Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: DAX *Dzień* - Co porusza indeks DAX?

Napisany przez Karat
1. Jak indeks DAX reaguje na sygnały z Ameryki i Azji? 2. Czy to był punkt zwrotny w powrocie do normalnego życia codziennego? 3. Czy najgorsze już minęło? 4. Czy możemy mieć nadzieję na koniec roku? 1. Po raz pierwszy pozytywnie. W ciągu dnia słabnie! 2. Nie, uciążliwe problemy nie są jeszcze za nami! 3. Nie, musimy z pewnością poczekać do pierwszej połowy roku! 4. Tak, gdy wszystko będzie już na stole, będziemy mogli znowu zacząć budować. Karat

Napisany przez Karat
Zaczynam się zastanawiać, dlaczego zawsze analizuję DAX, skoro to Dow Jones i Nasdaq określają rytm handlu na DAX. Bez Ameryki na DAX nic nie zrobisz. Karat

Napisany przez Morae
Karat pisze: 3. Czy najgorsze już minęło? 3. Nie, musimy poczekać z pewnością do połowy pierwszego półrocza! Karat
Na DAX-ie może jeszcze wiele się wydarzyć. Spadek poniżej 6 000 punktów również nie jest nierealistyczny.

Napisany przez Karat
Cześć Morae Jak widzisz dalszy rozwój na giełdzie i w szczególności dla DAX-a? Patrząc na cały rok? Moim zdaniem sytuacja może się poprawić od drugiej połowy roku, a pod koniec tego roku możemy ponownie zobaczyć znacznie bardziej przyjazne poziomy indeksów. Jak pokazują teraz zamieszki w Tybecie, Igrzyska Olimpijskie mogą się okazać zepsutymi grami. Mogę sobie wyobrazić, że różne grupy polityczne oraz uciskane i dyskryminowane grupy etniczne w Chinach, bo przecież nie wszyscy Chińczycy są związani z partią, mogą wykorzystać Igrzyska Olimpijskie jako platformę do zwrócenia uwagi na problemy w Chinach. Na pewno nie przejdzie to też bez echa na giełdach. Karat

Napisany przez Karat
Stan magazynowy - Perspektywy na dzień 21.03.2008 Zakładam, że osiągnęliśmy punkt zwrotny. Oznacza to dla mnie, że wyobrażalne koszmary zostały wliczone w ceny giełdowe. Oznacza to jednak również, że możemy musieć jeszcze przez jakiś czas żyć z wahającym się rynkiem giełdowym. Ze względu na rzeczywiste warunki gospodarcze i perspektywy firm można jednak oczekiwać kontynuacji trendu wzrostowego. Nie dzisiaj ani jutro, ale jak wiosenne kwiaty, tak i ceny na giełdzie powoli podniosą swoje głowy i zaczną rosnąć! Wnioski z kryzysu finansowego Gdy finanse są w opałach, może być łatwo uwolnić dużo pieniędzy. Pieniądze są rozdawane bez długich konsultacji i referendum z różnych stron. Ludność jest pytana tylko wtedy, gdy trzeba odnowić toalety i ubikacje. Ale przecież dobrze o tym wiemy. W sprawach światowych finansów są zorientowani tylko nieliczni! To samo dotyczy dostarczania pieniędzy na wojny. Na to zawsze jest wystarczająco dużo środków. Dla zlikwidowania głodu, chorób, ucisku, itp., środki są już raczej ograniczone. Rozwiązanie tych problemów nie przynosi korzyści decydentom. Kierunek giełd Co więc się stanie, jeśli moje założenie jest słuszne i osiągnęliśmy punkt zwrotny na giełdach? Oto moje przemyślenia. DAX i pozostałe indeksy DAX zbliży się w ciągu roku do poziomu 8000 lub go przekroczy. Nowe ATH również może stać się możliwe. To samo dotyczy giełd, których kraje mają silną gospodarkę. Ulubieńcy: DAX, S&P 500, NIKKEI, Farmacja, Biotechnologia, Komunikacja, Infrastruktura, Rolnictwo! Złoto i srebro Jeśli zakładam wzrostowe ceny akcji, logiczne jest, że złoto i srebro będą krótko- i średniookresowymi przegranymi. W szczególności oczekuję, że udział spekulacyjny zniknie. Silniejszy dolar również będzie miał na to wpływ! Ropa Również cena ropy naftowej w ciągu najbliższych miesięcy będzie spadać. Wynika to z malejącego popytu (pora roku), wysiłków oszczędnościowych i energii alternatywnej. Także masowa spekulacja zniknie. Silniejszy dolar również pomoże uzyskać korzystniejszą cenę ropy. dolar amerykański $ dolar, zgodnie z tym założeniem, ponownie stanie się droższy wobec euro, CHF, jena. ZAGROŻENIE: Uważam, że w lecie w Chinach i podczas Igrzysk Olimpijskich może się wiele wydarzyć. To z Tybetańczykami i ich dążeniami do niezależności to tylko zapowiedź. Inne regiony również mogą się dać we znaki! Nie będą mieli lepszej platformy niż Olimpiada do zaprezentowania swoich spraw. Na pewno przyciągną dużo uwagi. Zapobieganie temu jest oczywiście najwyższym priorytetem dla władz w Pekinie! Takie zamieszanie w Chinach na pewno pozostawiłoby wyraźne ślady również na giełdach. A teraz chciałbym poznać również Wasze opinie. Być może uda nam się następnie zebrać różne poglądy i wnioski do strategii. Życzę wszystkim wesołych Świąt Wielkanocnych. Pomalujcie jajka na czerwono, żeby było je łatwiej odnaleźć w śniegu. Karat [/color]

Napisany przez priorliste
Uwaga Baeren (oprócz JJ3)... to jednak może być również dość interesujące, jeśli uda się utworzyć SKS.

Napisany przez priorliste
2. Cel Fib 61%, (unikaj fałszywego wybicia!) 3. Cel....

Napisany przez Karat
Refleksje i perspektywy od 13.05.2008 r. Jak już zauważyłem w poprzedniej perspektywie, jesteśmy na punkcie zwrotnym. Jednakże ten punkt zwrotny bardziej przypomina bazowe obozowisko przed zdobyciem ośmiotysięcznika! Ale dlaczego nic się nie rusza, dlaczego nie może wykształcić się wyrazisty trend. Dlaczego zaufanie inwestorów nie powraca szerokimi garściami? HAMULCE KURSÓW AKCJI, takie jak: - Kryzys finansowy słabnie. Szkody są znane!? - Niskie stopy procentowe! - Cena złota spada! - Koniunktura nadal jest dobra! - Firmy pozostają w dalszym ciągu powściągliwie optymistyczne. Jednakże nadal nie można wykluczyć negatywnych niespodzianek! Dla mnie wyłaniają się dwa kluczowe punkty, które na razie powstrzymują trwały wzrost indeksów i kursów akcji. [size=large]1. Cena ropy naftowej 2. Zaufanie inwestorów[/size] Wierzę, że dopóki cena ropy nie tylko pozostaje wysoka, ale od kilku dni stale dostaje nowe rekordowe notowania, hamulec na rynkach akcji nie zostanie zwolniony. Tak samo zaufanie inwestorów (prywatnych i instytucjonalnych) nie nadejdzie, dopóki warunki nie staną się bardziej przejrzyste. Zbyt wielu ludzi w ostatnich miesiącach doznało poważnych strat w wyniku kryzysu finansowego. Będą musieli jeszcze przez jakiś czas lizać rany. Nie wierzę w następującą recesję, być może w zdrowe ochłodzenie, ale głód krajów przemysłowych i rozwojowych pozostaje nadal ogromny. Mała przerwa nie zaszkodzi. To dałoby nieco czasu na ponowne przemyślenie działań rządów dotyczących zrównoważoności ich działań. Jest to pilnie potrzebne. Aby zawodowcy mogli nadal zarabiać, w nadchodzących tygodniach raczej nie będziemy mieli jasnego trendu na giełdach i będziemy musieli żyć z huśtawką na giełdzie. Moim zdaniem albo to tylko nadzieja, albo marzenie, bądź oczekiwanie, giełdy raczej nie odzyskają sił przed późnym latem. Nadejdzie jesień, a wraz z nią statystycznie najgorsze miesiące dla giełd. I rok już się kończy. Pozostaje szansa na późniejszą rajd roku i optymizm na 2009. Moje wnioski z aktualnej perspektywy: Huśtawka giełdowa z powoli rozpoczynającym się rajdem letnim. Spokój jesienią i późniejszy rajd końcówkowy roku, jeżeli prognozy gospodarcze na 2009 będą przeważnie pozytywne. Więc nadal zakładam, że w tym roku ujrzmy jeszcze na DAX poziom 8000. Złoto Widzę, że złoto w tym roku raczej osłabnie. Jednakże ogólnie niepewna sytuacja (ropa naftowa) i duch inflacji nie pozwolą na gwałtowne spadki cen złota. Ropa naftowa Widzę także, że cena ropy naftowej w letnich miesiącach będzie znacznie niższa. 100$ powinno zostać ponownie przekroczone. Dla nas silniejszy dolar może nam nieco pokrzyżować plany. dolar amerykański $ Spodziewam się, że dolar w tym roku ponownie stanie się znacznie silniejszy. NIEBEZPIECZEŃSTWO: Zamieszki latem w Chinach i podczas Igrzysk Olimpijskich. Malejąca dynamika w krajach wschodzących. Inflacja. Wyższa cena ropy naftowej. Globalizacja Objawy rozpadu w Unii Europejskiej (czy solidarność przetrwa, gdy już nie będzie tak dobrze)? Do zobaczenia następnym razem. Karat

Napisany przez Karat
Na dziś dokonałem następujących dyspozycji dotyczących DAX. Sprzedaż mojej długiej pozycji po osiągnięciu około 7040! Zakup nowej krótkiej pozycji po osiągnięciu około 7040! Ważne tylko dziś! Karat

Napisany przez Karat
Prognoza DAX na tydzień 2.-6.6.08 Większość analityków zgadza się ze mną, że w tym tygodniu na DAX nie powinno się zbytnio zmienić w porównaniu z poprzednim tygodniem. DAX pozostaje uwięziony w zakresie między 7000 / 7100 lub 7100 / 7200. Tylko wybicie ponad lub poniżej tych poziomów mogłoby ewentualnie wywołać trend wzrostowy lub spadkowy. Dane koniunkturalne, które zostaną opublikowane w tym tygodniu, raczej są oczekiwane pesymistycznie i sugerują, że DAX może zejść w dół. Z drugiej strony, wydaje się, że na poziomie 6950/7000 również potrafi się oprzeć. Podsumowanie moje na ten tydzień: Ruchy w zakresie 100 punktów między 6950 / 7100 z lekko (o 50 punktów) niższym DAX-em w piątek tego tygodnia, niż w poprzednim piątku. Karat

Napisany przez ole111
Kup Commerzbank 19,37

Napisany przez Forexyman
ole111 pisze: Kupić Commerzbank 19,37
hmm, a to przy tej belce

Napisany przez ole111
Cytat od ole111 Kup Commerzbank 19,37 hmmm i to przy tym wzroście Nóż spada, ale mam nałożone rękawice. Chwytacz noży

Napisany przez ole111
ole111 pisze: Kupuję Commerzbank za 19,37
Jestem nadal zaangażowany.

Napisany przez ole111
ole111 pisze: Zitat von ole111 Kauf Commerzbank 19,37 bin noch dabei.
Dobry handel do tej pory.

Napisany przez ole111
ole111 pisze: Zitat von ole111 Zitat von ole111 Kauf Commerzbank 19,37 bin noch dabei. guter Trade bisher.
Hälfte weg für 21,56

Napisany przez ole111
ole111 pisze: Cytat od ole111 Cytat od ole111 Cytat od ole111 Kup Commerzbank 19,37 nadal jestem zaangażowany. dotychczasowa udana transakcja. Połowa sprzedana za 21,56
ponownie połowa za 21,16 pełna pozycja

Napisany przez ole111
ole111 pisze: Cytat od ole111 Cytat od ole111 Cytat od ole111 Cytat od ole111 Kupić Commerzbank 19,37 nadal jestem z nimi. dobry handel do tej pory. Połowa sprzedała się za 21,56 połowa wróciła do 21,16 pełna pozycja
Byłem wczoraj w pracy, gdy kurs giełdowy spadł. Wygląda to nieciekawie. Zobaczymy, czy w poniedziałek dokupię trochę więcej.

Napisany przez ole111
ole111 pisze: Cytat od ole111 Cytat od ole111 Cytat od ole111 Cytat od ole111 Cytat od ole111 Zakup Commerzbank 19,37 nadal jestem zaangażowany. Dotychczasowa udana transakcja. Połowa sprzedana za 21,56 nadal jestem zaangażowany. Pfuj połowę z powrotem za 21,16 pełna pozycja Byłem wczoraj w pracy, gdy spadki się pojawiły. Wygląda to bardzo źle. zobaczymy, czy w poniedziałek dokupię jeszcze raz.

Napisany przez ole111
ole111 pisze: Zitat von ole111 Zitat von ole111 Zitat von ole111 Zitat von ole111 Zitat von ole111 Zitat von ole111 Kauf Commerzbank 19,37 bin noch dabei. guter Trade bisher. Hälfte weg für 21,56 bin noch dabei.igitt hälfe wieder zurück zu 21,16 volle Position war gestern auf der Arbeit als die Rutsche kam.Sieh gar nicht gut aus. mal schauen ob ich Montag noch mal nachkaufe.
bin noch dabei. igitt

Napisany przez ole111
KK Bilfinger 58,05 wirus denerwuje mnie.

Napisany przez ole111
KK Bilfinger 58,05 wirus chodzi mi po nerwach. Sl przerwane potwór VK56,96 cobank to samo bagno VK 19,49

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata