Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: karta kredytowa

Napisany przez ryanair
Cześć,
Potrzebuję karty kredytowej do następujących celów:

- Płatności za zakupy, głównie online (czasem także poza strefą euro)
- Płatności podczas podróży, okazjonalnie poza strefą euro
- Brak wymogu wpływu wynagrodzenia

Mam konto w comdirect. Nie posiadam tam bezpłatnej karty VISA, ponieważ przeczytałem/am, że comdirect używa własnych kursów wymiany walut. Dodatkowo pobierają opłaty.

Co możecie polecić?

Napisany przez NinjaGree
www.gebuhrenfrei.com jest bezpłatna i nie nalicza opłat za płatności na całym świecie. Jednakże, istnieje pewne (chwytliwe) ale - gdy opłata miesięczna nie zostanie zapłacona na czas, naliczane są horrendalne odsetki od przekroczenia limitu, a przelew trzeba wykonywać ręcznie co miesiąc (automatyczna płatność nie jest oferowana jako model biznesowy).

www.kalixa.de jest bezpłatna (za wyjątkiem jednorazowej opłaty za założenie konta) i nie nalicza opłat za płatności na całym świecie. Jest to jednak karta prepaid.

W przypadku kalixa opłata za założenie konta w wysokości 9,95 EUR może zostać obniżona do 4,95 EUR, jeśli się zostanie poleconym. Osoba polecająca otrzymuje 5 EUR. Jeśli jesteś zainteresowany, wyślij mi wiadomość prywatną.

Dla obu kart obowiązuje: wypłaty z bankomatów nie są bezpłatne, a ich koszty są ogromne! (Lepiej użyć innej metody.)

Pozdrowienia, Christian

Napisany przez ryanair
Cześć,

Dziękuję za Twoją odpowiedź.

Przeczytałem same złe rzeczy o karcie bez opłat. Wielu użytkowników skarżyło się na niezgodności w rozliczeniach oraz na duże problemy w przypadku nadużyć. Ponadto może się zdarzyć, że akurat jestem na wakacjach, gdy przyjdzie rozliczenie - wtedy będę miał/a już wysokie odsetki na karku :/

Przeczytałem też o karcie Kalixa, że nie podlega niemieckiemu zabezpieczeniu. Nie wiem, co o tym myśleć. Czy płacąc za pomocą prepaid nie ma uciążliwości? Czytalem też o sprzedawcach, którzy nie akceptują prepaidowych kart kredytowych.

Napisany przez NinjaGree

... czytałem tylko złe opinie na temat karty bez opłat...

Cześć ryanair,

Niestety nie mam nic do powiedzenia na ten temat, ponieważ nie mam tej karty. Znam tylko skargi w sieci. Chciałem ubiegać się o kartę, ale ponieważ nie mam udokumentowanego dochodu w Niemczech, nie dostałem karty. Konieczność ciągłego ręcznego przelewu byłaby dla mnie irytująca, ale można sobie poradzić.

Cytat od ryanair

Przeczytałem, że karta Kalixa nie podlega niemieckiemu zabezpieczeniu. Nie wiem, co o tym myśleć. Czy płacąc z góry nie mam żadnych wad? Przeczytałem, że niektórzy sprzedawcy nie akceptują kart prepaid.

Nie zwróciłem na to uwagi i korzystam z karty od pewnego czasu, całkowicie bez problemów.

Karta prepaid nie nadaje się do wynajmu samochodu, ale w innych przypadkach karta była akceptowana wszędzie. Istnieją inne ograniczenia, ale nie znam ich. Używam karty zawsze w trybie zobaczymy, czy zadziała, i w razie potrzeby mam gotową (droższą) alternatywę.

Kilka płatności w Libanie, w LBP (libańskich funtach), przebiegło bezproblemowo i po najlepszym kursie wymiany, jaki kiedykolwiek widziałem na karcie kredytowej.

Napisany przez lolania

Ponadto może się zdarzyć, że akurat jestem na wakacjach, gdy przychodzi rozliczenie - wtedy już mam wysokie odsetki na głowie :/

Przeczytałem o karcie Kalixa, że nie podlega niemieckiemu zabezpieczeniu. Co z tego mam myśleć, nie wiem. Czy płacąc prepaidem nie mam żadnych wad? Czytałem o sprzedawcach, którzy nie akceptują prepaidowych kart kredytowych.

Karta Gebührenfrei KK wcale nie jest taka zła, jak niektórzy mówią, a jeśli chodzi o płatności podczas wakacji, możesz zaplanować płatność na określoną datę na swoim koncie, więc nie ma problemu z odsetkami

Co do karty prepaid KK, uważam ją za bardzo wygodną i znacznie lepszą.

Napisany przez Linda00

Cześć,

Przeczytałem o karcie Kalixa, która nie podlega niemieckiemu zabezpieczeniu. Nie wiem, co o tym sądzić. Czy płacąc z góry, nie mam żadnych wad? Czytalem o handlowcach, którzy nie akceptują prepaidowych kart kredytowych.

To prawda. Kalixa jest wydawana przez brytyjską firmę finansową. Środki na karcie lub na koncie karty nie podlegają więc ochronie depozytów.
Co do ewentualnych wad płacenia: To karta MasterCard oparta na saldzie, co oznacza, że w ramach wcześniej wgranej kwoty możesz bezgotówkowo płacić nią wszędzie, gdzie honorowana jest MasterCard. Jednak w przypadku rzeczy takich jak wynajem samochodu czy rezerwacja hotelu, prepaidowe karty kredytowe, takie jak Kalixa, mogą napotkać trudności, ponieważ wielu dostawców w tym obszarze nie akceptuje prepaidowych kart kredytowych jako formy płatności.

Jeśli chodzi o Twoje kryteria
- płatności za zakupy, głównie online (rzadko również poza strefą euro)
- płatności podczas podróży, czasem również poza strefą euro
- brak wymaganych wpłat wynagrodzenia
karta Barclaycard New Visa może być odpowiednia (jeśli nie musi koniecznie być to karta prepaid):
- bezpłatne składki (brak opłaty rocznej)
- darmowe wypłaty gotówki na całym świecie i darmowe bezgotówkowe płatności w euro (w przeciwnym razie 1,99% obrotu)
- 25 € bonusu startowego przy składaniu wniosku do 31.03.2014

Opłaty dokonane kartą kredytową będą pobierane z Twojego istniejącego konta osobistego (wybór między pełną lub częściową spłatą po miesięcznym wystawieniu rachunku). Nie jest oczywiście wymagane wynagrodzenie na konto karty kredytowej, jednak zdolność kredytowa i dochód odgrywają rolę w uzyskaniu karty kredytowej i określeniu wysokości udzielonego limitu debetowego.

W obszarze prepaidowych kart kredytowych drugą alternatywą może być prepaid Visa od Wüstenrot.

Napisany przez NinjaGree

- Płatności za zakupy, zazwyczaj online (czasami także w walutach innych niż euro)
- Płatności podczas podróży, czasami także w krajach spoza strefy euro
- nie jest wymagane otrzymywanie wynagrodzenia

Cześć,

myślałem, że @ryanair szuka czegoś specjalnego do płacenia na całym świecie (a nie tak bardzo do wypłat z bankomatów)

Czy więc

Cytat od Linda00

- bezpłatne wypłaty gotówki na całym świecie i bezpłatne płatności bezgotówkowe w euro (w przeciwnym razie 1,99% obrotu)

czy to jest optymalne?

Ograniczenia w przypadku Kalixa na pewno nie są optymalne. Ale czy zaraz marnować 1,99%?

Czy istnieje może coś w rodzaju bezpłatnego płacenia? Mnie się zdaje, że gdzieś to kiedyś widziałem, ale niestety nie pamiętam... :/

Napisany przez Finanzen11
Tak, jestem bardzo zadowolony z mojej karty Mastercard Gold wydanej przez Sparkasse. Nigdy nie miałem z nią problemów, a opłata roczna wydaje mi się również bardzo umiarkowana.

Napisany przez Staubkuchen
Cześć to świetna karta kredytowa, chociaż karta przedpłacona. To Net+Card od Netellera.

Net+Card to jedna z niewielu kart kredytowych typu prepaid z podniesionym napisem, jestem zachwycony tą kartą kredytową. Sam używam jej do podróży wakacyjnych i do tej pory nie miałem żadnych problemów.

Mogę polecić Ci bardzo dobry artykuł o tej karcie kredytowej, gdzie znajdziesz więcej informacji. Oto link do artykułu:

Prepaid Kreditkarte von Neteller

Mam nadzieję, że mogłem pomóc.

Pozdrowienia z Mainz

*Link removed* escorpio

Napisany przez 2Escorpio

Cześć, to świetna karta kredytowa, choć jest to karta prepaid. To Net+Card od Netellera.

Net+Card to jedna z nielicznych kart kredytowych typu prepaid z wysokim wypukłym nadrukiem, i jestem zachwycony tą kartą kredytową. Sam jej używam podczas podróży na wakacje i jak dotąd nie napotkałem żadnych problemów.

Mogę polecić bardzo dobry artykuł na temat tej karty prepaid, gdzie znajdziesz więcej informacji. Oto link do artykułu:

Karta prepaid od Netellera

Mam nadzieję, że trochę pomogłem.

Pozdrowienia z Mainz

Trzeba jednak powiedzieć, że Neteller pobiera aż 2,95% za transakcje w obcej walucie!

Ponadto, nie jest to karta kredytowa, a karta prepaid... Jeśli np. utkniesz za granicą lub musisz z góry zapłacić za lekarza... możesz być w dość trudnej sytuacji.

Podczas podróży za granicę zdecydowanie odradzam korzystanie z karty prepaid.... Wewnątrz kraju i do transakcji online jest to jednak wystarczające.

Nie mam również informacji na temat gwarancji depozytowej przy karcie Netellera... To także kwestia, którą warto wziąć pod uwagę.

Napisany przez Daukind

...blablabla....Werbung....blablabla

Czy nie masz zamiaru przestać reklamować swojego bloga tutaj? Co więcej, robiąc to w taki bezczelny sposób, jak gdybyś przypadkiem natknął się na interesujące artykuły... Wystarczy spojrzeć na twoje ostatnie wpisy.

Napisany przez 2Escorpio

Czy nie możesz przestać robić tu ciągłej reklamy dla swojego bloga? Przede wszystkim w taki bezczelny sposób, jak gdybyś przypadkowo natknął się na interesujące artykuły... Wystarczy spojrzeć na Twoje ostatnie wpisy.

Dzięki za informację... Ja również zakładałem, że ten link został umieszczony przypadkowo.

Usunąłem wszystkie linki.

Pozdrowienia, escorpio

Napisany przez Lucius
Sprawdź w Fidor Bank w Monachium, tam również możesz dostać darmową kartę kredytową

Napisany przez 2Escorpio

sprawdź Fidor Bank w Monachium, tam też dostaniesz bezpłatną kartę kredytową

Mają tylko kartę prepaid Mastercard. Na podróże zdecydowanie odradzałbym coś takiego.

Napisany przez eckhart
Mam kartę Mastercard od Bawag, która nie pobiera dodatkowej opłaty minimalnej nawet przy niewielkich kwotach, tylko bieżącą standardową opłatę manipulacyjną w procentach. Dlatego nie powstają wysokie koszty przy małych kwotach, co czasem ma miejsce u innych dostawców.

Napisany przez Hunefer
Mogę polecić kartę kredytową Barclaycard, jest bezpłatna, a dodatkowo otrzymujesz 25 euro na start (jeśli chcesz link, po prostu napisz PW)

Napisany przez DontAskTwice
Cześć, z doświadczenia chciałbym dać dwa rady: nigdy nie aplikuj o kartę Barclay, bo jeśli pojawią się problemy, może być naprawdę drogo. Opłata za korespondencję od nich wynosi nawet €20 za każdy list. Rzeczywiście dobrze zarabiają na osobach, które mają trudności z płatnościami lub nie mogą spłacić od razu swoich kart kredytowych, mimo że to właśnie do tego służy karta kredytowa. Dlatego jest niewiele dobrych instytucji, jeśli chodzi o opłaty za karty, prowizje za wypłaty za granicą itp. W tej kwestii mogę polecić Cortal Consors. Mam z nimi doświadczenie. Bardzo dobre wsparcie, brak opłat za kartę, wypłaty gotówki z bankomatów, niezależnie od automatu, w przypadku przekroczenia limitu, oprocentowanie wynosi 7%, a nie jak w przypadku Barclaya 14%. Dostajesz również darmowe konto osobiste, z którego możesz dokonywać przelewów itp. Mam nadzieję, że była to dla ciebie informacja przydatna. PS: Dla mnie decydujące było uniknięcie horrendalnych opłat za wypłaty gotówki w krajach spoza strefy euro. Czasami sięgające aż do €10!

Napisany przez Hopper
Interesuje mnie również. To słyszy się często. Jaki byłby więc wadą posiadania karty Mastercard w porównaniu z kartą VISA, podczas podróży (lub ogólnie)?

Napisany przez 2Escorpio
Moje oświadczenie odnosiło się do prepaid.

Visa jest jednak bardziej rozpowszechniona niż Mastercard. Istnieją jednak także kraje (głównie w Ameryce Południowej), gdzie akceptowane są prawie wyłącznie karty Mastercard, ale prawie żadne karty Visa.

Dużą zaletą Visy jest również to, że w wielu krajach jest ona wydawana jako karta bankowa (podobnie jak nasza karta EC), np. Stany Zjednoczone, Australia itp. Dlatego wyraźnie widać, że stosowanie karty Visa jest tam znacznie powszechniejsze.

Napisany przez GeraldmitdemHut
Otrzymałem swoją darmową kartę kredytową od Sparkasse. Mogę ją zdecydowanie polecić. Nie musi być ładowana, z banku pobierane są opłaty na koniec miesiąca.

Napisany przez 2Escorpio

Otrzymałem swoją bezpłatną kartę kredytową od Sparkasse. Gorąco polecam. Nie musi być doładowywana, pobiera bezpośrednio z mojego konta bieżącego pod koniec miesiąca.

Niestety, w większości przypadków karty kredytowe w Sparkasse są płatne i w porównaniu z rynkiem nawet za drogie.

Napisany przez sman83
Jestem także zadowolonym klientem DKB od kilku lat. Zarówno ja, jak i moja żona (posiadacze drugiej karty) korzystamy z kart debetowych i kredytowych bez opłat, a obsługa klienta telefoniczna zawsze była znakomita. Bardzo wygodne jest również możliwość darmowego wypłacania gotówki z dowolnego bankomatu w Niemczech, na przykład z tych w stacjach benzynowych innych banków, gdzie zwykle ze względu na wysokie opłaty nie korzystalibyśmy. Jednakże, myślę, że DKB odpada, ponieważ wymaga comiesięcznych wpływów płacowych.

Napisany przez Daukind

Ale chyba DKB odpada, ponieważ wymaga comiesięcznych wpływów z wynagrodzenia.

Nie wymaga.

Napisany przez sman83
Już nie? No świetnie, w takim razie konto w DKB byłoby idealnym rozwiązaniem :-)

Napisany przez 2Escorpio

Już nie? Cóż, im lepiej, w takim razie konto w DKB byłoby rozwiązaniem :-)

Nigdy wcześniej, wtedy po prostu usunięto debet i utrzymano niski limit karty kredytowej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata