Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Poszukiwana rada...

Napisany przez meier12
Witam,

bank X błędnie przelał na nasze wspólne konto (mojej żony i moje) w banku Y kwotę pieniędzy (około 700€) pod koniec zeszłego roku.

Nie zauważyliśmy tego.

Później bank Y wysłał nam pismo, w którym poprosił o zwrot pieniędzy.

Umieściłem to na liście zadań do wykonania, ale niestety zapomniałem.

Teraz bank X napisał do mojej żony, że założył dla niej konto i obciążył je tą kwotą pieniędzy. Została ona wezwana do uregulowania salda na koncie.

Mam następujące pytania:

1) Czy jesteśmy zobowiązani do zwrotu kwoty pieniędzy? Mam wrażenie, oparte również na innych forach, że tak nie jest.

2) Czy bank X mógł założyć konto dla mojej żony i je obciążyć, nawet jeśli moja żona ma tam konto oszczędnościowe?

3) Czy bank X mógł dokonać wpisu do Biura Informacji Gospodarczej w związku z otwarciem konta?

4) Co proponujecie zrobić?

Pozdrowienia
meier12

Napisany przez florianmeier
1) Tak, zgodnie z § 812 BGB.
2) Nie. Czy to konto bankowe czy raczej konto księgowe?
3) Bez zgody na sprawdzenie w SCHUFA: nie.
4) Płacić.

Napisany przez 2Escorpio

1) Tak, 812 BGB.

Zgadzam się z tobą tylko częściowo.

Oczywiście, nieumyślnie przelany przelew musi zostać zwrócony właścicielowi pieniędzy.

Ale bank nie może po prostu to zatrzymać! Jeśli klient nie odda pieniędzy dobrowolnie, to trzeba to uregulować drogą cywilną i następnie egzekwować przez postępowanie upominawcze i egzekucję komorniczą.

Punkt 4: Jako beneficjenci tych pieniędzy nie unikniecie płatności. Albo teraz, albo najpóźniej w momencie wizyty komornika. Oczywiście, to drugie wiąże się z dodatkowymi kosztami.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata