Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pytania dotyczące poręczenia

Napisany przez Sandra1412
Cześć i dzień dobry,

Obecnie zajmujemy się następującą kwestią:
Chcemy sprzedać nasz Dom jednorodzinny córce i jej chłopakowi. Cena zakupu: 178 000 €, oboje wezmą wspólnie kredyt. Proporcje własnościowe: 60% dla córki, 40% dla chłopaka. Jedynym warunkiem banku jest to, że mam udzielić poręczenia w wysokości 40 000 € i zostanę zwolniony z poręczenia po spłaceniu 40 000 €.

Kwota 40 000 € nie stanowi dla nas problemu, po prostu nie wiemy, w jaki sposób możemy się zabezpieczyć przed chłopakiem, ponieważ wartość domu jest wyższa, a obawiamy się, że związek nie przetrwa, a potem ów chłopak zażąda 40% wartości nieruchomości.

Mam nadzieję, że było zrozumiałe.
Pozdrowienia
Sandra

Napisany przez 6Bankkaufmann
Przepraszam, albo dobrze, albo wcale.
Ale istnieje także możliwość, że Ty i Twoja córka kupujecie nieruchomość, a Twój przyjaciel występuje jedynie jako pożyczkobiorca. Ale szczerze mówiąc, to też nie jest optymalne rozwiązanie.
Ludzie podejrzewają, że może być zbyt ciasno, jeśli musisz biec się za 40 000 EUR.
Proponuję raczej 50% dla obojga i sprawdźmy, czy w ogóle potrzebujesz 40 000 EUR.

Napisany przez Sandra1412
Dziękuję za odpowiedź. Muszę też występować jako poręczyciel w przypadku podziału na pół. Pytanie brzmi, w jaki sposób mogę się zabezpieczyć notarialnie? Chciałbym przejąć udział partnera w przypadku rozstania, aby nasza córka nie straciła domu, ale nie chcę, aby partner wszedł wtedy z marzycielskimi cenami.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Dlaczego nie zapytać po prostu notariusza. Albo dołączyć to do aktu ustanowienia hipoteki?
Wykup przez Pana jako poręczyciela w ciągu 10 lat możliwy z dokładnie taką samą częścią ceny zakupu przyjaciela. Wtedy mogłoby to zadziałać.
Lub po zakupie córki przez przyjaciela umieścić zapis przenoszenia własności w księdze wieczystej.... Jest kilka możliwości. Ale szczera współpraca byłaby najbardziej sensowna przed zakupem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata