Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Odszkodowanie za wcześniejszą spłatę kredytu hipotecznego

Napisany przez Blub82
Cześć wszystkim,

mam pytanie i liczę na pomoc.
Dwa lata temu przeniosłem kredyt hipoteczny, ponieważ oprocentowanie przy jego zawieraniu było bardzo wysokie.
Zapłaciłem karę w wysokości 22 000 euro. Czytałem, że istnieje możliwość zwrotu tej kary. Widziałem też film na Zdf-Info „Klienci banków żądają zwrotu pieniędzy”.

Kto zna się na tym temacie?

Proszę o odpowiedź??

Napisany przez GeorgPuetz
Obliczenie odszkodowania za wcześniejszą spłatę powinno odbywać się zgodnie z orzecznictwem. Istnieją wyroki, aż po Federalny Trybunał Sprawiedliwości (BGH).

W Państwa przypadku wygląda na to, że przekszałcenie ze strony pożyczkodawcy miało miejsce dobrowolnie. W takim przypadku odszkodowanie za wcześniejszą spłatę może wynieść maksymalnie dwukrotność normalnej wysokości odszkodowania za wcześniejszą spłatę (limit lichwy).

Niemniej jednak, sugerujemy skonsultowanie wysokości odszkodowania za wcześniejszą spłatę z VZ lub ekspertem. Jeśli odszkodowanie za wcześniejszą spłatę jest zbyt wysokie, możecie Państwo mieć nadzieję na jego korektę.

Napisany przez BerlinerJan
Tak, na pewno jest możliwe kwestionowanie kary za wcześniejszą spłatę i uzyskanie racji. Ale jak powiedział już pan Pütz, to zależy od przypadku do przypadku i bez pomocy prawnej niewiele się zdziała. Na stronie kreditchecken.de można bezpłatnie zweryfikować swoją umowę kredytową pod kątem kary za wcześniejszą spłatę itp. Po prostu wrzuć tam dokument, panowie są bardzo kompetentni. Pozdrowienia z Berlina

Napisany przez Markus70
@BerlinerJan: sprawdzanie zdolności kredytowej to jakiś żart?! Jeśli na stronie głównej mowa jest o Darlehn, jak wykwalifikowane muszą być osoby za tym stojące?! Informacje o właścicielu? Niekompletne! To nazywam brakiem przejrzystości!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata