Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Pomoc z ubezpieczeniem osobowym Tecis BU.

Napisany przez Diehrsen123
Cześć drogie forum, zgłaszam się do was, ponieważ nie mogę dalej prowadzić. W sytuacji:

Mam 23 lata i chcę wykupić ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy, wcześniej trochę przeglądałem internet, ale trudno mi było się połapać, więc porozmawiałem z przyjacielem, który polecił mi Tecis. Natychmiast umówiłem się na bezpłatne spotkanie z przyjaznym liderem zespołu w lokalizacji Tecis.

Oczywiście zalecił mi także inną emeryturę Riester (obecnie jestem w Schwäbisch Hall, powiedział, że WWK jest znacznie lepsza i chciałby również zlikwidować mój plan oszczędności mieszkaniowej i powiedział, że pieniądze lepiej trzymać na funduszu i że powinienem dodatkowo wykupić ubezpieczenie na życie z funduszem die Stuttgarter.

Odmówiłem i chciałem po prostu ubezpieczenie od niezdolności do pracy, dlatego skontaktowałem się z nim. Zaproponował mi następujące warunki:

Hanse Merkur BU Tarif PB 103 (wielokrotny zwycięzca testów według Stiftung Warentest)
Miesięczna renta w przypadku niezdolności do pracy 1200 €
Dynamika: 5%
Wygaśnięcie ubezpieczenia od niezdolności do pracy: 2058 (czyli do 67 roku życia)

Całkowita kwota: 62,42 €
Składka po odliczeniu nadwyżek: 36,82 € (według niego ta kwota powinna być pobierana miesięcznie z mojego konta)

Pracuję w biurze na pełen etat (brak pracy fizycznej), jestem w pełni zdrowy, nie byłem w szpitalu od 20 lat.

Oczywiście jeszcze nie podpisałem i chciałem się nad tym zastanowić, zadzwoniłem następnego dnia do mojej przedstawicielki ze spółdzielni oszczędnościowo-kredytowej, czy także może mi zaoferować ubezpieczenie od niezdolności do pracy, ona powiedziała, że nie wolno oferować ubezpieczeń od niezdolności do pracy bez równoczesnej oferty czegoś innego na starość.
To mnie całkowicie pogmatwało, według Tecis mogę wykupić ubezpieczenie od niezdolności do pracy u nich, a według Schwäbisch Hall nie?

Co jest więc prawdą? Czy ten plan poprzez Tecis jest zalecany? A może tylko warunki są w porządku, ale nie zaleca się wykupywać go przez Tecis ze względu na naliczane prowizje?

Zaczynam się gubić i chcę po prostu być zabezpieczony na wypadek gdyby coś się stało.

Napisany przez soundjunk
Niezależnie od tego opłaty:
Czy wiesz, co oznacza dla Ciebie w liczbach, jeśli Twój składka wzrasta o 5% każdego roku do daty zapadalności?

Teraz byłoby interesujące, z jakim uzasadnieniem człowiek z tecis zalecił to...
Popłaczę wkrótce

Napisany przez Matthew Pryor
Ofercie zwiększenia od dostawcy można zasadniczo sprzeciwić. Więc dlaczego miałoby być coś złego w zachowaniu dostosowania bez weryfikacji stanu zdrowia?

Dziękuję, że ktoś to przeczytał

Jego uzasadnienie 5% dynamiki to inflacja, aby można było to zrównoważyć lub dostosować.

Czy generalnie opłaca się ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy? Jak już wcześniej pytałeś, czy poprzez Tecis czy lepiej unikać? :/

Napisany przez soundjunk
"
Erhöhungsangeboten des Anbieters kann grundsätzlich widersprochen werden. Was soll also schlimm daran sein, sich eine Anpassung ohne Gesundheitsprüfung offen zu halten?

Kommt auf den Vertrag an. Gibt auch Konzerne, die bei zwei aufeinander folgende Widersprüche die Option wegfallen lassen.
Ich gebe dir ja grundsätzlich recht, nur ist die Höhe von 5% in meinen Augen nicht argumentierbar. 2% im Sinne des Inflationsausgleiches finde ich völlig legitim.

Und 5% Inflation?! Da würde Herr Draghi aber ganz gewaltig die Geldpresse anschmeißen"

Napisany przez Ravemaster84
W zasadzie należy wprowadzić dynamikę. Wysokość jest na razie obojętna.
Ale wyobraźmy sobie, że za 10 lat TO będzie miał wyższe dochody lub inflacja doprowadziła do sytuacji, że wybrana na początku wysokość emerytury nie byłaby już wystarczająca.
Co w takim razie zrobić? Oczywiście, dostosować swoją wysokość emerytury. Jeśli mamy klauzule dotyczące dodatkowego ubezpieczenia, możemy z nich skorzystać. Ale co zrobić, jeśli akurat nie planujemy ślubu ani narodzin dziecka? Wtedy przychodzi (jak wspomniał Matthew) badanie lekarskie. Ponieważ TO przypuszczalnie nie stanie się młodszy i/lub zdrowszy, może to prowadzić do problemów (wyłączenia, dopłaty ryzyka itp.).

W zasadzie to jest kiepskie, jeśli ktoś twierdzi, że NI można zrobić bez ubezpieczenia na życie. Wtedy znowu w grę wchodzą popularne polityki Rürup+BU z wspaniałymi korzyściami podatkowymi. ubezpieczenie na życie to obszar wymagający bardzo dużej analizy, podobnie jak emerytura.

Znajdź niezależnego maklera ubezpieczeniowego. Nie DVAG, ani Tecis, ani Formax. To są w najlepszym razie agenci wielu firm, mają wspólną cechę – nie mogą zaoferować całego (prawie wszystkich) rynku. Jeśli nie mam wszystkich opcji na stole, nie mogę znaleźć najlepszego dla siebie rozwiązania lub pomóc znaleźć.

Napisany przez soundjunk
Znam nie wszystkie warunki każdego ubezpieczyciela, ale istnieją firmy, w których można rozszerzyć rentę z ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy po zakupie domu, po ślubie lub adopcji bez konieczności ponownego badania zdrowia.

I jeszcze raz: nie chodzi mi o samą dynamikę, ale o wysokość, i jeśli czytam tutaj, że 5% jest sprzedawanych jako rekompensata inflacji, to znów mogę być zdenerwowany na Tecis.

To zależy od umowy. Dokładnie. W tym przypadku konkretny dostawca, HM z H, został wymieniony. I to on zastrzegł sobie prawo do dokonywania dynamicznych podwyżek dopiero po trzech kolejnych odmowach ze strony ubezpieczającego. Oznacza to, że w ciągu 3 lat nawet tylko 5% można byłoby skorzystać z tej opcji, aby nie stracić jej całkowicie. Z mojego punktu widzenia, to zdecydowanie nie przesada.

A kiedy czytam tutaj, że 5% jest sprzedawane jako rekompensata inflacji, to znowu mogę tylko być zły na Tecis.

To bycie złym w tym przypadku zupełnie nie jest dla mnie zrozumiałe. Jest równie możliwe, że ta sama konfiguracja, którą opisałem, została przećwiczona w rozmowie doradczej. Uważam to za w porządku i nie zawsze muszę atakować firmy typu strukturalnego. Również tam MOŻE odbyć się uczciwa i dostosowana do potrzeb konsultacja.

Napisany przez soundjunk
Tutaj właśnie został podany konkretny powód: waloryzacja inflacji.Inflacja występuje każdego roku. Z tą samą linią argumentacji, to co zrobiła Tecis jest po prostu złe.Rozumiem i uważam twoje argumenty za dobre, jeśli zostaną one jasno przedstawione również w trakcie doradztwa.Na razie nie mam nic przeciwko Struckisom. Tylko trochę dziwne, że tutaj regularnie dostajemy pożywkę dla swoich szuflad.

Przede wszystkim bardziej interesuje mnie, skąd w ogóle pochodzi rekomendacja Hanse Merkur.

Napisany przez soundjunk

Bardziej interesuje mnie, w jaki sposób w ogóle doszło do rekomendacji Hanse Merkur.

Jestem ciekawy. Dlaczego to pytanie?

Napisany przez finance
Nawet jeśli składka rośnie o 5% rocznie, nie oznacza to wcale, że ubezpieczenie rentowe na wypadek inwalidztwa również wzrośnie o 5%. Tak się nie stanie, gdy osoba ubezpieczona się zestarzeje.

Rekomendacja zawarcia umowy o dynamice składki w wysokości 5% jest w porządku, o ile ubezpieczony został poinformowany, że ma prawo do odstąpienia od umowy.

O wiele lepszym rozwiązaniem jest jednak, jeśli osoba ubezpieczona chce ochronić się przed skutkami inflacji, jest zawarcie umowy o dynamice renty z tytułu inwalidztwa. W tym przypadku, w przeciwieństwie do dynamiki składki, co roku renta z tytułu inwalidztwa zostanie zwiększona o uzgodniony procent.

Oczywiście, lepiej jest, jeśli chce się jako ubezpieczona osoba celowo chronić się przed skutkami inflacji, ustalić dynamikę renty z tytułu niezdolności do pracy (BU). Tutaj co roku, w przeciwieństwie do dynamiki składek, ustalona renta z tytułu BU jest zawsze zwiększana o ustalony procent.

Dynamika składek = Zwiększenie PRZED wystąpieniem zdarzenia ubezpieczeniowego
Dynamika świadczeń = Zwiększenie PO wystąpieniu zdarzenia ubezpieczeniowego

Obie te opcje można rozważyć. Mają one jednak swoją cenę.

@Matthew
Mój makler również zaproponował mi ubezpieczenie z tytułu niezdolności do pracy w HM.
Uzasadnienie (oryginalny tekst):
Przy niższej składce, jak obecne ubezpieczenie z tytułu niezdolności do pracy, ta firma ma nadal korzyści przy ocenie M&M
Może to być podobne uzasadnienie jak w tym przypadku?

Oh, tutaj wydaje się być różne opinie

Ale czy jest możliwe ubezpieczenie od utraty zdolności do pracy bez zawierania innego produktu w Tecis? Ponieważ Schwäbisch Hall twierdzi, że ubezpieczenie od utraty zdolności do pracy można zawrzeć tylko jako kombinację z ubezpieczeniem emerytalnym? A może Schwäbisch Hall po prostu chce mnie do siebie przyciągnąć, ponieważ mam tam już wszystko za wyjątkiem ubezpieczenia od utraty zdolności do pracy. Schwäbisch Hall argumentuje, że lepiej zawierać umowy o produkty u banków, na przykład w Volksbank, ponieważ banki zawsze pozostają stabilne i są obecne wszędzie.
Dokładnie na odwrót według Tecis: Nigdy nie zawieraj umów u banków, lepiej z doradcą w Tecis, ponieważ tam wybór produktów jest o wiele większy. Do tego stopnia, dobrze, większy wybór, zastanawiałem się później? Mimo to w Tecis została mi zaoferowana tylko Hanse Merkur.

Jakoś trudno jest znaleźć coś odpowiedniego, wszyscy chcą dla mnie jak najlepiej... moje pieniądze :/

Napisany przez Peter Wolnitza
Cześć,

W skrócie:
HM: Z powodu różnych haczyków w warunkach umowy (tzw. małym druczku = to, co ostatecznie kupujesz!) ubezpieczyciel północy jest zalecany tylko w ograniczonym zakresie.
M&M Gadżety byłby naprawdę interesujący - nie jest warty tyle co drogo sprzedawana pieczęć Fundacji Warentest.

Dynamika (=roczna oferta podwyżek BEZ badania zdrowia PRZED objęciem ubezpieczenia od niezdolności do pracy): Tak, zdecydowanie należy to uwzględnić, koszty pojawiają się dopiero w momencie, gdy rzeczywiście korzystasz z tych dynamicznych opcji.

Dynamika świadczeń (=gwarantowane zwiększenie bieżącej renty, PO wystąpieniu przypadku niezdolności do pracy): Tak, warto to ustalić, chyba że jesteś zdania, że ubezpieczyciele będą dobrowolnie zwiększać bieżące renty w przyszłości z malejących nadwyżek.

@Diehrsen123
Z samodzielnością lub jej brakiem chyba chodzi o to, że Schwäbisch Hall nie oferuje samodzielnego ubezpieczenia od niezdolności do pracy w swojej ofercie, ale oferuje ubezpieczenie od niezdolności do pracy jedynie jako dodatek do np. ubezpieczenia emerytalnego.

Cała dyskusja dotycząca dynamiki, produktu łączonego itp. moim zdaniem omija sedno problemu:
Które ubezpieczenie od niezdolności do pracy oferuje Tobie najlepsze warunki umowy dostosowane do Twojej sytuacji? Po prostu daj sobie wytłumaczyć, dlaczego np. ten ubezpieczyciel z Hamburga jest polecany - co pozytywnie lub negatywnie odróżnia jego warunki umowy od innych? I tu nie pomaga gadanie typu lepsza ocena. Zadaj konkretne pytanie: GDZIE konkretnie CO jest napisane w warunkach umowy? Jakie znaczenie, jakie skutki ma ta czy inna klauzula dla Ciebie? Warunki umowy odnośnie ubezpieczenia od niezdolności do pracy różnią się w ponad 50 miejscach - warto się trochę dokładniej przyjrzeć, aby znaleźć te różnice. Te różnice oznaczają w razie potrzeby: wypłatę renty albo jej brak.

Tak proste to jest.

Napisany przez finance
Ludzie, nie napisałem nic o dynamice wydajności.

Istnieją ubezpieczyciele, którzy oferują dynamiczną kwotę ubezpieczonego świadczenia z tytułu niezdolności do pracy równolegle z/zamiast dynamicznego wzrostu składki.

Dziękuję za odpowiedzi, nie podpiszę umowy na ubezpieczenie na życie oferowanej przez mojego doradcę finansowego Tecis, ale jak wspomnieliście, najpierw zapytam o kilka innych ofert i nie wybiorę od razu najlepszej, ponieważ to umowa, którą powinno się podpisać tylko raz w młodym wieku. I właśnie dlatego boję się popełnić wielki błąd.

Napisany przez ONVERSO
Interesuje mnie, co jest nie tak z Hanse Merkur BU w tym przypadku? Czy ktoś mógłby wymienić jakiś haczyk?

Pozdrawiam

Chciałbym wiedzieć, co jest nie tak z Hanse Merkur BU w tej sytuacji? Czy ktoś może mi podać jakiś haczyk?

Pozdrowienia

Ale teraz muszę się nieco uśmiechnąć...

Cytat z waszej strony internetowej:

doradca z ONVERSO ma co najmniej 10 lat doświadczenia zawodowego i jest uznawanym ekspertem w swojej dziedzinie.

...a potem takie pytanie?

Na to pytanie istnieje proste rozwiązanie:
Przeczytaj warunki, słowo po słowie, akapit po akapicie, i porównaj je z naprawdę dobrymi oferentami - wtedy z pewnością zauważysz różnice.
(W przypadku SBU, na szybko można znaleźć 13-15 punktów, a w przypadku BUZ jeszcze dwa więcej) - ale samemu musisz wykonać pracę.

Powodzenia!

Napisany przez ONVERSO
Nie ma sprawy. Jeśli natychmiast przyjdzie Ci na myśl 15 punktów, napisz jeden z nich tutaj na forum. Na pewno nie zaszkodzi. pokażesz w ten sposób wszystkim innym swoje umiejętności. Jestem bardzo ciekawy, co potrafisz.

Napisany przez Torsten Breitag
Słowo kluczowe wydłużonej absencji z życia zawodowego, to już 3 punkty brakujące warunki.

Napisany przez ONVERSO
Jak doszliście tu do 3 punktów? Czy dodaliście tutaj ocenę? Jeśli tak, to jaką?

@onverso

Jak już wspomniano, wszystko jest stosunkowo proste:

- weź warunki HM w swoje ręce
- przeczytaj je
- porównaj je z naprawdę dobrymi, innymi pracami warunkowymi

zauważysz, że sformułowanie HM w tym miejscu negatywnie różni się od tych dobrych społeczeństw pod względem trzech punktów.

Gdy rozwiążesz to zadanie, możemy kontynuować z kolejnym krokiem....

Pozdrowienia z Hesji!

Zobacz, panie Wolnitza, po prostu zapoznaj się z warunkami. Ponieważ już to poruszyłem, załączam fragmenty warunków HM oraz innego dostawcy.

HM ***

Jeśli ubezpieczona osoba opuściła życie zawodowe,
ubezpieczenie od niezdolności do pracy może być kontynuowane.
Jeśli w tym czasie zostaną złożone wnioski o świadczenia, obowiązuje
okres do pięciu lat po opuszczeniu zawodu
wcześniej konkretnej wykonywanej działalności zawodowej
i związane z nią status życiowy (patrz paragraf 1).
Po upływie pięciu lat praca zawodowa staje się możliwa,
która jest wykonywana lub mogłaby być wykonywana na podstawie wówczas jeszcze wykorzystywanej wiedzy
i umiejętności.
Status życiowy jest kształtowany przez wówczas wykonywaną bądź możliwą
pracę zawodową.

Inny dostawca ***

Jeśli ubezpieczony tymczasowo lub na stałe opuszcza swoją działalność
zawodową, ochrona ubezpieczeniowa obowiązuje przez pozostały okres trwania ubezpieczenia
dla ostatnio wykonywanej działalności zawodowej przed opuszczeniem zgodnie z paragrafem 1. Nie jest to niezdolność do pracy, jeśli ubezpieczony w sposób możliwy jest skłonny wykonywać inne konkretne zajęcie,
które z uwagi na wykształcenie i doświadczenie może być wykonywane
i odpowiada jego statusowi życiowemu pod względem wynagrodzenia i społecznego uznania
w momencie opuszczenia działalności zawodowej.

Jakie trzy, ewentualnie cztery punkty są tu różnie sformułowane?

---

W zależności od indywidualnej sytuacji ubezpieczającego istnieje kilka kwestii w HM, na które warto się przyjrzeć dokładniej.

Oczywiście, o ile rzetelnie udokumentuje się klientowi, w jakich sytuacjach nie można oczekiwać świadczenia lub jest ono trudniej dostępne, ryzyko odpowiedzialności jest zrozumiałe. Pozostaje to do decyzji każdego pośrednika, czy chciałby przekazać klientowi związane ze sobą dokumenty do konsultacji zawierające 10 stron w formacie A4 i czcionkę Times New Roman o rozmiarze 10.

*** Warunki są oczywiście moim pełnomocnictwem geistiger właściwości odpowiednich towarzystw itp. itd. ...

Napisany przez ONVERSO
Przepraszam, ale mam zupełnie odmienne zdanie. Panowie, doskonale rozumiem, o co chodzi z tymi różnicami. Różnice w warunkach są nam doskonale znane i są przez nas otwarcie komunikowane oraz udokumentowane podczas rozmów doradczych.

W teorii, Państwa zarzuty brzmią pewnie bardzo przekonująco. W praktyce, przynajmniej nasi klienci pragną ubezpieczenia od niezdolności do pracy o bardzo dobrej relacji ceny do jakości. I o to właśnie nasi klienci się starają poprzez nasze porównania. Na końcu to klient decyduje, czego chce.

Klientowi nie służy nic, jeśli nie może sobie pozwolić na ubezpieczenie od niezdolności do pracy, ponieważ warunki ubezpieczenia są obciążone klauzulami, które mogą działać na jego niekorzyść tylko w bardzo teoretycznym przypadku.

O tym również można by polemizować, ale nie chcę tego robić w tym momencie. Ponieważ celem tego forum, o ile mi wiadomo, nie jest udowadnianie sobie wzajemnie, kto tu jest najlepszy.

Ale chodzi raczej o udzielanie porad dotyczących ubezpieczeń i finansów dla tych, którzy ich potrzebują. Czy źle zrozumiałem cel tego forum?

Pozdrowienia, ONVERSO

Każdy ptaszek swój kwiatek ma. Moim skromnym zdaniem, twierdzenie, że HM to jedyny dostępny na rynku taniości ubezpieczenia, jest przesadzone.

W konkretnym przypadku wyraźnie odrzucam teoretyczne znaczenie. Chyba że np. z zasady nie ubezpieczają Państwo kobiet lub Państwa klientki nigdy nie mają dzieci.

Ponadto wskazany zapis jest tylko jednym z wielu, które wyraźnie ustawiają klienta w niekorzystnej sytuacji.

To, co Państwo sprzedajecie i za co ponosicie odpowiedzialność, pozostaje w końcu wyłącznie Pałecie problemem oraz, oczywiście, Państwa klientów.

Na koniec pojawia się Państwa pytanie:

Chciałbym w tym miejscu wiedzieć, co jest nie tak z Hanse Merkur BU? Czy ktoś może mi tutaj wskazać jakiś haczyk?

Pozdrawiam

A Pan Wollnitza uprzejmie wspomniał, że przychodzi mu na myśl 13-15 pułapek.

HM nie ma nawet jasno zdefiniowanego wyłączenia abstrakcyjnego odwołania, braku wyłączenia z § 163 VVG (gdzie mamy do czynienia z dobrym PL-V), a o różnicach procentowych między taryfą i składką nawet nie chcę zaczynać.

Osobiście uważam, że każdy, kto sprzedaje Hanse Merkur BU jako hit pod względem stosunku jakości do ceny, nie do końca zrozumiał swoją pracę.

Wymienione przez Pana Wolnitza 13-15 punktów problemowych łączą się łatwo. A w obszarze teoretycznych problemów twierdzę z całą pewnością, że można znaleźć znacznie więcej kryteriów niż te 13-15.

A już gdy czytam (patrz wyżej) o ratingu, mam nadzieję, że nie jest to podstawa Państwa porównań.

Dlatego:

Różnice w warunkach są nam doskonale znane i są one otwarcie komunikowane podczas spotkań doradczych oraz udokumentowane.

Wyrażam w to mocne wątpliwości, ale to moja osobista opinia.

I jeśli już czytam Rating (patrz powyżej), mam nadzieję, że nie jest to podstawa Państwa porównań.

To było moje spostrzeżenie, ponieważ mój pośrednik polecił mi ten produkt. Jednakże skupił się tylko na ocenie M&M i uważa to za wykonanie swojego zadania porównania. Nie sądzę, żeby teraz trzeba było to oceniać....

Na marginesie:
Osobiście bardzo mi pomógł ten wypad w szczegóły warunków HM. Dziękuję za to!

Oceny mają co najmniej 2 problemy:

1) Zazwyczaj płaci się za umieszczenie / wykorzystanie oceny / pieczęci testowej. To zdanie odnosi się również do neutralnego badania produktów przez Stiftung Warentest. Dlatego nie dziwi, że na rynku często pojawia się wiele gwiazdek, kropeczek, krzyżyków lub innych symboli.

2) Dla laika zazwyczaj trudno jest zrozumieć, jakie kryteria leżą u podstaw ocen / testów. Pewne czasopismo branżowe niedawno przeprowadziło test, w którym 60% kryteriów stanowiła cena (dla jednego przypadku). Ogólnie rzecz biorąc, zazwyczaj sprawdzane jest tylko, czy określona cecha w ogóle występuje. Natomiast nie sprawdzana jest jej wartość.

Dlatego twoja sceptyczna postawa była już słusznym podejściem, w które tylko mogę cię potwierdzić.

ubezpieczenie na życie nie jest ubezpieczeniem dodatkowym do stomatologicznego, ryzyko nie jest ograniczone do kilkuset czy kilku tysięcy euro. Sam też codziennie się uczę. Niedawno, na przykład od Pana Wolnitza (mającego bardzo bogate doświadczenie i wiedzę w zakresie ubezpieczeń na życie), dowiedziałem się o znaczeniu zamierzenia w ruchu drogowym w przypadku ubezpieczeń na życie.

Wcześniej ten aspekt traktowałem jako bardzo teoretyczny i niedoceniałem go, co okazało się być błędem po bliższym przyjrzeniu się.

---

Oczywiście maklerzy często mają swoje ulubione produkty. Może to wynikać z doświadczenia, obsługi, opieki itp. Miałbym również zrozumienie dla tego rodzaju uzasadnienia odnośnie do HM, każdemu przysługuje prawo do własnej opinii.

Dlatego takie ogólne sądy jak oceny, relacja cena-jakość... cóż, ja niekoniecznie uważam to za fundament wysokiej jakości doradztwa, mówiąc to łagodnie.

1) Zazwyczaj opłaca się umieszczenie / wykorzystanie oceny / oznaczenia testowego. Ta zasada dotyczy między innymi obiektywnej Fundacji Warentest. Dlatego nie dziwi, że na rynku często pojawia się wiele gwiazdek, punktów, krzyżyków lub czego tam jeszcze.

Do tej pory znałem to tylko z wspomnianej fundacji, ale przy nazwach takich jak M&M czy Franke/Bornberg zawsze myślałem o niezależnych i rzeczywiście wiarygodnych wynikach. Dzięki za wyjaśnienie.

Tutaj tylko krótko się wtrącę:

Po prostu zastanów się chwilę nad modelem biznesowym takiej agencji OCENY:

Rozdawane są tzw. certyfikaty jakości, które oczywiście stanowią chroniony znak towarowy. Oznacza to, że jeśli jako ubezpieczyciel chcę umieścić ten certyfikat na mojej stronie internetowej, w broszurach itp., muszę zapłacić - właścicielowi praw do tego certyfikatu.

Wydaje się zatem w miarę oczywiste, że firma OCENA ma stosunkowo niewielkie zainteresowanie ukaraniem ubezpieczyciela jedną gwiazdką czy dwoma łyżkami kuchennymi czy czymś innym (chociaż niektórzy w moim mniemaniu na to zasługują!) - chęć tego ubezpieczyciela, aby zapłacić za przypuszczalny certyfikat jakości, byłaby bliska zeru.

Dlatego dla agencji OCENY istotne jest ustalenie kryteriów w taki sposób, aby jak najmniej podmiotów wpadało w pułapkę - w rezultacie mamy prawie 80% wszystkich ubezpieczycieli, którzy biorą udział w jakimś certyfikacie.

Oni w ogóle nie biorą odpowiedzialności za to, co robią - za to odpowiadają biedni pośrednicy, którzy polegają na tym badziewiu i (często z dobrymi intencjami!) oferują swoje produkty klientom. W ostatecznym rozrachunku to klienci wpadają w pułapkę, którym sprzedano ten badziew, powołując się na tak wspaniałe oceny.

Tak łatwo w Niemczech tworzy się opinię. W zasadzie to genialny system - praktycznie przed licencją do drukowania własnych pieniędzy...

Oczywiście to nie dotyczy preferowanego przez niego oprogramowania Premium Circle?

Dla OC ist szczególnie ważna następująca zasada ogólna:

OC = długoterminowy kontrakt, najlepiej na całe życie zawarty
W przypadku zawarcia OC przed 2008 rokiem = Stara ustawa o umowach ubezpieczenia, sprawdzenie jest często opłacalne, w razie potrzeby zalecane jest nowe ubezpieczenie
W przypadku zawarcia OC po 2008 roku = Tylko jednoznaczne poprawki warunków sprawiają, że zmiana staje się warta rozważenia

---

Ponadto mogą obowiązywać następujące kryteria, które mogą uzasadniać zmianę:

- Zmiana ryzyka na korzyść ubezpieczającego (na przykład zmiana na inny, znacznie lepiej sklasyfikowany zawód)
- Zmiana stanu zdrowia (jeśli istniały wyłączenia lub dopłaty, a brak możliwości sprawdzenia / zmiany)
- Zbyt niska wysokość ubezpieczenia i brak gwarancji dodatkowego ubezpieczenia w starym kontrakcie

---

Jednoznacznie nieuzasadnione kryteria zmiany to:

- Czyste decyzje cenowe
- Decyzje w oparciu o jakiekolwiek certyfikaty jakości, oceny lub podobne niekonkretne kryteria oceny
---

@Matthew
PC oferuje oczywiście również pieczęć kontroli w ramach usług dla ubezpieczycieli, czy HM na przykład na pewno chciałby to mieć, uważam to za wątpliwe, a raczej bym to kwestionował.

W końcu jest to po prostu dostawca i z całą pewnością nie jest to bezwarunkowo wykorzystywane. Zaletą tego oprogramowania jest z pewnością to, że podczas wyświetlania oceny można od razu przeczytać zapisy warunków, na których się opiera, także warunki z ostatnich lat. Więc mniej „jedz gwiazdki” ... niż w przypadku niektórych innych oprogramowań.

Jako narzędzie na pewno nie gorsze, a w porównaniu do niektórych innych oprogramowań na pewno lepsze, ale to tylko narzędzie. Ale przecież sam wiesz, Alex.

W zasadzie wystarczający wybór różnych stawek (niezależnie od tego, w jaki sposób zostały wygenerowane), na początek spełnia wymogi ustawowego obowiązku brokera, jak dobrze wiesz, że nie jest to jednak nasz sposób pracy, Piotra czy mojego, przynajmniej jest nam to znane.

To oczywiście nie dotyczy preferowanego przez niego oprogramowania Premium Circle?

Przepraszam, prawie to przeoczyłem, dlatego teraz odpowiedź.

Tak, zgadza się Pańska ocena: Faktycznie nie dotyczy to oprogramowania Premium, tak naprawdę.

Nigdy nie było celem Premium Circle rozdawanie ton wygłuszeń i łyżeczek do gotowania. Wydaje mi się, że liczba firm, które obecnie mogą chwalić się tym, że dobrze wypadają w naszym oprogramowaniu, jest bardzo ograniczona - przynajmniej odczuwalnie 3,4 firmy?
Dzięki oprogramowaniu Premium, fachowy makler jest w stanie porównać warunki poszczególnych dostawców w sposób dokładniejszy, niż oferuje to obecnie żadne inne oprogramowanie, umożliwiając porównanie - które ostatecznie musi być omówione z klientem.
Wagi gwiazdek, ocen itp. nie istnieją.

Klient decyduje, które kryterium uważa za ważne, a które za mniej ważne - ale powinien dowiedzieć się wcześniej, w czym różnice mogą polegać. Moim zdaniem, jest to podstawowe zadanie maklera, który traktuje swoją pracę poważnie.

W tym sensie można porównać oprogramowanie do mikroskopu: Jeden widzi podczas przeglądania coś ruchomego - ekspert dostrzega zarazki i bakterie, z których mogą wyniknąć problemy.

W razie potrzeby, zapraszam do kontaktu w celu krótkiej prezentacji online.

Pozdrowienia z Hesji

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata