Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy Wohnriester może być wykorzystany jako finansowanie uzupełniające?

Napisany przez CPJ
Cześć,

chyba gdzieś czytałem, że od 01.01.14 roku można także używać Wohnriester do finansowania kredytów hipotecznych. To prawda?

Nasz okres obowiązywania stopy procentowej kończy się za 15 miesięcy, obecnie nie korzystamy z riestrowania i nie mam pojęcia, jak działa Wohnriester, ale czy teoretycznie jest możliwe spłacenie naszego kredytu za pomocą Wohnriester w przyszłym roku?

Napisany przez jule-gotti
Zobacz WIELKIE LITERKI: Nawet właściciele domów, którzy sfinansowali swoją nieruchomość bez wsparcia ze strony programu Riester i nie mają zawartej umowy na Riester-Rente, mają możliwość skorzystania z programu Wohn-Riester do refinansowania: Mogą zamienić swoją pożyczkę na Riester, gdy okres wiązania oprocentowania ich kredytu dobiegnie końca.

Napisany przez Torsten Breitag
Tak, to możliwe. Zamieszanie dotyczące starych obiektów wynika z faktu, że dopiero w połowie stycznia Ministerstwo Finansów opublikowało odpowiednie pismo, z którego jednoznacznie wynika ta możliwość.

Inne podstawy prawne zostały jasno zdefiniowane dopiero po 01.01.2014 r.

Jeśli jesteś zainteresowany/a tym wyjaśnieniem, mogę podać link do jednej ze stron. Jednak tylko na konkretne życzenie, aby nie wydawało się, że chodzi o reklamę.

Napisany przez CPJ
@Torsten Breitag Czy mógłbyś przesłać mi link prywatną wiadomością?

Dziękuję bardzo!

Napisany przez Torsten Breitag
Po prostu przewiń tutaj:

Uzyskanie refinansowania nieruchomości zakupionych przed 2008 rokiem z kredytem mieszkaniowym Riester

Na samym końcu postu znajdziesz wyjaśnienie i link do listu Ministerstwa Finansów.

Podstawy prawne nie można więc wyjaśnić w 1-2 słowach. Dlatego moim zdaniem na stronach mediów zawsze widnieje dość ogólny komunikat typu ... chodzi o to ....

Nawet moim zdaniem ZFA nie zaktualizowała swoich często zadawanych pytań do dnia dzisiejszego.

Napisany przez CPJ
świetnie, dziękuję!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata