Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Kupno domu z matką.

Napisany przez nata25
Cześć, jesteśmy rodziną z 4 dziećmi, chcielibyśmy zbudować Dom. Ponieważ mój mąż jest samozatrudniony dopiero od roku, nie wchodzi w grę zakup z nim. Zastanawiamy się, czy możliwe byłoby sfinansowanie, które odbywałoby się na mnie i mojej matce. Mam 37 lat, moja matka 58. Zapytaliśmy w banku, a oni mówią, że pożyczka musi być spłacana do 75. roku życia mojej matki. W związku z tym miesięczne obciążenie byłoby odpowiednio duże. Czy u wszystkich banków jest to takie samo?

Teraz coś o planach. Koszty budowy wraz z działką to 500 000 euro. Z apartamentem: Dochód z najmu - 600 euro netto.

WK 120 000 euro

100 000 euro będą finansowane przez KFW.

Pożyczka bankowa: 280 000 euro

Dochody:

Ja - 975 euro (przeliczony na 13 wynagrodzeń) + 450 euro z dodatkowej pracy

Matka - 1787 euro (przeliczony na 13 wynagrodzeń)

Dodatek mieszkaniowy 773 euro

Dochód z najmu: 600 euro

Dochody męża nie wliczają się (chociaż oczywiście ma dochody)

Razem: 4578,- euro

brak innych kredytów.

Czy jest możliwa pożyczka? Jeśli tak, czy ktoś może wiedzieć, w jakim banku wiek mojej matki nie ma znaczenia?

Dziękuję bardzo

Napisany przez Alex [CryptoMod]

Czy możliwe jest uzyskanie pożyczki? Jeśli tak, czy ktoś wie, w jakim banku wiek mojej matki nie odgrywa roli?

Nie,
bo szczerze mówiąc, jeśli Twoja matka umrze, nie będzie mogła już nic spłacać.

Gdzie mieszkacie?
Czy potrzebny jest obiekt za 500 000 EUR ???

Napisany przez nata25
Mieszkamy w Badenii-Wirtembergii niedaleko Stuttgartu. U nas nie ma innych cen, stare obiekty kosztują 400 000. Poza tym nie ma już nic do kupienia. Kiedy czytam o domach za 120 000 lub za 200 000, mogę tylko potrząsnąć głową. Za 120 000 można u nas dostać 2 pokoje i tyle. Takich cen u nas nie ma. Ponadto jaka różnica, jaki jest wpływ ceny domu na wiek mojej matki???

Wiek matki nie ma na to wpływu, jednak pożyczka może zostać spłacona szybciej dzięki wyższemu wkładowi na poczet spłaty. \r\n \r\n W naszej okolicy domy jednorodzinne z 1970 roku o powierzchni 150 m kw. kosztują około 100-150 tys. EUR. Oczywiście w Stuttgarcie będą droższe. \r\n \r\n Czy już zapytałeś w starostwie powiatowym o jakieś dotacje? Programy subsydiowania oprocentowania lub bezzwrotnych pożyczek dla rodzin? \r\n \r\n www.baufoerderer.de - Portal informacyjny o dotacjach na budowę, finansowaniu budowy, doradztwie budowlanym i prawie budowlanym

Napisany przez 6Bankkaufmann
Jaki jest plan dotyczący matki? Czy zamierzasz zamieszkać razem? Gdzie aktualnie mieszka?

Napisany przez nata25
100 000 euro miałyby być ze zniżką odsetek od L-Bank na niskoenergetyczny Dom.
Ale szczerze, w naszej okolicy sprzedawany jest bungalow o powierzchni 120 m2 z piwnicą, na działce 5 arów, z 1980 roku. cena 395 000,-. Dach i ogrzewanie trzeba zrobić od nowa, więc szybko dochodzimy do 470 000 zł z dodatkowymi kosztami. Nasz Dom ma mieć 270 m2, 2,5 pokoju, będzie wynajmowany - dochód z najmu. Planujemy, że z nowym budownictwem będziemy znacznie lepiej prosperować.

Napisany przez nata25
Mama mieszka z nami.

W zasadzie wygląda to nieźle, ale istnieje kilka niepewności:

- Jakie będzie wynagrodzenie matki po 5 latach na emeryturze?
- Przychody z najmu 600 EUR... Co się stanie, jeśli najemca nie zapłaci?

Następnie powinieneś obliczyć normalne wynagrodzenia netto, nie przenosząc 13 na 12, ponieważ musisz opłacać raty z miesięcznych dochodów.

Jednakże łącznie 975 EUR + 450 EUR + 773 EUR + 1000 EUR (emerytura matki) = 3.200 EUR

Dla kredytu w wysokości 280.000 EUR musisz uwzględnić miesięczne obciążenie około 1.200 EUR + KFW (około 150-200 EUR ??)

Ogólnie 1.400 EUR miesięcznie + koszty dodatkowe około 540 EUR (270q m+2EUR/qm)
Więc około 2.000 EUR obciążenia w porównaniu do 3.200 EUR pewnego dochodu. Pozostaje więc 1.200 EUR dla kobiety/mężczyzny + 4 dzieci....

Napisany przez 6Bankkaufmann
Problem polega na tym, że główne dochody pochodzą od Pani matki. W związku z tym obliczenie zwykłego kredytu z odsetkami w wysokości 1% lub 1,5% byłoby zbyt niskie. Należy skupić się na stopach odsetkowych w wysokości 2%-2,5% ze względu na zbliżający się emerytalny wiek Pani matki. Jednakże ogólna zdolność kredytowa nie pasuje. Prawdopodobnie po ocenie wszystkich dokumentów będzie to decyzja indywidualna, ponieważ Pani kapitał własny jest interesujący dla banków.

Napisany przez nata25
No cóż, mój mąż również zarabia pieniądze, chociaż jeszcze nie zostały one uwzględnione, ale będą za 1-2 lata. Moja matka ma mieszkanie na własność, które jest wynajmowane i zostanie spłacone za 7 lat. Dodatkowo za rok dostanę pełny etat pracy.

no cóż, mój mąż również zarabia pieniądze, które jeszcze nie są uwzględnione, ale za 1-2 lata będą. Moja matka ma mieszkanie na sprzedaż, które jest wynajmowane i zostanie spłacone w ciągu 7 lat. A ja znajdę pełnoetatową pracę za rok.

To też było moje pierwsze przemyślenie, poczekać, aż Twój mąż będzie miał 2 dyplomy i wtedy zająć się całą sytuacją. Wtedy można by było uwolnić matkę, a ona mogłaby być lokatorką w domu.

Napisany przez HerrWerner
Cześć,
jak już wspomniałem, nie jest to łatwa sprawa. Chociaż BW jest częściowo znane z wyższych cen nieruchomości, zalecam dokładne sprawdzenie, czy nie ma tam tańszej opcji.
Moja żona i ja również zdecydowaliśmy się w 2011 roku na zakup domu, jednak na używanej prefabrykowanej (Dom z drugiej ręki).
Przeglądaliśmy wiele różnych obiektów i początkowo odstraszały nas wysokie ceny. Po pewnym czasie jednak zaczyna się lepiej orientować w tej kwestii. Zwróciliśmy się z polecenia przyjaciół do nowszej firmy prefabrykującej o nazwie davinci-haus.de. Zaskakująco okazało się, że mniejsze firmy nie tylko były znacznie milsze i bardziej profesjonalne w doradztwie i obsłudze klienta i dostosowywały się do naszych potrzeb, ale były również znacznie tańsze od dużych i znanych firm.
Obydwoje mamy średnie dochody około 1600 € miesięcznie i zgodnie z tym zostało zaplanowane finansowanie. Możliwe trudności z płatnościami również zostały uwzględnione.
Warto może umówić się na zupełnie niezobowiązujące spotkanie doradcze. Na pewno nie zaszkodzi.
Najlepsze życzenia
Pan Werner

@nata25

Czy zauważyłeś tutaj w forum użytkowników, którzy od razu w pierwszym poście zaczynają grać na reklamach ????

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata