Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Pytanie dotyczące kredytu samochodowego.

Napisany przez wosik97
Cześć, dotychczas nie miałem żadnych doświadczeń w zakresie kredytów, ponieważ dotychczas nie był mi to potrzebny. Oto moja sytuacja wyjściowa:

Dochód netto gospodarstwa domowego przekracza 5000€, a jedna z osób jest urzędnikiem. Teraz chcemy kupić nowy samochód za 15.000€ i wpłacić z własnej kieszeni 5000€. Salon samochodowy zaoferował nam kredyt w wysokości 10.000€ z oprocentowaniem 4,99% na okres 84 miesięcy (miesięczna rata wynosi prawie 160€), ale spłata w każdej chwili jest możliwa. Na stronie Check24 otrzymałem oferty Targo Bank i barlaycard na kwotę 10.000€. Wydaje się, że są one nieco lepsze. Czy te dwóch dostawców można śmiało polecić w naszej sytuacji? Czy lepiej trzymać się z dala? Jak już wspomniałem, to zupełnie nowe dla mnie...

Napisany przez 2Escorpio
Cześć,

co jest lepsze przy dwóch pozostałych?

Poza tym TargoBank (dawniej Citibank) i Barclaycard to zwykłe i duże banki. To drugie jest coraz bardziej popularne w Anglii.

Napisany przez wosik97
Założenie jest takie, że zdolność kredytowa jest dobra (co u nas powinno być spełnione), w takim przypadku stopa procentowa jest znacznie niższa niż w salonie samochodowym, gdzie wynosi 4,99%, co oznacza, że płacimy prawie 20€ mniej odsetek miesięcznie.​

Ale to tylko jeśli niczego nie przeoczyłem i obie banki są wiarygodne, dlatego wolę zapytać tutaj...

Napisany przez Alex [CryptoMod]
To, co znajdziesz na Check24, to nie jest oferta, a jedynie co byłoby ewentualnie możliwe. Po wypełnieniu całego formularza otrzymasz dopiero wtedy (i dopiero wtedy !!!) ofertę, która w przypadku Targobank zazwyczaj wypada wyżej. Na początku roku przeniosłem długi hipoteczne (koszty po remoncie) z Postbanku na refinansowanie pod 4,95% rocznie. To również było za pomocą check24. W zależności od waszych miesięcznych dochodów moglibyście wybrać krótszy okres kredytowania, co również obniżyłoby oprocentowanie w ofertach.

Napisany przez wosik97
Ok, dzięki za informację. W takim razie poproszę o przygotowanie oferty...

Napisany przez 2Escorpio
To, co pisze Herrmueller, oczywiście jest prawdą.

Check24 zawsze najpierw pokazuje powierzchownie oprocentowanie... własną stopę odsetkową dowiadujemy się dopiero po bezpośrednim zapytaniu w odpowiednich bankach.

Ale jeśli oprocentowanie w Barclaycard i Targobank nadal pozostaje atrakcyjne, można śmiało wybrać te banki... są to całkowicie normalne banki.

A żadnym bankiem nie jest Szanowny Pan Bank :-D

Napisany przez wosik97
Na przykład teraz Targo Bank zaproponował mi ofertę z oprocentowaniem 3,99%, co jest o 1% lepsze niż oferta z salonu samochodowego. To już znacząca różnica przy okresie kredytowania wynoszącym 84 miesiące...

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Tylko niestety, miałem bardzo złe doświadczenia z Targo. Byłem w oddziale, ponieważ nasza sytuacja była trudna do opisania na papierze. Rozmowa sprzedażowa trwała godzinę (Riester/BSV blblabla), a potem powiedzieli mi o oprocentowaniu efektywnym 13,9%...
Przez internet dostałem odmowę ze względu na moje zachowanie w przeszłości...
Wygląda na to, że to tylko chwyty marketingowe dla nowych klientów, ponieważ mam obecnie kredyt 0% w Targo......

Napisany przez wosik97
No cóż, co oznacza oferta z wywieszoną wabikiem. Na koniec to zdolność kredytowa decyduje o tym, jak dobra będzie oferta...

Napisany przez 6Bankkaufmann
Decyduje zdolność kredytowa i historia w Biurze Informacji Gospodarczej, swojego rodzaju historia klienta w Biurze Informacji Gospodarczej.

Napisany przez Goegelein
To, co jest piękne w kredycie, to fakt, że kredytobiorca nie musi sprawdzać zdolności kredytodawcy! Dlatego warunki i koszty są ostatecznie najważniejsze!

Dlaczego pożyczkobiorca powinien chcieć sprawdzić wiarygodność kredytodawcy?

Napisany przez Goegelein
Nie, on tego również nie chce! I nie jest to konieczne!

Oczywiście, to ironia z Pana strony. Ale pokaż mi klienta, który chce skorzystać z kredytu ratalnego i sam z własnej inicjatywy próbuje ocenić wiarygodność banku przed czasem. Oczywiście można użyć oceny S&P, dobrze, ale poza tym to wszystko.

Napisany przez Goegelein
Być może nie wyraziłem się do końca jasno. W przeciwieństwie do inwestycji finansowej, jako pożyczkobiorca nie musisz przejmować się pożyczkodawcą. Jednak warto zwrócić uwagę na warunki i treść umowy!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata