Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Pytanie dotyczące ulgi na dojazd do pracy

Napisany przez yankeemay
Cześć wszystkim

mam dość głupie pytanie dotyczące zeznania podatkowego. Oto sytuacja:

Od około 7 miesięcy mieszkam w pobliżu mojego miejsca pracy u mojej matki (około 12 km) (robię rok wolontariatu). Jednak zapomniałem/zaniedbałem zarejestrować drugi adres zamieszkania (dowiedziałem się niedawno, że za to właściwie trzeba płacić karę ).
Teraz jednak dowiedziałem się, że mogę otrzymać zwrot około 800€ za zwrot kosztów dojazdu, ponieważ codziennie jeżdżę moim samochodem do pracy.
Czy jest możliwe, żeby teraz jeszcze się zarejestrować tutaj i żądać zwrotu kosztów z wsteczną datą.

Jestem zatrudniony pod adresem mojej matki. Mój główny adres zamieszkania (czyli nie u mojej mamy) jest oddalony o około 110 km.

Dzięki za przeczytanie!
yankeemay

Re: Pytanie dotyczące ulgi na dojazd do pracy

Napisany przez gruberclaudia
Cześć

Więc na pewno powinieneś zmienić swoje miejsce zamieszkania, zapłacić karę, ponieważ jesteś zarejestrowany jako mieszkaniec u swojego pracodawcy, który mieszka u matki. Jak wysoka jest ta kara? Prawdopodobnie niższa, lub znacznie niższa niż zwrot kosztów dojazdu, który otrzymasz.

W Twoim przypadku nie powinno być uważane za poważne przestępstwo, ponieważ nie możesz i nie będziesz z tego czerpać korzyści, po prostu przeoczyłeś sprawę. Dlatego myślę, że problemy będą tutaj minimalne lub niewielkie.

Ponadto, muszę zauważyć, że nie jestem tego naprawdę pewien, ale sądzę, że mimo wszystko możesz skorzystać z zwrotu kosztów dojazdu. Nie zmienia to faktu, że przejechałeś te 12 km swoim samochodem. Jednak będziesz musiał mieć dokumenty potwierdzające - przeczytaj to tutaj. Jeśli zmienisz swoje główne miejsce zamieszkania, gdzie jesteś rejestrowany jako zamieszkały w pracy, to moim zdaniem zwrot kosztów dojazdu powinien być możliwy. W przeciwnym razie zwrot kosztów dojazdu dla starego miejsca zamieszkania byłby bardziej sensowny.

Wszystkiego dobrego,

Daj nam znać, co z tego wyniknie

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata