Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Hartz i mieszkanie własnościowe

Napisany przez JohnSteam
Cześć,

jestem nowym użytkownikiem tego forum i mam pytanie: prawdopodobnie wkrótce znajdę się w niezadowalającej sytuacji, w której będę musiał ubiegać się o zasiłek Hartz IV. Jako zabezpieczenie na starość posiadam mieszkanie, w którym obecnie bezpłatnie mieszka mój stary ojciec.

Co teraz się stanie, jeśli dostanę zasiłek Hartz: czy będę musiał sprzedać mieszkanie, czy mój ojciec będzie musiał płacić czynsz, czy też nic się nie zmieni?

Napisany przez soundjunk
Zanim dostaniesz zasiłek Hartz 4, będziesz musiał sprzedać mieszkanie lub żyć wyłącznie z dochodów z najmu.

W Niemczech obowiązuje zasada subsydiarności...!

Napisany przez JohnSteam
Dziękuję za odpowiedź!

To oznacza, że jeśli pieniądze zostaną wydane, państwo będzie musiało płacić aż do mojej śmierci, ponieważ moja emerytura w przyszłości będzie poniżej poziomu z Hartz.

Gdybym mogła zachować mieszkanie, państwo nie musiałoby płacić po śmierci mojego ojca, ponieważ miałabym dochód z czynszu...

???

Napisany przez 2titan1981
Otrzymujesz zasiłek Hartz IV, jeśli nie masz niczego innego. W przeciwnym razie musisz się go pozbyć, zwłaszcza jeśli nie korzystasz z mieszkania.

Napisany przez soundjunk

Dziękuję za odpowiedź!

Oznacza to, że jeśli pieniądze zostaną wyczerpane, państwo musi płacić aż do mojej śmierci, ponieważ moja emerytura w przyszłości będzie poniżej poziomu świadczeń Hartz.

Jeśli mogłabym zachować mieszkanie, państwo nie musiałoby płacić po śmierci mojego ojca, ponieważ miałabym dochód z najmu...

???

Gdy twój ojciec umrze, będziesz musiał najpierw znaleźć nowego najemcę.
Po rozpoczęciu emerytury można ubiegać się o świadczenie z zakresu pomocy socjalnej, pod warunkiem, że majątek zostanie wyczerpany, a w ciągu ostatnich 10 lat przed złożeniem wniosku nie został on ani podarowany, ani lekkomyślnie stracony.

Więcej informacji na temat pomocy socjalnej można znaleźć na stronie internetowej niemieckiego ubezpieczenia emerytalnego.

Pytanie kluczowe teraz brzmi, czy lepiej wypadniesz po opodatkowaniu dochodami z najmu niż z Hartz 4 (oczywiście po wyczerpaniu środków z sprzedaży). Należy pamiętać, że będziesz także potrzebować pieniędzy na remont (np. ogrzewanie itp.)...

Napisany przez Torsten Breitag
Tutaj muszę się wtrącić, przepraszam Soundjunk.

Jeśli sam zamieszkujesz w mieszkaniu własnościowym, nie zostanie ono uwzględnione jako majątek przy przysługiwaniu świadczenia H4. Przynajmniej nie w przypadku odpowiedniego rozmiaru.

Ba, nawet koszty dodatkowe (nawet odsetki od pożyczki) zazwyczaj są pokrywane.

Więc będziesz musiał przełknąć tę gorzką pigułkę i musisz znaleźć inny sposób zakwaterowania dla swojego ojca.

Napisany przez JohnSteam
Dziękuję wszystkim, którzy zajęli się moim problemem!

Wygląda na to, że w obecnej fazie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Dodatkowo dochodzi skomplikowany czynnik psychologiczny: chciałem ochronić swojego ojca od tych nieprzyjemnych spraw, które wiążą się również z moją porażką w pracy.

Teraz poczekam, co urzędy mają w zanadrzu i ewentualnie jeszcze raz się odezwę tutaj na forum.

Napisany przez Torsten Breitag
Odpowiedź jest jednoznaczna: Wynajmowana nieruchomość jest uważana za majątek, natomiast samodzielnie zamieszkiwana nieruchomość (o ile jest odpowiednia) nie. Mieszkanie o powierzchni do 80m2 jest uznawane za odpowiednie nawet dla osób samotnych. Nawet jeśli powierzchnia przekracza nieco tę granicę, można spodziewać się, że zostanie to zaakceptowane w ramach przepisów dotyczących sytuacji wyjątkowych. Mieszkanie obywatela jest uznawane za chronione w wielu ustawowych podstawach naszej Republiki Federalnej, aż po Konstytucję. --- To będzie za wiele, gdybym twierdził, że rozumiem, co przeżywasz. Na szczęście los do tej pory oszczędzał mnie tej sytuacji. Niemniej jednak ogólnie rozumiem, w jak bardzo nieprzyjemnej sytuacji się znajdujesz. Moja rada: przedstaw fakty rodzinie, choć to nieprzyjemne. Każdy przejaw letargu i zaprzeczania jedynie przesuwa nieuniknione, ale nie likwiduje go. Po wielu latach prowadzenia własnej działalności z różnymi wzlotami i upadkami mogę także powiedzieć: porażka staje się niederlagą dopiero wtedy, gdy nie podnosisz się już więcej. Życzę powodzenia i mam nadzieję, że wkrótce nadejdą dla Ciebie lepsze czasy.

Napisany przez rheingeist
Cześć

Kiedyś też znalazłem się w podobnej sytuacji, oto link

: Hartz IV Forum

Musisz trochę poczytać, ale faktem jest, że tylko ci, którzy potrzebują pomocy, otrzymują Hartz IV.

Powodzenia
Reini

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć
Czy chciałbyś sprzedać mieszkanie i pozwolić twemu ojcu nadal w nim mieszkać? Z zabezpieczonym hipotecznie prawem do użytkowania mieszkania?
W zamian otrzymasz jednorazową wpłatę teraz lub miesięczną rentę.
To jest jedna wariant.

Drugi wariant polega na zabezpieczeniu mieszkania jako kredytu przez bank z D. W tym przypadku odsetki są pobierane przez cały okres trwania kredytu. Ten model jest możliwy dla ciebie, tak samo jak dla gospodyń domowych jako przykład. Jednak od samego początku trzeba jasno określić, że po 5 latach kwota kredytu zostanie sprzedana lub przeniesiona do innego banku. W ten sposób odzyskasz regularny dochód.

Napisany przez rheingeist
Cześć wszystkim

Wskazówki są zazwyczaj mile widziane, ja także otrzymałem tutaj w forum bardzo dobre porady.
W przypadku Hartz IV, jeśli wie się, że się do tego wpadnie, zazwyczaj kończą się wskazówki, a nawet można narazić się na karę.

Dlatego trzeba tu zachować ostrożność, ponieważ kryje się za tym zamiar przesuwania wartościowych przedmiotów. Być może można coś zrobić, ponieważ w końcu są przecież kwoty wolne, które są jednak uzależnione od wieku. Warto zacząć od tego miejsca.

Wiem, że nikt z nas nie chciałby składać wniosku o Hartz IV dobrowolnie, ale czasami to nas dotyczy.

Życzę Wam wszystkim, żeby Was to nie spotkało.
reini

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata