Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Inwestycja kapitałowa w ubezpieczeniu?

Napisany przez Berne77
Cześć wszystkim,

Jestem nowy na forum i chciałbym zapytać ekspertów, co sądzicie o moim pomysle. Spróbowałem już gdzieś indziej, ale niestety mój post pozostał bez odpowiedzi...

Chodzi o inwestycję w wysokości około 80 000 euro. Chciałbym w ciągu najbliższych miesięcy zainwestować ją w różnych częściach, głównie w fundusze i ETF-y, w sposób zrównoważony i obiecujący. Nie potrzebuję tych pieniędzy na najbliższe 10 lat. Chcę sam zarządzać swoimi finansami i niestety niedawno straciłem 10 tysięcy w inwestycji w statki. Była to chyba najdroższa rada, jaką otrzymałem.

Do tej pory handlowałem mniejszymi kwotami przez comdirect i sprawowało się to całkiem nieźle przez kilka lat. Zawsze irytowały mnie opłaty za transakcje oraz szczególnie podatek od zysków kapitałowych, chociaż kwota tego podatku była dla mnie dość niewielka do tej pory.

Teraz mam taki pomysł. Chciałbym zainwestować swoje środki w ubezpieczenie. Wybrałem ten produkt od interrisk: https://honorar-police.de/gruende-die-fuer-die-myindex-satellite-nettotarif-von-der-interrisk-sprechen

Główne zalety to brak podatku od zysków kapitałowych przy przesunęciach oraz bezpłatne przesunięcia. Wybór funduszy wydaje mi się bardzo dobry. Pieniądze są dostępne codziennie tak jak w przypadku depozytu.

Czy są jakieś ważne sprawy, które trzeba wziąć pod uwagę lub widzicie ryzyko związanego z inwestowaniem w ubezpieczenie? Proszę napisać wszystko, co przyjdzie wam do głowy i co może być istotne.

Dziękuję
Berne

Napisany przez Torsten Breitag
Wyżej wymieniona stawka HFRV jest bardzo atrakcyjnym produktem typu płaszczowym. Jednakże poza kosztami doradztwa występują także opłaty licencyjne dla VDH. Istnieje również stawka SFRV.

SFRV nie ma tych opłat licencyjnych, ale ma także ograniczoną gamę funduszy. Niemniej jednak, można również przedstawić pasywny portfel światowy za pomocą SFRV. MSCI World, Stoxx600, MSCI EM ... wszystko jest dostępne.

Znaczenie podatkowe:
Wypłaty można przesunąć do 85. roku życia, częściowe wypłaty są możliwe. W połączeniu z pół dochodową procedurą dla ubezpieczeń o okresie trwania od 12 lat i wypłatach od 62 roku życia jest to atrakcyjne pod względem podatkowym rozwiązanie.

Jednak jeszcze atrakcyjniejszym podejściem jest korzystanie z świadczenia z tytułu śmierci. Na przykład uwzględnienie ojca jako osoby ubezpieczonej. Świadczenia z polis inwestycyjnych są wolne od podatku od spadków, pod warunkiem zapłaty podatków spadkowych.

---

Decyzja o przyjęciu lub odrzuceniu produktu zależy z mojego punktu widzenia od następujących pytań:

- Jakie fundusze mają być wybrane
- Czy częściowe wypłaty do 85 roku życia wystarczą jako rozwiązanie podatkowe

---

Wskazówka dotycząca największej pułapki. Fundusze w polisach inwestycyjnych nie są specjalnym majątkiem w posiadaniu ubezpieczonego. Są one wprawdzie specjalnym majątkiem, ale w posiadaniu ubezpieczyciela. Oznacza to, że w przypadku upadłości firmy nie są one w pełni chronione.

Wybierając firmę do polis inwestycyjnych, zawsze zwracaj uwagę na ich wyniki finansowe!

Napisany przez EuroPaule
Cześć,

Zauważyłem, że produkty inwestycyjne wybierane głównie ze względu na uniknięcie opodatkowania zazwyczaj niosą ze sobą więcej wad niż zalet.

Opisana strategia jest moim zdaniem przede wszystkim spekulacją na temat sytuacji podatkowej przy zakończeniu umowy ubezpieczenia.
Oczywiście, podczas trwania umowy możesz zarobić kilka euro, jeśli zdecydujesz się kontynuować inwestycję zamiast od razu oddać pieniądze fiskusowi.
Ale co się stanie, jeśli opodatkowanie na koniec okresu trwania znacznie się pogorszy w porównaniu z dzisiejszymi warunkami?
Wystarczy, że Lewica przejmie rządy, a już kapitaliści będą mieli gorący orzech do zgryzienia...
Ryzyko polityczne, moim zdaniem, jest nieobliczalne. Historycznie patrząc, podatek od zysków kapitałowych jest dla wielu osób dość korzystną opcją.

Pozdrowienia, Paule

Witaj,
Historycznie rzecz biorąc, podatek zryczałtowany jest dla wielu ludzi relatywnie korzystną opcją.

Na pewno masz na myśli dochody z odsetek, ale my rozmawiamy tutaj o papierach wartościowych. Historycznie patrząc, mieliśmy 6-miesięczny okres spekulacyjny do 1999 roku, potem 12 miesięcy, a od 2009 roku mamy podatek zryczałtowany.

W polisach inwestycyjnych mieliśmy wcześniej automatyczną zwolnienie podatkowe dla wypłat kapitału zależne od warunków, a teraz mamy procedurę połowicznych dochodów przy wypłacie kapitału.

Trochę dla mnie niejasne, jak możesz mówić o historycznie korzystnym kontekście. Chociaż historycznie rzecz biorąc, to dość względne pojęcie... nie mam pojęcia, jak to wyglądało w Cesarstwie... mały żarcik.

---

Poza tym, twoje wskazówki są godne pochwały. Dla większości Niemców, w kontekście oszczędzania podatków i nieruchomości, wszystko powyżej ramion przestaje funkcjonować...

Jednak nie rozważaliśmy tu żadnych tajemniczych trików oszczędzania podatków, ani nie prowadziliśmy dyskusji o deprecjacjach zabytkowych czy innych kwestiach szarej strefy, nie martw się.

Mówimy o obowiązującym prawie, które już przeszło dwie podstawowe zmiany w ramach zabezpieczeń dotyczących istniejących umów. Mianowicie zmiany z lat 2004/5 oraz 2008/9. W rzeczywistości omawiana opcja kształtowania przed 2004/5 była zupełnie nieciekawa, ponieważ była powszechnym praktyką. Dla starych umów sytuacja jest wciąż taka sama.

Tylko reprodukowalność dla nowych umów została ograniczona...

Więc jeśli wymienieni lewicowi radykałowie nie zaczną ograniczać naszych niezależnych sądów w imię reżimu totalitarnego, jak również nie będą majstrować przy Konstytucji w zakresie prawa do własności... to jest to dość daleko idące.

Jestem jednak całkiem pewien, że znasz odpowiednie procentowe progi dla zmian w tych normach.

To już jest zabawne, że post jest prześmiewczy, ale powtórzyć tę samą bzdurę aż 3 razy?

1) Nie ma ubezpieczyciela z kosztem w wysokości nawet w przybliżeniu 20%.
2) Aktualna inflacja w strefie euro wynosi 0,5%, a średnio roczna w 2013 roku wynosiła 1,49%.
3) Może przeczytaj §89 Ustawy o nadzorze nad zakładami ubezpieczeń, być może wtedy zrozumiesz, co tam jest napisane. Cóż, moja wiara jest niewielka...
4) Po pierwsze, hossa na giełdzie nie ma nic wspólnego z inflacją. Po drugie, aktywa materialne zachowują JEDNĄ wartość, ale zdecydowanie nie SWOJĄ wartość. To oznacza, że w przypadku hiperinflacji piekarz dostaje pierścień ze złota, a klient chleb... w historii Niemiec można znaleźć wiele przykładów na to.

Napisany przez steuervorteil
Cześć,

w odniesieniu do punktu 1. istnieje taki harmonogram..a wskaźniki kosztów wahają się między 20 a 40 %, mam to na piśmie...coś podobnego można również przeczytać tutaj:
>>handelsblatt.com/finanzen/vorsorge-versicherung/nachrichten/lebensversicherungen-kostenquote-von-46-prozent/8708190-2.html

lub też tutaj:
Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht (BaFin)
Tabela rankingowa/wybrane wskaźniki firm ubezpieczeniowych na życie

oczywiście, rozumiem, że chętnie unika się tematu wskaźnika kosztów, a po 30 latach można udawać niewiedzącego ;-)

w odniesieniu do punktu 2. inflacja w 2013 roku wynosiła 1,5 %, ale można spodziewać się znacznego wzrostu w 2014 roku...i rzeczywista inflacja na podstawie wskaźnika cen konsumenckich zapewne przekroczy 1,5%...

w odniesieniu do punktu 3. przeczytane wielokrotnie, być może również polecane dla Pani/Pana..lub po prostu zapytaj fachowego prawnika, co dokładnie to oznacza..ale z pewnością brak wypłaty salda przy niezmienionym zobowiązaniu płatniczym jest jednoznaczny.

w odniesieniu do punktu 4. jest to zdumiewające, że kwestionują Państwo zachowanie wartości gruntów i nieruchomości. Tak, oczywiście, inflacja nie ma nic wspólnego z systemem gospodarczym, który jest związany z giełdami...no cóż, zostawmy to...przecież Państwo i tak wiedzą lepiej ;-)

proszę, po prostu przeprowadźcie eksperyment z Państwa klientami..zapytajcie towarzystwa ubezpieczeniowe o obecną wartość wykupu i porównajcie ją dla lat 2014-2016...polecam założyć szybkie buty ;-)

interesujące dossier na ten temat
>>wohlstandsbildner.de/files/lv-versicherungscheck_konzentriert.pdf

Termin Stawka kosztów nie jest fantazyjnym terminem w interpretacji dziennikarzy ani w Ökotest. Stawka kosztów znajduje się w każdym sprawozdaniu finansowym każdego ubezpieczenia, całkowicie przejrzysta i zrozumiała.

W powiązanym artykule zostały całkowicie pomylone obciążenia kosztów, stopa kosztów początkowych i stopa kosztów administracyjnych. Nie można spodziewać się nic więcej od dziennikarzy.

Natomiast Bafin wie, co publikuje. Tam nie znajdziesz sensacyjnych twierdzeń.

Bafin to dobre hasło, strona internetowa oraz jej usługi powinny być poddane kontroli przez Bafin.

---

Realna inflacja nie istnieje. Nie oczekuje się wzrostu w 2014 roku, raczej grozi zagrożenie deflacyjne. Indeks cen konsumpcyjnych mówi o zmianie o 1,5% w 2013 roku. Czytanie kształci.

---

Może najpierw zrozumieć, kto, co, kiedy nie może/zostaje, kto podejmuje decyzję i jakie warunki są istotne. W przeciwieństwie do kompletnych laików jak Ty, prawnicy są dość zgodni.

---

Cóż, jest to zaskakujące, że kwestionujesz zachowanie wartości gruntów. Tak, pewnie inflacja nie ma nic wspólnego z systemem gospodarczym, który jest związany z giełdami... no cóż, zostawmy to... przecież Ty wiesz lepiej.

W przeciwieństwie do Ciebie, nie zdobywam swojej wiedzy z Bilda. Tak, wiem lepiej.

Weźmy na przykład nieruchomości komercyjne, które są szczególnie promowane jako ochrona przed inflacją dzięki zindeksowanym umowom najmu. Od 2003 do 2013 roku te nieruchomości zapewniały średnie zwroty z zysków brutto oraz z zysków netto na poziomie 2%... zobacz badania IPD itp.

Jedno jest pewne: Te obiekty nie zapewniły ochrony przed inflacją po kosztach zarządzania i podatkach.

Oczywiście, przeciętny Niemiec wyłącza myślenie przy słowach oszczędzanie podatków i inflacja, tak jak w Twoim przypadku. Ale lepiej trzymajmy się liczb niż Twojej wyobraźni.

Sprawdź to z klientami... zapytaj firmę o aktualną wartość wykupu, a następnie poproś ich o zestawienie od 2014 do 2016 roku... zalecam szybkie buty.

Nie muszę pytać firmy o wartość wykupu, widzę ją za pomocą 2 kliknięć.

Mogę nawet zobaczyć średnie koszty początkowe i administracyjne poszczególnych umów na pierwszy rzut oka. 1,87% / 4,15% zaokrąglone... dla wszystkich umów kapitałowych w portfelu.

W przeciwieństwie do sprzedawania nieruchomości zabytkowych jako obiektów odliczanych z podatku, odpowiadam za swoje usługi i potrzebuję kwalifikacji.

Napisany przez steuervorteil
Hm tak, nazwanie Handelsblatt gazetą brukową... czy to dlatego, że jest w niej za mało obrazków?

Analiza obecna wskazuje na wysokie prawdopodobieństwo wzrostu inflacji, ale oczywiście oni na pewno wiedzą lepiej. Może jeszcze raz sprawdź, jakie są czynniki wpływające na inflację i deflację... wtedy szybko zobaczysz, dokąd zmierza ten rok, ponieważ czytanie również pomaga ;-)

Dziękuję za wyjaśnienie swoich umiejętności matematycznych... nieruchomości komercyjne jako inwestycja kapitałowa dla inwestorów indywidualnych?? Wybór najgorszej możliwości inwestowania w aktywa materialne spośród różnych opcji, to już pokazuje, jak słabo jest z wiedzą ;-)

Merytoryczne wystąpienie odbyło się na targach finansowych Invest, o ile nie jest pan z nimi zaznajomiony... bardzo godne polecenia i być może przydatne do odświeżenia wiedzy ;-)

Skoro nie mam nic wspólnego ani z nieruchomościami komercyjnymi, ani z zabytkowymi, ale to jest ewidentnie wszystko, co masz w swoim repertuarze, mogę tylko powiedzieć: szacunek, to naprawdę nazywam fachową wiedzą :-D

Miło widzieć, że polegasz na swojej kwalifikacji... mogę tylko życzyć ci powodzenia ;-)

Na jaką formę inwestycji zdecydowali się inwestorzy indywidualni i nadal ją preferują według danych liczbowych? Otwarte Fundusze inwestycyjne w nieruchomości... w co inwestują one, w nieruchomości komercyjne.

Nieruchomości zostały wykorzystane do promocji waszej tajemniczej strony internetowej.

Ponieważ umowy najmu dla nieruchomości prywatnych nie są indeksowane, nie istnieje ochrona przed inflacją z samej definicji. Istnieje wystarczająca ilość statystyk dotyczących wzrostu wartości, które pozwalają uznać rekompensatę inflacji za nierealistyczną na poziomie krajowym już przed kosztami konserwacji. Pomijając bańki na rynkach wielkich miast...

Grunt i ziemia nie generują dochodu, jeśli nie są uprawiane. Nawet z ziemią rolną w krajach byłego bloku wschodniego nie mniej mądrych osób popełniło błąd niż przy zwykłych machinacjach z amortyzowalnymi obiektami.

---

Ekspertów ankietowanych przez EBC średnio zakłada inflację na poziomie około 1,6% do 2016 roku, średnioterminowo na poziomie 1,9%. To było przed opublikowaniem danych za marzec. To, co samozwańczy eksperci, chętni do sprzedaży aktywów rzeczowych, prognozują w słabszych momentach, jest mi obojętne.

---

Możecie powtarzać do woli półgare wywody, których nie zrozumieliście. Dyskwalifikujecie się sami do poważnej dyskusji. Powodzenia w szerzeniu waszych banałów...

Napisany przez klaus458
Naprawdę dobre odpowiedzi, bardzo pomocne!
Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata