Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: kredyt dla przedsiębiorców

Napisany przez Serviceengel
Byłam prawie świadkiem poważnego upadku.
Trochę naiwna, na pewno!
Myślałam, że jako zamężna kobieta mogę dostać kredyt bez mojego męża. Teraz nauczyłam się, że jako osoba samozatrudniona nie można dostać prywatnego kredytu z akceptowalnymi odsetkami. Kupiłam działkę i podpisałam umowę. Miałam ze sobą dokumenty księgowe z 2 lat i zostałam odrzucona przez kilka banków. Miałam dobry i zły rok finansowy. Żyję z tego, nie pozostawiając nigdy żadnych długów. Miałam kiedyś kredyt na budowę domu, wszystko spłaciłam przed terminem. Gdybym zabrała męża, miałabym szansę, ale dzięki.

Gdybym była zatrudniona i zabrała ze sobą trzy miesięczne wypłaty, nie byłoby problemu. Ale nawet te kredyty oferowane mi były do 3 razy wyższe od prywatnych. Wprowadziło mnie to w takie kłopoty, że prawie wyczerpałam moje konto firmowe i sprzedałam wszystko, co mogłam. Nawet moją rezerwę biżuterii. Teraz jeszcze czeka mnie podatek od nabywania nieruchomości oraz rachunek za notariusza i drżę, czy sobie poradzę.
Dla mnie jako kobiety biznesu to prawdziwe obciachowanie, mam jeszcze limit debetowy.
Dowiedziałam się, że pierwszy bank zrobił zapytanie do Biura Informacji Kredytowej i inne banki mogły mi w ciągu minut powiedzieć, że nie dostanę kredytu. Czuję się niemal jak margines społeczny. Jestem taka wściekła!
Czy istnieją jeszcze jakieś wiarygodne opcje?

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Serviceengel.
Gdy czytam Twój post, próbuję zrozumieć kolejność wydarzeń.
Czy dobrze rozumiem, że najpierw kupiłeś działkę i teraz próbujesz uzyskać kredyt bankowy?
Czyli mówimy o kredycie bankowym, kredycie ratalnym.
Niżej wspominasz o kredytach prywatnych.
Byłoby sensowne, gdybyś podał następujące informacje:
- cena zakupu działki zapisana w aktach notarialnych
- żądana suma kredytu
- od kiedy jesteś samozatrudniony
- data twojego ostatniego zeznania podatkowego

Miałem podatek dochodowy z lat 2010 i 2011, ale teraz to już nie ma znaczenia. Nie jest to działka budowlana, lecz działka poza obszarem zabudowanym z istniejącą już zabudową. Chciałbym odnowić bungalow, a potem są jeszcze inne budynki, ale to nie jest istotne. Cena zakupu wynosiła 20 000 € i chciałbym wziąć kredyt w wysokości około 20 000 € w warunkach, które zazwyczaj są dostępne. Jestem samozatrudniony od 6 lat i nigdy nie miałem długów, moje sprawy bankowe zawsze były w porządku. Na przykład, sfinansowałem 2 nowe samochody w tym czasie. To było około 50 000 € i z tego żyłem. Gdy to będzie zarejestrowane w księdze wieczystej, ponownie spróbuję ubiegać się o kredyt. Wiadomość w Biurze Informacji Kredytowej na pewno pokazuje, że moje podanie o kredyt zostało odrzucone. W międzyczasie opłaciłem już działkę, również pośrednika nieruchomości i jakoś poradzę sobie z resztą. Cieszę się z każdej dobrej rady.

Działka z domem za 20 000 EUR?
Czy możliwe jest, że lokacja całego obiektu przemawia za odrzuceniem.
Czy chodziło Panu/Pani o cenę zakupu 200 000 EUR?
W jakim kodzie pocztowym znajduje się nieruchomość?

To tylko mały bungalow na działce i cena jest odpowiednia. Więc to żadna wielka sprawa! Ocena nie jest warta dla banków, zbyt wiele zachodu dla takiego małego kredytu.
Jeszcze spróbuję, zobaczymy, jak się za to zabiorę.

Trudno ocenić to z oddali, gdy nie można szczegółowo przeanalizować decyzji o podatku dochodowym.
Może się jednak zdarzyć, że obiekt/nieruchomość nie nadaje się do zabezpieczenia kredytu hipotecznego z powodu lokalizacji z punktu widzenia banków.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata