Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy domu przez wynajem

Napisany przez Icefighter
Kochani użytkownicy forum,

już trochę poczytałem na forum i przeczytałem wiele interesujących rzeczy, które wcześniej były mi nieznane. Niestety nie natrafiłem na żadną informację, której szukam. Chodzi o to, że mój ojciec, mający 60 lat, posiada 2 sąsiadujące ze sobą domy bliźniacze o łącznej wartości około 370.000-400.000€ według biegłego rzeczoznawcy. Jednak Dom jest za duży dla moich rodziców, dlatego chcieliby zbudować bungalow. Koszt wynosi około 250.000€. Aktualnie wkład własny wynosi 50.000€.
Teraz rozważana jest decyzja o niezakupie i wynajęciu obu nieruchomości. Istnieje możliwość przekształcenia ich na 2 lub 3 mieszkania. Według szacunków można by osiągnąć dochód z najmu w wysokości 1800-2000€ ze względu na lokalizację i wyposażenie.
Wszystko byłoby w porządku, gdybym już pracował. Jednak jestem studentem bez własnych dochodów na przynajmniej 3 lata.
Czy widzą Państwo problem z uzyskaniem kredytu bankowego na finansowanie, jeśli jako zabezpieczenie oferujemy nieruchomość. I jak mniej więcej wyglądałby ten kredyt.
Myślałem, że pewna podstawowa wiedza byłaby przydatna, zanim z ojcem pójdę do banku.
Byłbym wdzięczny za odpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie

Napisany przez 6Bankkaufmann
Ile obecnie jest jednostek mieszkalnych?
2 bliźniaki? Jaki jest twój plan, czy zamierzasz zrobić z tego 3 czy 4 mieszkania?
Czy księga wieczysta jest bez obciążeń? Czy są jakieś niespłacone długi?

To jest 1 Dom jednorodzinny z 1 kompletnym domem z przybudówką. Obydwa są połączone ze sobą, więc możliwe byłoby utworzenie 1 jednostki. Rozważane jest stworzenie z nich albo 2, albo 3 mieszkań. Obydwa warianty są możliwe. W przypadku 2 jednostek nie byłoby to już mieszkanie, ale 2 domy z ogrodem wspólnym, który można również oddzielić.
Księga wieczysta prawdopodobnie nie jest obciążona, a inne płatności nie są otwarte.
Warto dodać, że oboje są jeszcze aktywni zawodowo. Niestety nie znam dokładnych miesięcznych dochodów. Jeśli jest to istotne, chętnie się tym zajmę.

Cześć
W takim razie posiadasz najlepsze warunki dla domu bez obciążeń.
Jednak przed rozmową z bankiem sensowne byłoby rozmowa z architektem, jeśli planujesz rozbudowę, w celu dokładnego oszacowania kosztów.
To, że kredyt jest możliwy, nie podlega dyskusji.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Icefighter,

gdzie teraz mieszka ojciec? Co jest zbyt duże? Oba bliźniaki domów? Czy ojciec mieszka w obu połowach? Jak można tak łatwo przekształcić dwie bliźniacze połowy w trzy jednostki mieszkaniowe - gdy są one 2 oddzielnymi jednostkami mieszkalnymi? Nie powinno być teraz trzech jednostek? Obe połówki i przybudówka. Aktualny stan nie jest jasny na podstawie twoich wyjaśnień. Zwłaszcza o jakiej transakcji mówisz? Co masz na myśli mówiąc góra?

W wieku 60 lat może napotkać trudności z wyjaśnieniem tego w swoim banku - wspominam o tym, ponieważ nie znamy w jakim banku jest i dlatego nie powinniśmy się martwić, jeśli pojawią się problemy - ale to nie jest fundamentalny problem, biorąc pod uwagę ilość banków.

Należy wziąć pod uwagę, że rozważania dotyczące przebudowy oznaczają zwiększenie kwoty inwestycji, ponieważ na pewno wiązać się to będzie z kosztami. Czy dochody z najmu mają znaczenie, ponieważ ojciec zarabia zbyt mało?

Cześć noelmaxim,

Wydaje mi się, że to jest nieporozumienie. Chodzi o tylko 2 jednostki. Do domu jednorodzinnego był dobudowany pełny budynek. Właśnie w tym budynku dodatkowym istnieje połączenie z połową domu jednorodzinnego. Ze względu na układ pomieszczeń w budynku dodatkowym byłoby bardzo prosto stworzyć z tego 2 jednostki mieszkalne.

Dokładnie, to jest zdecydowanie za duże dla 2 osób. Obie nieruchomości razem mają ponad 320 metrów kwadratowych powierzchni mieszkalnej. Nie da się tego zamieszkać. Obecnie zamieszkuje się tylko w budynku dodatkowym. Chce się odstąpić od sprzedaży, proszę wybacz nieprecyzyjne sformułowanie.

W zasadzie zamiast sprzedaży obu domów, dochody z najmu mają pomóc w finansowaniu i budowie nowego domu w przyszłości.

Dziękuję za Twoje wyczerpujące odpowiedzi!

Cześć Icefighter
dlatego właśnie potrzebujesz szczegółowej informacji zwrotnej od architekta, który najpierw powinien cię doradzić.

Napisany przez NaTwoim13
Ok, jeśli to zrozumiałe, zakładam, że stworzenie trzeciej jednostki mieszkalnej nie spowoduje wysokich kosztów.

Oczywiście sprzedaż może być alternatywą generowania dochodów z wynajmu i w ten sposób tworzenie płynności finansowej w celu pokrycia własnych kosztów finansowania, jeśli Dom szeregowy nie jest obciążony, nie występują problemy z zabezpieczeniami ani ograniczenia obciążenia, a również możliwe będzie uzyskanie najlepszych warunków.

Uważam, że utrzymanie aktywów rzeczowych i generowanie dochodów z tych wpływów to właściwa droga, tym bardziej, że koszty odsetkowe i odroczenie amortyzacji dla nowego budynku mogą być odliczone od podatku.

Dzień dobry, niestety dopiero teraz znalazłem czas, aby odpowiedzieć. Dziękuję za szybką odpowiedź.
@Bankkaufmann
Oczywiste jest, że trzeba porozmawiać z architektem wcześniej. Nie do końca rozumiem, na jakie koszty dokładnie Pan/Pani ma na myśli. Czy chodzi o koszty związane z budową nowego budynku czy podziałem starych jednostek mieszkalnych?
@noelmaxim
Zgadza się, jeśli wielu zainteresowanym osobom 170-180 m² powierzchni aneksu byłoby zbyt dużo, można by stosunkowo niewielkimi zmianami przekształcić jednostkę mieszkaniową w 2, co umożliwiłoby oferowanie łącznie 3 możliwości wynajmu. Chodziło mi głównie o to, czy bank w ogóle umożliwiłby kredyt, jeśli miesięczne dochody z najmu są w pełni uwzględniane, a coś zostaje dołożone z miesięcznych dochodów.
Dzięki Państwa ocenom można podejść do tej sprawy nieco spokojniej. Dziękuję.

Oczywiście kosztorysowanie dla nowego budynku

W porządku. Odbyła się już krótka rozmowa wstępna i przybliżone planowanie. Koszty nowej budowy wraz z działką wynoszą około 250 000-270 000 €, przy czym 50 000 € własnego kapitału można natychmiast wprowadzić.

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście dochody z najmu są uznawane za dochody zrównoważone i należy je uwzględnić.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata