Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: BHW: Brak odsetek po 8 latach?

Napisany przez Anton14
Cześć wszystkim!:smile:

Wczoraj odwiedził nas doradca z BHW.
Podpisaliśmy umowę oszczędnościową BHW Tarif D maXX dnia 02.07.07. W punkcie 3 warunków umowy Oprocentowanie kapitału oszczędnościowego czytamy:
(2)Jeżeli od początku umowy nie nastąpiły żadne zmiany w umowie, a także nie było zaliczek ani pośrednich ani przekazów, i oszczędzający rezygnuje po co najmniej 7 latach trwania umowy z przyjęcia kredytu budowlanego po otrzymaniu przydziału, oprocentowanie kapitału oszczędnościowego wzrasta wstecznie od początku umowy....Po 8 latach od początku umowy kończy się wyższe oprocentowanie....Wysokość ogólnego oprocentowania w pierwszych 8 latach wynika z poniższej tabeli....

Oczekiwane przydział tego oszczędzającego, który obecnie ma oszczędzony około 30% kwoty oszczędnościowej, ma nastąpić w trzecim kwartale 2015 roku.

doradca powiedział nam, że nasze roszczenie do dodatkowego oprocentowania zostaje całkowicie anulowane, ponieważ przydział nastąpi później niż 8 lat po rozpoczęciu umowy.
My jednak rozumiemy to raczej tak, że dodatkowe oprocentowanie będzie udzielane tylko przez 8 lat; jeśli więc umowa staje się wymagalna po 10 latach, to tylko pierwsze 8 lata będą oprocentowane, a kolejne nie!?

Kto ma rację? Czy ktoś może nam pomóc?

Napisany przez Suxxess
Proszę oczekiwać na ekspertów, ale moim zdaniem jest to jasno sformułowane.

Jeśli oszczędzający w ramach umowy oszczędnościowo-budowlanej zrezygnuje z pożyczki budowlanej po co najmniej 7 latach od podpisania umowy o udzielenie pożyczki

Jeśli oszczędzasz co najmniej 7 lat i nie bierzesz pożyczki budowlanej, otrzymasz wyższe odsetki. (Inaczej mówiąc, jeśli wypłacisz zgromadzone środki)

Ale teraz chcesz skorzystać z pożyczki budowlanej, dlaczego mieliby ci wypłacić wyższe odsetki? (Zapis ten oznacza nie tylko 7 lat, ale ogólnie po upływie tych 7 lat.)

Czy doradca BHW przeliczył obie możliwości dla ciebie?
Co by było, gdybyś wziął pieniądze, otrzymał wyższe odsetki i zawarł nową umowę? (Należy wziąć pod uwagę ewentualne okresy oczekiwania)

A co by było, gdybyś nie brał wyższych odsetek, ale zdecydował się na tańszą pożyczkę budowlaną?

Napisany przez Anton14
Cześć Suxxess!

Nie chcemy przyjąć pożyczki, ale chcemy wypłacić pieniądze, najlepiej z odsetkami dopiero, gdy oszczędności z budżetu zostaną wypłacone.

I teraz doradca twierdzi, że to niemożliwe, jeśli umowa stanie się zdatna do przydzielenia dopiero więcej niż 8 lat po podpisaniu.
Ale wydaje nam się to podejrzane!

Napisany przez Suxxess
W takim razie jestem właściwie po twojej stronie i powiedziałbym, że przez pierwsze 7 lat należy ci się wyższa stopa procentowa, a potem normalna stopa procentowa.

Ale może jeszcze ktoś odpowie, kto dokładniej wie. Może to być oczywiście także taktyka, aby skłonić cię do wzięcia teraz pieniędzy i zrezygnowania z ewentualnych normalnych stop procentowych w kolejnych latach. (Które prawdopodobnie będą znacznie wyższe niż obecnie oferowana stopa procentowa, ja też otrzymuję 2% od mojego oszczędności budowlanych)

Napisany przez Anton14
Tak, również tak przypuszczamy.

Dzięki w każdym razie za Twoją ocenę!:smile:

Napisany przez chiquita-chaser
Cześć wszystkim!

Chciałbym ponownie poruszyć ten temat i zapytać, czy udało Ci się już wyjaśnić tę kwestię. Podczas studiowania mojej BSV (również BHW) natknąłem się na zdanie w warunkach umowy.

Moja strategia jest taka sama jak Twoja.

Dzięki!

Michael

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata