (Sparda-Bank) doszło do porozumienia w sprawie rozwiązania umowy, a zaproponowano nową ofertę (oprocentowanie wynosiło od 1,1 do 1,4 procent, w zależności od okresu kredytowania).

Bank Sparkasse w ogóle nie odpowiedział. Inne instytucje powołują się na nieważność odstąpienia od umowy (na przykład na zasady przedawnienia itp.). W ostateczności będziemy musieli wnieść kilka pozwów. Jednakże jesteśmy jeszcze w fazie negocjacji.

Co do naszej sprawy: W ostatnim liście Volksbank prosi o trochę czasu i zauważa, że w naszej propozycji brakuje aspektu ustępstwa. Sprawiedliwe porozumienie jest możliwe tylko wtedy, gdy obie strony zbliżą się do siebie i częściowo ustąpią.

(Po ich obliczeniach pozostałe zadłużenie wynosi 65 000 EUR, a według naszych 55 000 EUR).

Biorąc pod uwagę moją wiedzę prawniczą i doświadczenie praktyczne, gdzie inne banki były i są skłonne do porozumienia, zdecyduję się na pozew, jeśli Volksbank nie zdecyduje się na cofnięcie umowy.

Ponieważ jeszcze nie wiem, czy nasz bank zgodzi się na cofnięcie umowy (wtedy będziemy mieli 30 dni na znalezienie kolejnego finansowania) lub będzie się bronił przed pozwem (co potrwałoby miesiącami), chciałem tutaj na forum dowiedzieć się, jak trudne lub łatwe będzie znalezienie kolejnego finansowania.

Dziękuję za pomocne odpowiedzi.

W tym tygodniu okaże się, jak zareaguje bank. Informuję wam.

kryterium AT hotmail KROPKA de

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata