Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie gospodarstwa wiejskiego/kotten dla młodej pary.

Napisany przez DavidH
Witajcie,

Mam nadzieję, że możecie ocenić moje plany realistycznie i mieć nadzieję na trochę pozytywnego wsparcia.

Postaram się być zwięzły i podać wam wszystkie istotne informacje.

Co mam zamiar zrobić?

Kupić stary gospodarstwo rolne / zagródka / kotten i wykorzystać je zarówno jako przyszłe miejsce pracy, jak i Dom. Chcę zająć się handlem zabytkowymi samochodami, amerykańskimi autami i egzotycznymi pojazdami. Mam wystarczającą wiedzę i doświadczenie w tej dziedzinie.

Ponadto, gospodarstwo ma służyć do hodowli kilku zwierząt (koty, psy i ewentualnie dwóch koni).

Sytuacja wyjściowa:

Ten plan chcę zrealizować razem z moją partnerką (nie jesteśmy jeszcze małżeństwem).
Ona ma 25 lat i jest zatrudniona na czas określony w sektorze publicznym, z miesięcznym wynagrodzeniem netto około 1600€.
Mam 26 lat i obecnie pracuję nieregularnie. Nie mam stałego dochodu, ponieważ dążę do samodzielności zawodowej.

Dysponuję kapitałem własnym w wysokości 30.000€.
Ona ma umowę oszczędnościową na budowę mieszkania na kwotę 12.000€ z opcją na 24.000€.

W sumie mamy około 54.000€ kapitału własnego.

Koszty zakupu i remontu powinny wynosić od 200.000 do 250.000€.

Jak realne jest uzyskanie kredytu przy takiej sytuacji wyjściowej? Czy poręczenie obu rodziców (niestety o średnich zasobach) poprawiłoby nasze szanse? Czy istnieje coś szczególnego, na co należy zwrócić uwagę w naszych planach?

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi i wszelką pomoc.

Z najlepszymi pozdrowieniami
David

Napisany przez 6Bankkaufmann
0,0 Szansa na sukces

- Kobieta ma umowę o pracę na czas określony
- Mężczyzna ma nieregularne dochody
- Obiekt to farma i niekoniecznie obiekt ulubiony przez banki

Ostatnia uwaga, piszą Państwo:
- 30 000 EUR kapitału własnego i
- 12 000 EUR oszczędności budowlanych oraz opcję na 24 000 EUR. Zatem dostępne jest 24 000 EUR kapitału własnego i ogólnie 54 000 EUR kapitału własnego

Mam nadzieję, że nie uwzględniają Państwo kredytu budowlanego w wysokości 12 000 EUR jako kapitału własnego?
Skąd w takim razie pochodzi kwota 12 000 EUR?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć DavidH,

z perspektywy poręczeń rodziców, szansa na uzyskanie przedstawienia przedsięwzięcia/finansowania - jak trafnie opisał bankowiec z 0,0 - z pewnością wzrośnie.

Napisany przez DavidH
Dziękuję najpierw za odpowiedzi!

Powiedziano mi, że ta pożyczka budowlana zostanie uwzględniona jako część wkładu własnego, ale zdecydowano się zrezygnować z tego pomysłu! Jednak 50 000 € kapitału własnego powinny być nadal realistyczne! (Na przykład sprzedaż jednego z samochodów)

Obecnie mieszkamy na wynajętym mieszkaniu, ale nie możemy znaleźć odpowiedniej nieruchomości pod moje przedsiębiorstwo. Niestety ceny tutaj (na obrzeżach) są znacznie powyżej 1000 € bez opłat dodatkowych. Do tego dochodzi oczywiście czynsz za mieszkanie w wysokości około 800 € ciepła, więc szybko dochodzi się tu do 2000 € tylko na czynsz.

W związku z tym płatności dla banku, które prawdopodobnie stanowiłyby tylko około połowy kosztów, również nie stanowiłyby dużego problemu.

Nie jestem i nie byłem zarejestrowany jako bezrobotny. Mam dochód w wysokości około 1000 € z pracy dorywczej i alimentów.
Ale oczywiście nie jest to coś, na co bank mógłby liczyć...

Jakie byłyby szanse poprawy, gdyby moja partnerka miała umowę na czas nieokreślony, a ja miałbym umowę na czas określony? Jej umowa prawdopodobnie stanie się na czas nieokreślony na początku przyszłego roku, a ja w tym czasie mógłbym również ponownie szukać stałego zatrudnienia w moim dawnym zawodzie (lub podobnym).

Myślę, że wtedy można byłoby mówić o dochodzie netto w wysokości około 3000 €.

Cena zakupu nieruchomości prawdopodobnie będzie wynosić od 100 000 do 150 000 €, reszta to koszty renowacji. Oczywiście można by stopniowo odnawiać budynek i znacznie zmniejszyć kwotę kredytu. Renowacja będzie przeprowadzana całkowicie we własnym zakresie przy wsparciu rodziny. W praktyce wszyscy fachowcy znajdują się w rodzinie i wśród przyjaciół.

Naszym marzeniem jest mieć własność jak najszybciej...

Napisany przez 6Bankkaufmann
Jeśli ktoś ma umowę o pracę na czas nieokreślony, to byłoby o wiele łatwiej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata