Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: VTB-Bank / Kryzys krymski

Napisany przez trino
Cześć eksperci,
Z około 15 miesięcy temu otworzyłem konto terminowe online w VTB-Direct Bank. Oferta była wtedy bardzo atrakcyjna, oferowano 3% oprocentowania. Dotychczas wszystko działało świetnie, po roku dostałem pierwsze odsetki. Jestem jednak związany umową do końca 2015 r.
Ponieważ VTB-Direct Bank to bank austriacki, podlega austriackiemu funduszowi gwarancyjnemu, który gwarantuje 100 000,- EUR. To, co mnie teraz nieco niepokoi, to rosyjska matka VTB-Direct Bank. VTB jest drugim co do wielkości bankiem rosyjskim i rzekomo kontroluje 61% VTB Austria.

Jeśli Zachód teraz zdecyduje się na sankcje z powodu Krymu (które mogą dotknąć także aktywa rosyjskie, jak podają wiadomości), czy powinienem martwić się o konto w VTB-Direct Bank w Austrii? Już pytałem, czy można wcześniej zrezygnować z umowy, ale odpowiedź była negatywna. Czy miałbym w tej sytuacji prawo do specjalnego wypowiedzenia umowy?

Pozdrowienia

trino

Napisany przez petethefarmer
Jestem w podobnej sytuacji. Inwestowanie w 2012 roku na 3 lata :-( ... Ale nic pewnego nie wiadomo. Ten artykuł na pewno jest dobrym punktem odniesienia ... ale szczerze mówiąc, to osobiście nie pomaga mi zbyt wiele ...

Bezpieczeństwo VTB Direktbank w kontekście kryzysu na Ukrainie

Napisany przez Reinsch
Mam tam również kwotę w wysokości ponad 5 cyfr, która jest zablokowana do początku 2017 roku. Aktualnie jednak jestem stosunkowo spokojny. Mam wystarczające zaufanie do austriackiego funduszu zabezpieczeń, zwłaszcza że w najgorszym przypadku pomoc UE nie jest mało prawdopodobna. Wydaje mi się mało prawdopodobne, że inwestycje z tego systemu zostaną przeniesione pod rosyjskie ręce.

W każdym razie, nie mogę zrobić nic więcej niż czekać, więc...

Napisany przez petethefarmer
Faktycznie, z lokatą terminową nie można zbyt wiele zrobić. Mimo to martwię się trochę... To dla mnie niebagatelna kwota, ale przynajmniej całość nie kończy się dopiero w 2017 roku :eek:

Napisany przez trino
Cześć wszystkim,

miło, że pomimo początkowej ciszy ostatecznie pojawiły się opinie. Zadawałem również pytanie bezpośrednio do VTB. Oczywiście wątpliwe jest, czy bank przyznałby się do ewentualnych problemów. Niemniej jednak oto oryginalna odpowiedź:

Szanowny Panie XXX,

Serdeczne dzięki za zapytanie.

Obecne oświadczenia i spekulacje związane z wydarzeniami na Ukrainie nie mają żadnego wpływu na VTB Direktbank ani na jej system gwarancji depozytów.

Obecnie nie ma żadnych sankcji ekonomicznych ani politycznych, które mogłyby wpłynąć na ulokowane środki naszych klientów.

VTB Direktbank jest członkiem Bundesverbandes deutscher Banken i należy, jako oddział austriackiego banku (VTB Bank Austria AG), do systemu gwarancji banków i bankierów GmbH w Austrii.

W związku z tym należy analizować wyłącznie działania VTB Bank (Austria) AG, które nie mają bezpośredniego związku z wydarzeniami na Ukrainie.

Ochrona inwestorów w Europie jest uregulowana w formie jednolitego systemu gwarancji depozytów. Obowiązuje jednolita kwota gwarancji w wysokości 100 000 euro, która jest zagwarantowana oszczędzającym w przypadku bankructwa banku.

Oszczędności ulokowane w VTB Direktbank są więc gwarantowane do maksymalnej kwoty 100 000 euro.

Pozdrawiamy serdecznie

Obsługa klienta VTB Direktbank

Co z tego wynika.. ? Obecnie czekam dalej i mam nadzieję, że sytuacja się uspokoi. Przecież Gerhard dzisiaj przytulił Putina, teraz wszystko będzie dobrze...

Pozdrowienia

Trino

Napisany przez EuroPaule
Cześć,

zakładam, że Wasze obawy są zrozumiałe, ale nieuzasadnione.

Oczywiście VTB to austriacki bank. Dlatego nie jest on objęty sankcjami wobec Rosji. Chyba że Tyrolscy Strzelcy Górscy ruszą w kierunku Wschodniej Ukrainy w celu wsparcia separatyści....

Jeśli już, to dotknięci są Rosjanie, którzy mają konto/depozyt w jakimś miejscu w UE. Jednak nie ma znaczenia, z jakiego kraju pochodzą udziałowcy banku.

Długoterminowo oczywiście możliwe jest, że rosyjska firma-matka popadnie w kłopoty. Wtedy sprzedaż austriackiej filii byłaby normalnym krokiem. Ale zazwyczaj dla klientów nie wiązałoby się to z żadnymi szczególnymi ryzykami.

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez domrepp
Może być interesujące w tym kontekście:

Moskiewski bank VTB przyciąga niemieckich oszczędzających wysokimi stopami procentowymi - manager magazin

Napisany przez 2Escorpio

Witam,

przypuszczam, że wasze obawy są zrozumiałe, ale nieuzasadnione.

Oczywiście VTB to austriacki bank. Dlatego nie podlega on sankcjom wobec Rosji. O ile Tiroler Gebirgsschützen nie ruszą z pomocą separatystom na wschodniej Ukrainie.....

Ewentualnie mogą być dotknięci Rosjanie, którzy mają konto/depozyt gdzieś w UE. Jednak nie gra to roli, skąd pochodzą udziałowcy banku.

Długoterminowo oczywiście możliwe jest, że rosyjska matka wpadnie w tarapaty. Wtedy sprzedaż austriackiej filii byłaby normalnym rozwiązaniem. Ale to normalnie dla klientów nie wiąże się z żadnymi specjalnymi ryzykami.

Pozdrowienia, Paule

Jednak jedno zostało pominięte....

Co jeśli matka wypłaci środki z VTB w Niemczech, Austrii, Francji? Na przykład w formie przeciwdziałającej sankcji? Albo po prostu TAK, ponieważ w Rosji nie ma tak poważnie z prawem, jak u nas, lub może obowiązują inne przepisy? A może rosyjski rząd dostosuje przepisy? (Jak to już miało miejsce w ciągu kilku dni, aby przejąć część innego kraju.)

W takim przypadku ochrona depozytów na pewno by nie zadziałała, ponieważ bank nie zbankrutował, ale matka po prostu z sankcjonowała/wstrzymała wypłatę.

Nie chcę wywoływać paniki, ale na pewno nie można to traktować zbyt łatwo.

Oczywiście nie musi nigdy dojść do takiej sytuacji, ale jedno jest pewne, jeśli Rosja wpadnie w kłopoty finansowe z powodu sankcji, to sięgnięcie po każdą możliwą pomoc będzie dla nich dogodne, a kilka miliardów euro depozytów byłoby na miejscu ;-)

Napisany przez Reinsch
Sprawa staje się jeszcze bardziej aktualna. Rosyjska matka VTB znajduje się teraz na czarnej liście sankcji UE/USA.

Na razie nie widać żadnych skutków dla austriackiej filii, przynajmniej ja nie znalazłem jeszcze portalu, który by się wypowiedział na ten temat...

Napisany przez Ravemaster84
I inne rosyjskie instytuty przyjeżdżają do Niemiec przez Austrię, aby zbierać oszczędności głupich ziemniaków.
Smutne w tym wszystkim jest to, że prawdopodobnie wielu ludzi zaniesie tam swoje pieniądze. Ze względu na kilka %punktów więcej oprocentowania...

Napisany przez msinvest13
Tak więc teraz inwestowanie pieniędzy w Rosji to albo szczególnie mądre posunięcie, albo szczególnie głupie - ale myślę, że kryzys niedługo się zakończy....

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata