Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Jakie kwoty wolne od podatku mają emerytury w ramach systemu emerytalnego?

Napisany przez ADMCI4
Dzień dobry. Do tej pory zgromadziłem już kilka umów emerytalnych. Na przykład mam umowę Riester, która działa już od pięciu lat.
Dzięki moim trzem dzieciom, które nadal mają prawo do zasiłku rodzinengo, otrzymuję pewne dodatki. Dodatkowo mam ubezpieczenie na życie, które działa poprzez mojego pracodawcę i zostanie wypłacone jako emerytura. Z czasów pracy w służbie publicznej otrzymuję także trochę ZVK dodatkowo do emerytury ustawowej.
Planuję przejść na emeryturę w 2029 roku i prawdopodobnie będę musiał opodatkować całą moją emeryturę ustawową. Ale jak jest z prywatną emeryturą? Jakie są tutaj kwoty wolne od podatku i od kiedy trzeba płacić podatki?

Napisany przez Torsten Breitag
Cześć Lacky. Emerytura ustawowa będzie opodatkowana dopiero od 2040 roku. Do tego czasu opodatkowana część będzie stopniowo wzrastać.

Świadczenia emerytalne z Riester są podległe pełnemu opodatkowaniu według osobistej stawki podatkowej.

Świadczenia emerytalne z bAV są różnie opodatkowane w zależności od sposobu realizacji, wyboru jednorazowej wypłaty lub świadczenia emerytalnego, a także w zależności od sposobu realizacji w fazie oszczędzania, a także ewentualnie w ramach składki na ubezpieczenie zdrowotne i pielęgnacyjne.

Podobnie jest z dodatkowymi świadczeniami emerytalnymi w sektorze publicznym, ale z własnymi zasadami. Tutaj również decydujący jest model.

Jeśli chodzi o kwoty wolne od podatku, w zależności od realizacji mogą one wchodzić w grę, ale w 2029 roku może być krucho. W razie wątpliwości, warto pamiętać, że w tym czasie nie ma już dodatkowych kwot wolnych od podatku. Decydujące jest jednak to, w jaki sposób jest to zrealizowane, dlatego niemożliwe jest udzielenie ogólnej odpowiedzi.

Napisany przez Cashflowclub MD
Podstawowe pytanie brzmi, czy oszczędzasz prywatnie czy poprzez firmę (własną). Oszczędzanie prywatne jest dużo bardziej opodatkowane niż wspierane, podczas gdy dla spółek kapitałowych istnieje niewyczerpane możliwości podatkowe, które w idealnym przypadku mogą obniżyć obciążenie podatkowe do poniżej 2%!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata