Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: kredyt bankowy na 49 lat

Napisany przez lordpade
Cześć! Jesteśmy właśnie w trakcie negocjacji dotyczących finansowania budowy, a ostatnia propozycja naszego doradcy bankowego trochę mnie zdziwiła. Oto kilka istotnych informacji:
Kwota kredytu 320 000 €
brak wkładu własnego
200 000 € związane z umowami oszczędnościowymi budowlanymi o okresie obrotu 25 lat
50 000 € z programu KfW, o okresie obrotu 30 lat.
Mamy odpowiednio 28 i 32 lata.
Do tej pory wszystko ok, ale teraz uwaga – pozostała kwota kredytu w wysokości 70 000 €, ma oprocentowanie 2,6%, spłata tylko 1%, a okres obrotu wynosi 49 lat i 4 miesiące!!! Powiedziano nam, że możemy spłacić całą kwotę wcześniej za pomocą nadpłat, ale gdybyśmy zdecydowali się zwiększyć spłatę, miesięczne raty wzrosłyby tak bardzo, że byłoby to niemożliwe do wykonania. Co o tym myślicie? Czy powinniśmy od tego odpuścić? Czy istnieje inne rozwiązanie? Dziękuję, będę wdzięczny za konstruktywne porady

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć
Faktycznie, 49 lat to dość długi okres przy spłacie w wysokości 1%.
Jednak faktycznie różni się to również w zależności od różnych programów komputerowych banku. Ważny jest jedynie plan spłat danego banku i to, co jest w nim zawarte.

Napisany przez NaTwoim13
Jak prezentuje się drugie pożyczka?

Proszę podać szczegółowo trzy elementy, czyli stopę procentową, okres karencji odsetek oraz stopę spłaty kapitału.

Który bank złożył Państwu ofertę i do której kasy oszczędnościowo-budowlanej należy?

Jak rozkładają się całkowite koszty?

Napisany przez Cashflowclub MD
Termin Anuitätendarlehen po angielsku nazywa się mortgage, co pochodzi z łaciny od mort (=śmierć) i gage (=rata), co oznacza długi do śmierci. Twojemu bankowi przynajmniej zależy na tym, abyś od samego początku wiedział, jak długo będziesz musiał spłacać to kredyt, JEŚLI nie spłacisz go wcześniej.

Napisany przez NaTwoim13
Czy mylisz to z zastawem z terminem płatności?

Czy mylisz to z kredytem ze spadkiem wartości?

Czy chodziło ci o mnie?

Nie, nie miałem tego na myśli, chociaż tutaj sytuacja nie jest bardzo inna. Jednak przynajmniej ma się większą przejrzystość co do tego, ile trzeba zaoszczędzić, aby spłacić kredyt.

Napisany przez lordpade
Dziękuję bardzo za dotychczasowe odpowiedzi,

więc moduł Kfw działa przez 30 lat, z oprocentowaniem 2,2%, ale to jest klasyczny kredyt Kfw, z czym nie można dyskutować.

Moduł „Bauspar” działa nieco krócej, przez niecałe 25 lat, z oprocentowaniem 2,45%.

Oprocentowanie jest stałe do pełnej spłaty.

Ponadto istnieje jeszcze moduł kredytu bankowego, który działa z oprocentowaniem na 10 lat. Możliwość dodatkowej spłaty w wysokości 5% rocznie.

Około łącznych kosztów:
kfw 194€ 30 lat
kredyt bankowy 210€ 49 lat
Umowa oszczędnościowa 900€ 23 lata

Jak powiedziałem, byliśmy w zasadzie bardzo zadowoleni, ale te 49 lat!?

Napisany przez CFO
@Cashflowclub MD

Znowu jakaś bzdura. mort nie pochodzi z łaciny (łac. śmierć = mors, nex, letum), lecz z francuskiego, podobnie jak gage.
Prawdziwe znaczenie to umowa śmierci (Todesvertrag), czyli aż do zakończenia zobowiązania (do śmierci) - a nie kontrahenta umowy.

Więc brak wystarczającej wiedzy z łaciny oraz prawa umów. Na pewno masz trafne określenie dla słowa hipoteka (np. Hoeness to dla Bayernu Monachium hipoteka)

Pozdrawiam CFO

Wiedza to potęga, nieznajomość nic nie zmienia i nawet nie boli.

Napisany przez Torian
Czyli biorąc pod uwagę całkowite obciążenie w wysokości 1304€ - pozostaje pytanie, czy wyższa miesięczna rata jest możliwa, czy nie?! Musiałby Pan podać swoją pensję netto!

Nie będziemy mieli 49 lat, po około 25 latach skończy się BSV i będziesz mógł przekazać te 900€ miesięcznie z BSV na to kredyt, dzięki czemu zostanie spłacony po kolejnych około 6 latach - czyli łącznie po około 31 latach.

@Torian
skąd wiesz, że kredyt mieszkaniowy osoby zakładającej wątek zostanie spłacony po 6 latach?
Widziałeś, jaki plan wykupił i u jakiego towarzystwa budowlanego?
Istnieją także plany kredytów mieszkaniowych, w ramach których spłata trwa znacznie dłużej.

Napisany przez Torian
W przypadku BSV wyszedłem z założenia, że chodzi o produkt kombinowany:

Element oszczędzania i budowania nie działa przez całe 25 lat z oprocentowaniem 2,45%.

Na początku do tego elementu wpłacane są 900€. Po 25 latach element zostaje spłacony. W latach następnych można dodatkowo spłacić kredyt bankowy, który jest spłacany tylko w 1% raty, z tymi zwolnionymi 900€ miesięcznie. Przypadkowo w przybliżeniu około 6 lat, które pasują do niektórych opłat za BSV.

@lordpade: Czy element BSV jest produktem kombinowanym (przekazany BSV z wstępnym kredytem od kas oszczędnościowo-budowlanych)?

Napisany przez NaTwoim13
.............Kamień milowy oszczędzania na budowę nie działa pełne 25 lat z oprocentowaniem 2,45%.
Kapitalizacja odsetek zawsze trwa do pełnej spłaty...............
Nie rozumiem.
Jak długo trwa okres przedfinansowania klocka związany z oszczędzaniem na budowę i kiedy następuje przydział, jaki jest wtedy stosowany stopa procentowa i w jakim stosunku saldo oszczędności na budowę do kredytu hipotecznego przy przydziale i również z jaką stopą procentową?

@Cashflowclub MD

Znowu te bzdury. mort nie pochodzi z łaciny (łac. śmierć = mors, nex, letum)

Le roi est mort, vive le roi znaczy co proszę?

I teraz proszę oszczędzić mi dalszego popisywania się swoją wiedzą.

Napisany przez CFO
@Cashflowclub MD

do tłumaczenia, zobacz tutaj, odpowiednio wprowadź sam:

Google Tłumacz

To nadal jest po prostu po francusku, a nie po łacinie, i nadal nie umiera kredytobiorca, tylko umiera umowa.

Pozdrowienia, CFO

PS: Oszczędzę Ci mądraliństw, jeśli oszczędzisz nam swoimi wpisami bez poprawnej lub źle przeszukanej informacji

Hmmm, to rzeczywiście po francusku! Ponieważ nie mówię ani francuskiego, ani łaciny, właśnie odkryłeś mnie po latach błędu. Dzięki za to
Moja specjalizacja to finanse, a nie języki obce

Niemniej jednak to wcale nie zmienia sensu, ponieważ w języku francuskim (!) mort oznacza śmierć, a gage obietnicę, pozostając więc obietnicą śmierci.

Napisany przez Daukind

Moja specjalizacja to finanse.

przeczytaj swoje wpisy.

Mam nadzieję, że nie jesteś zależny od swojej specjalizacji, aby utrzymać się.finanse....

To możliwe, że obszar ten dotyczy inwestycji finansowych, a nie finansowania budowy

Napisany przez brainy
zgon? Wikisłownik

Francuskie słowo mort pochodzi z łaciny mortem.

Łacina jest zapewne starszym językiem.

trzeba czasem przeczytać twoje posty.

Mam nadzieję, że nie musisz polegać na swojej dziedzinie, żeby utrzymać się przy życiu....

Moja dziedzina pokrywa moje utrzymanie.

Napisany przez CFO
@brainy
Chociaż to nie lekcja łaciny, lecz raczej pytanie o znaczenie hipoteki, aby to wyjaśnić:

W łacinie istnieją następujące terminy dotyczące śmierci:
casus, decessus, exitus, funus, letum, mors, obitus, orcus, suprema. A także lex odnosząca się do śmierci przemocowej.

słowo "mort" nie pochodzi od "mortem", ponieważ "mortem" jest używane jako odmiana (celownik), np. w zwrocie "post mortem" = po śmierci.

Na tyle dzisiaj z łaciny, teraz skończyłem z moim łaciną. Nadal podkreślam: Umowa nie kończy się śmiercią partnera umowy, ale śmiercią umowy = 100% spłata długu.

Pozdrowienia CFO

PS: Zamiast zarabiania pieniędzy, teraz idę pobiegać

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata