Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Książeczka oszczędnościowa dziecka została zamknięta przez jednego z rodziców.

Napisany przez HeisenbergDE
Cześć! Jestem nowy na forum i od razu mam poważną sprawę. Po moim urodzeniu otrzymałem książeczkę oszczędnościową, na którą co miesiąc wpłacano najpierw 100 marek, a potem 50 euro. Miała ona blokadę do 18. urodzin. Za miesiąc mija ten termin i zacząłem się o to powoli dowiadywać. Ze względu na osobiste różnice dotyczące przyszłości szkolnej, jeden z rodziców anulował tę książeczkę oszczędnościową rok temu - bez zgody drugiego rodzica (ani mojej - co nie ma znaczenia, ponieważ jestem nieletni). Teraz nasuwa mi się pytanie, czy wszystko odbyło się zgodnie z prawem. Czy taka książeczka oszczędnościowa (przy okazji, w Sparkasse) może być po prostu anulowana? Czy jest to coś, co można zaskarżyć prawnie, biorąc pod uwagę, że była na moje nazwisko? Pozdrowienia

Re: Książeczka oszczędnościowa dziecka została zamknięta przez jednego z rodziców.

Napisany przez Suxxess
Moja amatorska ocena brzmi:

(1) Kto umyślnie lub z nieostrożności narusza nieprawnie życie, ciało, zdrowie, wolność, własność lub inne prawo innego, jest obowiązany do naprawienia powstałej z tego szkody.

§ 823 BGB Obowiązek naprawienia szkody - dejure.org
§ 1638 BGB Ograniczenie sprawowania majątku - dejure.org
Uchwała > 33 S 9/10 | Sąd krajowy w Coburgu - LG Coburg w sprawie zwrotu wypłaconego oszczędności < kostenlose-urteile.de

Zaleciłbym jednego z rodziców pisemnie, z wyznaczonym terminem, aby zwrócił pieniądze. Gdy ten termin upłynie, skonsultowałbym się z prawnikiem. Dla osób ubogich istnieje tzw. certyfikat konsultacyjny. Koszty porady prawnej - certyfikat konsultacyjny? Antyspam Wiki

Ale poza tym, ja bym się postarał, żebyś miał jak najlepsze oceny. Później będziesz sobie pluł w brodę, gdy nie dostaniesz pracy ze względu na zbyt słabe oceny. Nie uczysz się dla szkoły, ale dla siebie. Takie czasy, trochę głupie, ale cóż. (Jeśli już za późno, to zastanów się nad pójściem do szkoły średniej, liceum ekonomicznego, czy zdobyciem edukacji szkolnej, starając się jednocześnie o pracę...nic nie zastąpi praktycznej edukacji. Edukacje szkolne nie dają wiele możliwości, ale pozwalają na poprawę ocen i jednoczesne ubieganie się o coś prawdziwego.)

Oczywiście, poza tym, że zabieranie pieniędzy jest niedopuszczalne...rodzice zazwyczaj chcą dla swoich dzieci jak najlepiej.

Napisany przez Cici
Tutaj jeszcze dwa wyroki dotyczące podobnej sprawy:
Prawne konsekwencje założenia książeczki oszczędnościowej przez rodziców > Prawo rodzinne, Prawo konsumenckie > bank, dziecko
Indywidualne porady prawne

Prawnie szanse w przypadku takiego postępowania wydają się być dość korzystne. Pytanie tylko, jak korzystne byłoby to dla relacji z Twoimi rodzicami.

@Suxxess dziękuję najpierw za odpowiedź. Nie martwię się zbytnio o swoją przyszłość - właśnie jestem w trakcie przygotowań do matury. Chodzi mi tylko o to, że najpierw chcę odbyć praktykę zawodową, a dopiero potem pójść na studia. Pozdrowienia

Napisany przez Suxxess
No cóż, wszystko w porządku. W wątku brzmiało to, jakby potencjalnie skłócony z uczelnią uczeń był teraz szantażowany, aby go zmotywować. Twój współzależny rodzic chyba nie zdaje sobie sprawy, ile studentów przez lata studiują, a potem muszą przerwać, aby następnie w połowie dwudziestki bez wykształcenia znaleźć się na zasiłku dla bezrobotnych? Większość byłych studentów jest zadowolona, gdy w takiej sytuacji łagodnie ląduje w wyuczonym zawodzie. Nie daj się zniechęcić.

Nie dam się łamać. Dlatego walczę o te pieniądze. Rozumiałabym, gdybym była osobą, która rzuciła szkołę, itp., ale ponieważ wybieram nieco inny sposób niż ten, który był oczekiwany (choć i tak planuję studia), nie widzę sensu w tym, żeby nie otrzymać tych pieniędzy, lub przynajmniej ich części. Miałam już sprecyzowane plany, aby kupić sobie na początek mały samochód. Będę musiała dojeżdżać codziennie do pracy.

Ale jeszcze coś innego: Czy ma on prawo wypłacić pieniądze bez zgody mojej mamy? Miła pani w banku powiedziała, że nie ma znaczenia, czy robi to jeden z rodziców czy oboje, ale ta dobra pani wyglądała na zbyt młodą, żeby znać się na wszystkim.

Czy miałabym dobre szanse odzyskać te pieniądze w razie potrzeby za pomocą prawnika? A jak to będzie, jeśli on zamknął moją książeczkę oszczędnościową - czyli to, co było na moje nazwisko - i wpłacił pieniądze na swoje konto/książeczkę oszczędnościową? Mam jeszcze kilka dni do 18. urodzin, ale gdy już skończę egzaminy, będę gotowa podjąć wszelkie konieczne kroki...

Pozdrowienia

Napisany przez Suxxess
A więc wczoraj tylko trochę poczytałem na ten temat. Być może ktoś jeszcze napisze z większą wiedzą tła.

Moim zdaniem:
W zależności od tego, jak uregulowana była pełnomoc na koncie oszczędnościowym, mógł on już wypłacić pieniądze z banku. Więc nie widzę tutaj bezpośredniego zaniedbania ze strony banku. (Czy bank musiał mu wydać pieniądze, i czy mógł je zabrać, to dwa różne tematy.)

Ale można iść do banku i poprosić o wyjaśnienie.

A także proponuję poprosić o pisemne oświadczenie zawierające fakty:
Kto był właścicielem konta?
Kto miał prawo dysponowania/pełnomocnictwo?
Kiedy dokonano wypłat i w jakiej wysokości?
Czy pieniądze zostały wypłacone gotówką czy przelewem? (Jeśli przelewem, na jakie konto?)
Kto, kiedy zamknął konto, i jaka była końcowa kwota?
Dlaczego mógł to zrobić i czy przedstawił książeczkę oszczędnościową?

Punkt 2)
Jak już powiedziałem, zalecam wystosowanie do niego pisemnego żądania zwrotu pieniędzy z wyznaczoną datą oraz informacja, co się stanie po upływie terminu. (Wtedy składasz wniosek o nakaz zapłaty i uzyskujesz tytuł egzekucyjny przeciwko niemu, aby w końcu móc go zająć. Jeśli się sprzeciwi, to i tak trafi przed komisję mediacyjną/sąd.)

https://www.online-mahnantrag.de

W każdym razie nie zaszkodziłoby zapytać niezobowiązująco prawnika, który może również udzielić porady.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata