Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Koszty szkoleń zawodowych w deklaracji podatkowej.

Napisany przez rebru82
Cześć, potrzebuję porady dotyczącej złożenia deklaracji podatkowej za rok 2013 (i 2014).

Najpierw krótka historia. Jestem zwykłym pracownikiem o średnich zarobkach. Dotychczas przy każdej deklaracji podatkowej ani nic nie otrzymywałem, ani nie musiałem dopłacać. Koszty uzyskania przychodów dotąd nie miały znaczenia, ponieważ nie osiągnąłem minimalnego progu.

W 2013 roku, oprócz swojej normalnej pracy, rozpocząłem szkolenie zawodowe. Początek miał miejsce w listopadzie 2013 roku. We wrześniu otrzymałem rachunek od organizatora do zapłacenia od razu. Dzięki dotychczasowej dobrej współpracy dostałem możliwość spłacenia rachunku ratami. Pierwsza rata była w listopadzie, a pozostałe raty w 2014 roku od stycznia do października.

Dodatkowo złożyłem wniosek o stypendium mistrzowskie i otrzymałem około 31% jako dotację. Dotacja wypłacana jest w czterech ratach, pierwsza w listopadzie 2013 roku, a pozostałe kwartalnie w 2014 roku.

Miejsce szkolenia jest oddalone o około 90 km. Wizytuję je średnio co dwa tygodnie po dwa razy.

Oprócz opłat za szkolenie, muszę też opłacić opłaty za egzaminy, które były wymagalne w marcu 2014 roku. Tutaj również otrzymałem dotację w wysokości 31% z tytułu stypendium mistrzowskiego.

Jak poprawnie wprowadzić te koszty do deklaracji podatkowej? Na przykładzie kilku szacunkowych kwot:

Koszty szkolenia: 3000 euro
Opłaty za egzaminy: 300 euro
Koszty przejazdu w 2013 roku: 200 euro
Koszty przejazdu w 2014 roku: 1800 euro

Moja propozycja: Zaliczam koszty szkolenia w pełnej wysokości w 2013 roku, odliczając jednak już pełną dotację, mimo że nie została ona jeszcze w całości wypłacona, a ja jeszcze nie zapłaciłem pełnych kosztów szkolenia. Myślę, że spłata rata nie ma nic wspólnego z deklaracją podatkową, a wsparcie finansowe muszę oczywiście uwzględnić. Koszty przejazdu w 2013 roku w pełnej wysokości (czyli 30 centów za pokonany kilometr, bez odliczania jak w przypadku kosztów dojazdu). Opłata za egzamin (po odliczeniu wsparcia) i koszty przejazdu za 2014 rok w całości w 2014 roku.

Na przykładzie:

2013 rok:
Koszty szkolenia około 2000 euro
Koszty przejazdu około 200 euro

2014 rok:
Opłaty za egzaminy około 200 euro
Koszty przejazdu około 1800 euro

Jak wy to widzicie, czy to byłoby poprawne???

Pozdrawiam serdecznie rebru82

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata