Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Pracodawca prawdopodobnie źle opodatkował emeryturę, co teraz?

Napisany przez diana81.2007
Cześć...potrzebowałbym porady lub pomocy.

Mam kapitał emerytalny zawarty w firmie, który został zaciągnięty w październiku 2004 roku.
Mój poprzedni pracodawca (do 2009 roku) odprowadzał składki bez opodatkowania (206€ miesięcznie), czyli prawdopodobnie rozliczał zgodnie z §3 Nr. 63 ustawy o podatku dochodowym.

Teraz zauważyłem, że mój nowy pracodawca (od 2009 roku) opodatkowuje te 206€ ryczałtem, czyli prawdopodobnie zgodnie z § 40b ustawy o podatku dochodowym, opodatkowując je ryczałtem w wysokości 20%.

Moje telefon do ubezpieczyciela przyniósł informację, że prawdopodobnie nieopodatkowana opcja jest właściwa dla mojej umowy.

To oznacza, że od 2009 roku dostałem zbyt mało wypłaconego wynagrodzenia netto, ponieważ zbyt wiele podatków zostało pobrane. W rezultacie musiałbym zapłacić podatki podwójnie, ponieważ w mojej opcji umownej nie pobiera się podatków podczas wpłacania, ale trzeba je zapłacić przy wypłacie.

Jak powinienem teraz postąpić? Czy istnieje możliwość odzyskania pieniędzy, które przez to straciłem? Czy moim obowiązkiem było zauważyć to wcześniej? Nie mam pojęcia o księgowaniu płac...

Z góry dziękuję! Diana

Czy ktoś ma pomysł albo przynajmniej opinię na ten temat?

Napisany przez Torsten Breitag
Nie można wiele powiedzieć nie znając dokumentów. Najlepiej skonsultować się z dobrym doradcą podatkowym, który regularnie uczestniczy w procesach dotyczących bAV. Nie odważę się wypowiadać na podstawie poszlak, przepraszam.

Napisany przez Suxxess
Po prostu zadzwoń do odpowiedniego pracownika w firmie ubezpieczeniowej? Lub pozwól pracodawcy zadzwonić, ponieważ przewód zostaje prowadzony poprzez pracodawcę.

Oto kilka dodatkowych informacji:
Możliwości finansowania w ramach pracowniczego planu kapitałowego

Napisany przez winfoer
Chciałbym raczej zadzwonić tam, gdzie prowadzona jest księgowość płac.

Napisany przez Goegelein
Oczywiście, można porozmawiać z działem kadr. Jeśli decyzje podatkowe pracodawcy nie są jeszcze ostateczne, można je łatwo skorygować w dziale kadr. Jednak jeśli są one ostateczne po kontrolach podatkowych pracodawcy, nadpłacony podatek musi zostać zwrócony przez pracodawcę. Tutaj również zalecam najpierw rozmowę.

Dziękuję już za odpowiedzi, cała sytuacja jest dość skomplikowana i zablokowana. Próbowałem porozmawiać z działem płac kilkakrotnie.

Dobra pani (jednoosobowe przedsiębiorstwo) nie miała jednak pojęcia. Nie znała dwóch wspomnianych paragrafów, otwarcie to przyznała, mówiąc, że nie rozumie pisma od urzędu skarbowego, ale sądzi, że zrobiła wszystko dobrze.

W międzyczasie otrzymałem kilka pisemnych informacji od mojego ubezpieczenia, że moje ubezpieczenie emerytalne powinno być traktowane zgodnie z § 3 Nr. 63. Mimo to, nadal się upiera, mówiąc, że ubezpieczyciele nie wiedzą, jak to opodatkować, i kontynuuje zgodnie z § 40.

Gdzie mogę teraz szukać pomocy? Kto jest odpowiedzialny za tego typu sprawy? doradca podatkowy czy prawnik? Jeśli prawnik, to jaki? Prawnik specjalizujący się w prawie podatkowym czy prawa pracy?

Czy ktoś ma dla mnie jakieś wskazówki? Dziękuję z góry!

Cześć Diana. Jak już wspomniałem, potrzebujesz doświadczonego doradcy podatkowego. Możesz założyć, że większość doradców dla osób prywatnych nie ma pojęcia o krajobrazie emerytalnym bAV. Możesz sobie odpuścić pomoc podatkową i inne.

Być może w Twojej okolicy jest agent ubezpieczeniowy, który specjalizuje się w emeryturach pracowniczych dla firm. I nie chodzi mi o sprzedawanie kilku polis bezpośrednich.

Taki agent musi koniecznie współpracować z dobrym doradcą podatkowym, bez tego po prostu interes nie będzie się toczył. Ten, kto poważnie zajmuje się emeryturami bAV, potrzebuje wsparcia doradców podatkowych i prawników.

Napisany przez Suxxess
Jaśnie, zgadzam się, że istnieją następujące możliwości. Jak już Torsten powiedział, byłby wskazany doradca podatkowy. Czy pani kompletnie sama składa rozliczenie, czy tylko je przygotowuje, a następnie przedstawia doradcy podatkowemu?

Jeśli tak, można byłoby skontaktować się z tym doradcą podatkowym i poprosić go o sprawdzenie możliwości. Drugą opcją, która mi przychodzi do głowy, byłoby ponowne skontaktowanie się z ubezpieczycielem / lub umówienie się na spotkanie, aby doradca mógł przyjść i jeszcze raz omówić kwestię. (Trzeba mieć nadzieję, że wie, co sprzedaje, i jest w stanie wyleczyć upór).

Ostatnią możliwością byłoby skontaktowanie się teraz z urzędem skarbowym i zapytanie, jak to teraz się ma. Trzymam za Ciebie kciuki.

Rozumiem, na co zmierzasz, Suxxes. Przedstawiciel firmy ubezpieczeniowej nie ma jednak prawa udzielać w tej sprawie porad. Bez względu na to, czy jest w stanie to zrobić ...

Ponadto, zazwyczaj w przypadku bAV ubezpieczona osoba nie jest ubezpieczycielem. Ubezpieczyciele udzielają jednak porad TYLKO ubezpieczycielowi.

Makler może ewentualnie udzielać porad, chociaż niekonkretnie w kwestiach podatkowych (patrz powyżej, nie ma do tego prawa, bez znaczenia, czy jest w stanie). Szacuję prawdopodobieństwo znalezienia odpowiednio wykwalifikowanego maklera na 1:10 ... jeśli nie gorzej.

I uwierz mi, mam w tej kwestii doświadczenie, patrz na podpis i specjalizację.

Urząd skarbowy nie ma obowiązku udzielania porad.

Napisany przez Suxxess
W porządku, pozostaje więc tylko dobrze wykwalifikowany doradca podatkowy.

Cześć Torsten, cześć Suxxess,

Dzięki za szybką odpowiedź!
Na początek chciałbym odpowiedzieć na pytanie dotyczące pani z działu kadr. Tak, robi to całkowicie sama. Jest niezależną księgową, więc w tym przypadku nie ma przełożonego, do którego mógłbym się zwrócić o sprawdzenie.

Czy któremuś z waszych dwóch jest jakiś pomysł, jak znaleźć doświadczonego doradcę podatkowego w Monachium? Przeszukałem już różne strony internetowe, ale nic konkretnego nie znalazłem...

Nie może być tak, że z powodu tak upartej pani z działu kadr zniszczę swoje już 10-letnie świadczenie emerytalne w firmie...

Pozdrowienia, Diana

Monachium jest ode mnie oddalone o około 550 km, jeśli się nie mylę. Dlatego niestety nie mam żadnych doświadczeń związanych z doradcami podatkowymi tam. Niemniej jednak nie zaszkodzi zapytać kolegę Mahlinga o to. Można go łatwo znaleźć za pomocą google i innych stron. Powodzenia.

Miałem właśnie pomysł na żart dotyczący podatków i Monachium, ale lepiej sobie odpuścić ...

Dziękuję Torsten, podejrzewam, że żart był skierowany w stronę Ulli

Tak w pewnym sensie, macie kilku z nich u was ... Ulli, byli właściciele łąk itp. itd. ...

Chętnie bym pomógł, a ponieważ dzisiaj wiele można załatwić online, sama odległość zwykle nie stanowi problemu. Tylko w przypadku tego problemu z zabezpieczeniem emerytalnym w firmie, to właśnie firma jest przyczyną problemu, której można działać tylko na miejscu. Dlatego przepraszam, ale nic nie mogę zrobić.

Wspomniany kolega na pewno może pomóc ci przynajmniej w znalezieniu odpowiedniego partnera do rozmowy ...

Napisany przez Aktienhai
Cześć,

to naprawdę bardzo irytujące, ale w praktyce zdarza się nawet częściej, niż mogłabyś sobie wyobrażać. Ja sam jestem klientem u dobrego przyjaciela, Ingo Heuela, który zawsze reprezentuje mnie w takich sprawach.

Dotychczas wszystkie przypadki zakończyły się na moją korzyść.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata