Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Prywatne ubezpieczenie zdrowotne na starość

Napisany przez Haitabu
Cześć, obecnie mam prywatne ubezpieczenie dodatkowe, ale prawdopodobnie nie będę w stanie sobie na niego pozwolić w późniejszym wieku. Czy ktoś zna sposób na gromadzenie rezerw lub możliwość zawarcia tańszego kontraktu na starsze lata? Dzięki

Napisany przez 2titan1981
Zaoszczędź pieniądze na później, aby starczyło na opłacenie dodatkowego ubezpieczenia. Nic innego to właśnie rezerwy składkowe - płacisz więcej w młodym wieku niż potrzeba, aby móc zużyć to więcej w późniejszym wieku. --> Tworzenie rezerw na starość, aby móc utrzymać dodatkowe ubezpieczenia do samego końca.

Nie jest mi znane, że istnieją rezerwy starościowe dla ubezpieczonych w GKV z dodatkowym ubezpieczeniem, ale chętnie się poprawię, jeśli jestem w błędzie.

Napisany przez Matthew Pryor
Nie jest mi znane, że istnieją rezerwy wiekowe dla ubezpieczonych w GKV posiadających dodatkowe ubezpieczenie,

Dodatkowe ubezpieczenia oferowane są zawsze przez firmy ubezpieczeniowe prywatne, nawet dla członków GKV. Należy teraz odróżnić rodzaj kalkulacji: opłaty kalkulowane w trybie ubezpieczenia na życie tworzą odpowiednie rezerwy, aby utrzymać składkę stabilną przez cały okres trwania. Opłaty kalkulowane w trybie ubezpieczenia od szkód rezygnują z tych rezerw, dlatego na początku są zazwyczaj tańsze niż porównywalne opłaty kalkulowane według ubezpieczenia na życie.

Napisany przez brainy
Dodatkowe ubezpieczenie zdrowotne zawiera się na starość. Jeśli teraz można przewidzieć, że wtedy nie będzie się można tego już opłacić... moim zdaniem, jest się wtedy spóźnionym.

Napisany przez speaker2013
Dzień dobry,

nie zawsze prywatne ubezpieczenie dodatkowe w późniejszym wieku ma sens. Koszty mogą być bardzo wysokie. Ubezpieczyciel uwzględnia odpowiednie ryzyko w przypadku opieki, leków i leczenia.

Jeśli osoba ma już powyżej 55 lat, zazwyczaj nie powinna decydować się na prywatne ubezpieczenie zdrowotne. Źródło

Warto więc zacząć wcześnie dbać o zabezpieczenie finansowe.

Napisany przez 2titan1981

Dzień dobry,

nie zawsze prywatne ubezpieczenie zdrowotne w późnym wieku ma sens. Ponieważ koszty mogą być bardzo wysokie. Ubezpieczyciel oblicza odpowiednią nadwyżkę ryzyka na pielęgnację, leki i zabiegi.

Jeśli ktoś jest już w podeszłym wieku, zazwyczaj nie powinien decydować się na prywatne ubezpieczenie zdrowotne. Jednak jeśli ubezpieczenie zostanie zawarte w młodym wieku, składki mogą być utrzymane na stabilnym poziomie. To jest możliwe dzięki rezerwie na starość.

ale jest prywatnie dodatkowo ubezpieczony, a nie prywatnie ubezpieczony

Napisany przez speaker2013
moja wina sorry

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata