Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: ubezpieczenie z procedurą zespołową ???

Napisany przez rheingeist
Witam wszystkich,

Pięć lat temu pracowałem krótko w firmie (przez 4 miesiące), która ubezpieczyła mnie w dziwny sposób. Wtedy raz wpłacono coś do tego ubezpieczenia w ramach procedury zespołowej. Od tamtej pory nic się nie działo. Dokumentacja jest kiepska, brak numeru polisy. To, co udało mi się znaleźć.

Podpisując niniejszy dokument, zgadzasz się na treść powyższego oraz na zawarcie ubezpieczenia na życie w ramach istniejącej umowy ramowej zbiorowej w DIREKTAG.

W dniu nieusuwalności, tj. 01.11.2014, Twoje roszczenie wynosi 420,- €.

Nigdy nie wpłacałem do tej polisy, to tylko moja stara firma kiedyś wpłaciła. Od tego czasu nie słyszałem o tym, żadnych rozliczeń, żadnych informacji o rozwoju, po prostu nic.

Zakładam, że mam ubezpieczenie na życie. Pytanie tylko, gdzie.

Czy mogę wypłacić te 420,- €? Czy mam się trzymać w tyle, ponieważ przez ostatnie pięć lat nie wpłaciłem nic?

Pozdrawiam,

reini

Napisany przez Torsten Breitag
ubezpieczenie emerytalne powinno przestać obowiązywać po zmianie pracodawcy po 4 miesiącach. Gdyby można je było przenieść, otrzymałbyś odpowiednie dokumenty (musiałbyś otrzymać).

Napisany przez rheingeist
Hej,

Tylko dlatego, że moja umowa o pracę została rozwiązana, pieniądze także zniknęły.

Czy to nie są dwie różne rzeczy!

Czy pracodawca nie powinien dostać czegoś w zamian, że ewentualnie umowa zostanie anulowana.?

Jestem zdania, że umowa jest wciąż ważna.

Napisany przez Torsten Breitag
§ 1b BetrAVG Nieprzywłaszczalność i realizacja świadczeń emerytalnych w przedsiębiorstwie - dejure.org w akapicie 1

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata