Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Czy ubezpieczenie samochodu wypłaca odszkodowanie w przypadku kolizji z zwierzętami?

Napisany przez ADMCI4
Mieszkamy w pobliżu małego kawałka lasu, gdzie dzikie zwierzęta często przechodzą przez drogę. To może wyglądać uroczo, ale jest także bardzo niebezpieczne. Ostatnio tylko dzięki szybkiej reakcji udało mi się uniknąć zderzenia z dzikim zwierzęciem. Moje auto jest objęte tylko ubezpieczeniem odpowiedzialności cywilnej i ubezpieczeniem od szkód częściowych.

Jak wygląda sytuacja z ubezpieczeniem, jeśli doszłoby do zderzenia z zwierzęciem? Pomijając fakt, że dla zwierzęcia byłoby to pewnie tragiczne, moje auto również ucierpiałoby i musiałoby być naprawione. Które ubezpieczenie odpowiadałoby za taką szkodę i czy zawsze można liczyć na pokrycie kosztów?

Re: Czy ubezpieczenie samochodu wypłaca odszkodowanie w przypadku kolizji z zwierzętami?

Napisany przez ERGO Direkt
Cześć Rolli,

W ubezpieczeniu autocascoszkody związane z kolizją z zwierzętami są objęte ochroną. W zasadzie, dziczyzna, jak na przykład sarna lub dzik, jest objęta ochroną. Jeśli ustalono udział własny w ubezpieczeniu autocasco, będziesz pokrywać szkodę do uzgodnionej sumy.

Pozdrowienia od ERGO Direct Versicherungen z Norymbergi

Napisany przez Torsten Breitag
Mała wskazówka, ponieważ wspomniałeś o unikaniu:

Nieudane manewry uniknięcia np. przy lisach, zającach i małych zwierzętach są nie tylko niebezpieczne pod względem technicznym, ale także stawiają twoje ubezpieczenie w zupełnie nowym świetle.

Nawet jeśli to zabrzmi głupio, lepiej trzymać się prosto. Dobry ubezpieczyciel pokryje takie szkody, nawet jeśli nie są wyraźnie wymienione w warunkach polisy ochrony od ognia.

Nigdy nie usłyszałam, żeby ktoś zginął w swoim aucie w wyniku zderzenia z zajęciami. Ale niestety jest kilka krzyży na niemieckich drogach, przypominających nieudane manewry uniknięcia.

Jeśli chodzi o zwierzęta, których nie ma w warunkach ubezpieczenia, należy pamiętać o dwóch rzeczach:

1) Pewne szkody (np. w szybie) pokrywa również ubezpieczenie od ognia.
2) Właściciel jest odpowiedzialny za szkody spowodowane zwierzętami gospodarskimi, takimi jak krowy, konie...
2.1) Zasada odpowiedzialności za szkody wyrządzone przez zwierzęta może dotyczyć również właścicieli psów, ale nie kotów.

Ogólnie istnieje wiele „komfortowych taryf” bez ograniczeń, albo można wykupić polisę pełnodrogową.

---

I tak, dzik lub jeleń bardzo bolą... Ale tutaj również zaleca się hamowanie i jazdę prosto, wyłączyć światła drogowe... Doświadczenia i pozdrowienia z okolic Eifel.

Napisany przez EngelMarco
Ubezpieczyciele samochodowi nie zawsze wypłacają odszkodowania, jeśli zwierzę spowodowało wypadek. ubezpieczenie komunikacyjne obejmuje tylko koszty zderzeń z dzikim zwierzęciem, takimi jak jelenie, zające i lisy. Ostrzega o tym Bund der Versicherten (BdV) w Henstedt-Ulzburg koło Hamburga. Natomiast jeśli faza uderzy w jadący samochód, ubezpieczyciel nie wypłaci odszkodowania - ponieważ faza zaliczana jest do ptactwa łownego. Szczegóły te określa federalna ustawa o myślistwie. Ważne informacje dla podróży wzdłuż niemieckiego wybrzeża: Foki także zaliczają się do dzikiego zwierzęcia. :-) No to...

Napisany przez DerFreibierFred
Czy szkoda w pakiecie częściowym jest naprawdę zawsze wliczana? Bo właśnie zorientowałem się na stronie impuls (kliknąłem w konsultację online) i powiedziano mi, że tani ubezpieczyciel często odmawia płatności w takich przypadkach...

Co jest prawdą?

Napisany przez uwehaensch

Czy szkoda w ubezpieczeniu komunikacyjnym na wypadek kradzieży naprawdę zawsze jest wliczana? Bo właśnie zasięgnąłem informacji o tym w impuls (kliknąłem tu na konsultację online) i powiedziano mi, że często tanie firmy ubezpieczeniowe odmawiają wypłaty w takich przypadkach...

Co teraz jest prawdą?

Co ma oznaczać ten link?
To tani sposób na reklamę wielkiego i, moim zdaniem, działającego w sposób podejrzany oraz nieuczciwego pośrednika. To wszystko dlatego, że Hanse-Merkur jest w nim zaangażowany w 50%, więc nie można mówić o niezależności.

A pod tym linkiem jest tylko puste gadanie. Proszę po prostu odpuścić.

Napisany przez uwehaensch

Ubezpieczyciele samochodowi nie zawsze wypłacają odszkodowanie, gdy zwierzę spowodowało wypadek. ubezpieczenie komunikacyjne obejmuje jedynie koszty po kolizji z dziką zwierzyną, na przykład jeleniem, zającem i lisami. Ostrzega o tym Stowarzyszenie Ubezpieczonych (BdV) z Henstedt-Ulzburg koło Hamburga. Jeśli jednak bażant uderzy w jadący samochód, to ubezpieczyciel nie wypłaci odszkodowania – ponieważ bażant jest uważany za dziczyznę pióropuszową. Te szczegóły reguluje niemieckie prawo łowieckie. Ważne informacje dla podróży wzdłuż niemieckiego wybrzeża: Foki również są traktowane jako dzika zwierzyna. :-) No to...

Cytat z różnych warunków wyższych taryf:
A.2.2.4 Ubezpieczony jest zderzenie pojazdu poruszającego się z zwierzętami wszystkich rodzajów.

To, o czym mówisz, dotyczy tylko absolutnie słabych tanich polis.

Napisany przez DerFreibierFred

Co to za link? To tylko tania próba reklamy dużego i moim zdaniem kontrowersyjnego, działającego wątpliwie maklera. Ostatnie ze względu na to, że Hanse-Merkur jest zaangażowana w 50%, co narusza niezależność.

A pod tym linkiem jest tylko bełkot. Po prostu sobie odpuść.

Co się z tobą dzieje?

Nie wiedziałem o tej ingerencji Hanse-Merkur, ale moim zdaniem to jeszcze nie czyni impulsu złym. A gdybyś przeczytał to bełkot dokładnie, doszedłbyś również do punktu, do którego odniosłem się w moim wpisie.

Napisany przez drdree
Pamiętaj, że w takich przypadkach zawsze należy zawrzeć określone postanowienie. Sprawdź więc jeszcze raz swój kontrakt.

Napisany przez erikberlin
Oczywiście. Jeśli masz ubezpieczenie komunikacyjne typu AC, to ubezpieczyciel pokryje koszty w każdym przypadku!

Napisany przez tivopu
U mnie na pewno jest to uwzględnione w ubezpieczeniu komunikacyjnym. U nas jest podobnie z zwierzętami. Na razie nic się nie stało. *puka w drewno

Napisany przez kreditonline159
Jak już wspomniano, tylko od ubezpieczenia AC

W przypadku ubezpieczenia OC samochodu niestety nie otrzymuje się żadnej pomocy finansowej

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata